Momenteel zien we toch een wat vreemd verloop op de financiële markten, de indices breken records of bereiken niveaus die al jaren niet meer werden gezien terwijl de grondstoffen door spanningen en vrees voor inflatie stevig oplopen. We bekijken het Goud en de Olie (Brent) met mogelijke doelen voor de komende periode … De grafieken zijn op weekbasis gemaakt.
De olie om mee te beginnen, spanningen in het Midden Oosten beginnen een behoorlijke invloed te krijgen op de Olie momenteel. Daar waar een vat olie vorige week nog 107 – 108 dollar kost moet er nu zo‘n 114 – 115 dollar voor worden betaald. Tijd om naar de grafieken op wat langere termijn te kijken dus, en dat ziet er niet best uit voor wie hoopt op lagere koersen. Een eerste doel werd bereikt nu, bij een doorbraak naar boven toe moeten we rekening gaan houden met een verdere stijging naar minimaal eerst de zone 119 – 120 dollar en later zelfs tot de toppen rond de 127 – 128 dollar voor een vat Brent.
Die 127 – 128 dollar is weerstand ofwel de koers die werd bereikt tussen april-mei 2011 en tussen maart en april 2012. Uiteraard een zware weerstand maar tegelijk een aantrekkelijk punt waar de olie mogelijk naartoe wil de komende weken. Als de spanningen in Irak aanhouden, dan heeft het nu weinig zin om op lagere olieprijzen te anticiperen. Aan de andere kant weten we dat als de olie eenmaal de wind in de rug heeft door dit soort situaties we toch stevige koersexplosies kunnen verwachten. Daarom zit ook die 119 – 120 dollar er wel in op de korte termijn. Wie daarop long wil gaan, of op de top 127 – 128 dollar mag dat speculatief wel doen maar er zitten daar wel risico‘s bij.
Echter, de olie is een uitstekende onderliggende waarde met een zeer grote actieradius. Ofwel, wie snel wat wil halen en het risico wil accepteren zou daarop in kunnen spelen met een Turbo op de oliekoers (Brent).
BRENT OLIE WEEK GRAFIEK:
Goud:
Naast de olie loopt nu ook het goud plots weg van zijn bodems. Boven de 1300 dollar sinds donderdag die grens werd doorbroken (19 juni). Nu is het de vraag of de koers van het goud door kan stoten tot de eerste zware weerstand die wacht rond de 1360 – 1370 dollar? Dat is een doel dat er mogelijk wel inzit zolang de markten en grondstoffenmarkten de wind in de zeilen kunnen houden. Wel moet duidelijk worden hierdoor dat er nogal wat onzekerheid in de markten kruipt hierdoor. De eerste upswing van de markten (beurzen) ging tesamen met een fors dalende goudkoers. Nu zien we nu dat plots het goud weer in trek aan het komen is en de aandelenmarkten nog steeds omhoog kruipen met een lage vollatiliteit en amper volume.
Na het aankondigen dat de rente in Europa en de VS langer laag zal blijven zien we toch hier en daar wat vrees voor het niet onder controle krijgen van de verwachte groei. Dan gaat met twijfelen over ofwel meer inflatie of aan de andere kant een kans op deflatie. Deflatie kan als het ingebrachte kapitaal niet zijn juiste bestemming gaat vinden en zo het beoogde effect totaal gaat missen. Deflatie is iets wat men absoluut niet wil zien maar als de steunmaatregelen niet brengen wat men ervan verwacht zitten de centralen banken plots met een enorm probleem. Dat scenario wil natuurlijk niemand zien maar toch zie je hier en daar wat signalen dat het wel eens die kant op zou kunnen gaan.
Wat heeft dat dan te maken met het verloop van het goud? Wel, goud wordt vaak gezien als middel ter bescherming van inflatie terwijl goud ook aantrekkelijk kan zijn bij deflatie. Als de Centrale Banken verder geld bij gaan moeten drukken, en vooral MEER, om inflatie aan te wakkeeren zal de belegger en speculant nog meer onzeker worden en zo op zoek gaan naar alternatieven. Dan komt men ook terecht bij het goud. Goud blijft hoe dan ook een vluchthaven, een hedge tegen onzekerheden ofwel financiële stress.
Of het nu inflatie is, of door dreiging van deflatie nog meer de drukpers aanzetten om dus inflatie op te zoeken maakt niets uit. Het zal het goud altijd in de kaart spelen. Bij het aanhouden van die onzekerheden zou het goud later wel eens weer tot de volgende horde kunnen oplopen, die wacht rond de 1550 dollar … (zie de weekgrafiek hieronder)
GOUD WEEK GRAFIEK: