...

Olie en Goud door het DAK

20 juni 2014, 10:22 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Momenteel zien we toch een wat vreemd ver­loop op de finan­ciële mark­ten, de indices breken records of bereiken niveaus die al jaren niet meer wer­den gezien ter­wi­jl de grond­stof­fen door span­nin­gen en vrees voor inflatie ste­vig oplopen. We bek­ijken het Goud en de Olie (Brent) met mogelijke doe­len voor de komende peri­ode … De grafieken zijn op week­ba­sis gemaakt.


De olie om mee te begin­nen, span­nin­gen in het Mid­den Oost­en begin­nen een behoor­lijke invloed te kri­j­gen op de Olie momenteel. Daar waar een vat olie vorige week nog 107 – 108 dol­lar kost moet er nu zo‘n 114 – 115 dol­lar voor wor­den betaald. Tijd om naar de grafieken op wat lan­gere ter­mi­jn te kijken dus, en dat ziet er niet best uit voor wie hoopt op lagere koersen. Een eerste doel werd bereikt nu, bij een door­braak naar boven toe moeten we reken­ing gaan houden met een verdere sti­jging naar min­i­maal eerst de zone 119 – 120 dol­lar en lat­er zelfs tot de top­pen rond de 127 – 128 dol­lar voor een vat Brent.

Die 127 – 128 dol­lar is weer­stand ofwel de koers die werd bereikt tussen april-mei 2011 en tussen maart en april 2012. Uit­er­aard een zware weer­stand maar tegelijk een aantrekke­lijk punt waar de olie mogelijk naar­toe wil de komende weken. Als de span­nin­gen in Irak aan­houden, dan heeft het nu weinig zin om op lagere oliepri­jzen te anticiperen. Aan de andere kant weten we dat als de olie een­maal de wind in de rug heeft door dit soort sit­u­aties we toch ste­vige koer­sex­plosies kun­nen verwacht­en. Daarom zit ook die 119 – 120 dol­lar er wel in op de korte ter­mi­jn. Wie daarop long wil gaan, of op de top 127 – 128 dol­lar mag dat spec­u­latief wel doen maar er zit­ten daar wel risico‘s bij.

Echter, de olie is een uit­stek­ende onderliggende waarde met een zeer grote actiera­dius. Ofwel, wie snel wat wil halen en het risi­co wil accepteren zou daarop in kun­nen spe­len met een Tur­bo op de olieko­ers (Brent).

BRENT OLIE WEEK GRAFIEK:
20062014 olie brent 6a492

Goud:
Naast de olie loopt nu ook het goud plots weg van zijn bodems. Boven de 1300 dol­lar sinds don­derdag die grens werd door­bro­ken (19 juni). Nu is het de vraag of de koers van het goud door kan stoten tot de eerste zware weer­stand die wacht rond de 1360 – 1370 dol­lar? Dat is een doel dat er mogelijk wel inz­it zolang de mark­ten en grond­stof­fen­mark­ten de wind in de zeilen kun­nen houden. Wel moet duidelijk wor­den hier­door dat er nogal wat onzek­er­heid in de mark­ten kruipt hier­door. De eerste upswing van de mark­ten (beurzen) ging tesamen met een fors dal­ende goud­ko­ers. Nu zien we nu dat plots het goud weer in trek aan het komen is en de aan­de­len­mark­ten nog steeds omhoog kruipen met een lage vol­latiliteit en amper vol­ume.

Na het aankondi­gen dat de rente in Europa en de VS langer laag zal bli­jven zien we toch hier en daar wat vrees voor het niet onder con­t­role kri­j­gen van de verwachte groei. Dan gaat met twi­jfe­len over ofwel meer inflatie of aan de andere kant een kans op deflatie. Deflatie kan als het inge­brachte kap­i­taal niet zijn juiste bestem­ming gaat vin­den en zo het beoogde effect totaal gaat mis­sen. Deflatie is iets wat men absolu­ut niet wil zien maar als de ste­un­maa­trege­len niet bren­gen wat men ervan verwacht zit­ten de cen­tralen banken plots met een enorm prob­leem. Dat sce­nario wil natu­urlijk nie­mand zien maar toch zie je hier en daar wat sig­nalen dat het wel eens die kant op zou kun­nen gaan.

Wat heeft dat dan te mak­en met het ver­loop van het goud? Wel, goud wordt vaak gezien als mid­del ter bescherming van inflatie ter­wi­jl goud ook aantrekke­lijk kan zijn bij deflatie. Als de Cen­trale Banken verder geld bij gaan moeten drukken, en vooral MEER, om inflatie aan te wak­keeren zal de beleg­ger en spec­u­lant nog meer onzek­er wor­den en zo op zoek gaan naar alter­natieven. Dan komt men ook terecht bij het goud. Goud bli­jft hoe dan ook een vluchthaven, een hedge tegen onzek­er­he­den ofwel finan­ciële stress.

Of het nu inflatie is, of door dreig­ing van deflatie nog meer de drukpers aanzetten om dus inflatie op te zoeken maakt niets uit. Het zal het goud alti­jd in de kaart spe­len. Bij het aan­houden van die onzek­er­he­den zou het goud lat­er wel eens weer tot de vol­gende horde kun­nen oplopen, die wacht rond de 1550 dol­lar … (zie de week­grafiek hieron­der)

GOUD WEEK GRAFIEK:

20062014 GOUD a6ca7

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.