...

Nightmare on Wall Street

9 augustus 2011, 07:21 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

We zit­ten in de befaamde fase waar ik het al enkele keren over heb gehad. Plots staat de BEER voor de deur en die slaat alles kort en klein. Zo gaat dat, tij­den lang zie je vrij rustige finan­ciële mark­ten met amper reac­tie op de grote prob­le­men die er boven de markt hangen en dan plots, pats, boem staan we tussen de 15 en 20% lager in nog geen week tijd. Wat kun­nen we verwacht­en voor de komende dagen? 


Mark­ten in rep en roer
De beurzen zakken dag na dag verder weg. De AEX zet zelfs 11 dagen op rij een ver­lies op de bor­den met zelfs grotere ver­liezen naar­mate de stand lager wordt. Niet alleen de AEX, maar ook de DAX ver­loor fors. In 1 week tijd staat de DAX tot 1500 pnt lager. Wall Street is ook in een spi­raal omlaag terecht gekomen met voor de Dow Jones de 10.000 pnt die nu steeds dichter­bij aan het komen is. In mijn vorige columns gaf ik al een paar keer aan om goed naar het 200-daags gemid­delde te kijken bij de indices op Wall Street, die waren daar al onder gedo­ken en als dat gebeurt, kunt u beter niet meer in aan­de­len zit­ten. Wan­neer indices onder dat 200-MA duiken dan is er een hele grote kans dat deze daar­na fors gaan dalen, het­geen wat er nu ook aan het gebeuren is. Alleen had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan, amper een week na de duik onder hun 200-MA duiken de Dow en de S&P 500 meer dan 12% omlaag. Onder­aan deze col­umn ziet u de grafiek van de S&500.

Voor de AEX, waar het alle­maal nog sneller gaat, had ik wel gedacht dat die 318 wel eens snel getest kon wor­den, maar het werd van­mor­gen (dins­dag) zelfs een start rond de 280 pnt met daar­na opnieuw behoor­lijke druk op de koersen waar­na de AEX rond de 275 pnt uitk­wam. In de nacht hebben we zelfs nog een diepere duik gezien. Naar de standen van dat nachtelijke dieptepunt zou de AEX zelfs even op 265 terecht zijn gekomen. Toch wordt het voor Europa de hoog­ste tijd om op zijn minst een deel van die ver­liezen terug te pakken met een befaamde Bear Mar­ket Ral­ly”. De index zou in dat geval de 295 of de 305 pnt op kun­nen gaan zoeken. Maar wan­neer? en vooral vanaf waar?

De DAX staat zelfs al onder de 6000 pnt na pre­cies een week gele­den op 7300 pnt te hebben ges­taan. Ook in Duit­s­land moet er stil­let­jes paniek aan het ontstaan zijn, want wie had er nu verwacht dat deze index zo fors zou moeten inlev­eren? De DAX staat bek­end als de sterk­ste beurs van Europa en als het goed gaat zakt die amper. Nu wor­den de Duitse aan­de­len mas­saal gedumpt, de vraag is waar het op zal houden?

Vertrouwen
De finan­ciële mark­ten zijn naast een plek waar er op vele ver­schil­lende manieren geld te ver­di­enen valt, ook een omgev­ing waar alles om sen­ti­ment draait en vooral om het vertrouwen over het­geen er is en het­geen er op komst is. Dat zijn bijvoor­beeld de weke­lijkse cijfers die over de scher­men rollen, de pre­sen­tatie van de bedri­jf­s­re­sul­tat­en en de ste­un van de over­he­den die ervoor moet zor­gen dat de economie de juiste voed­ing kri­jgt om de motoren draaiende te houden. Zolang alles loopt zoals het moet, en dat de beleggers/​traders weten dat er over­al een goeie back­up is door de zak­en hier­boven beschreven, kan de markt op de cruise con­trol” verder draaien. Meestal is dat ook zo, maar soms klop­pen er bepaalde zak­en niet meer zoals nu duidelijk het geval is. Dan kri­j­gen we door een ver­meng­ing van zak­en totaal geen beeld meer van wat te doen en hoe te han­de­len.

De befaamde BEAR” doet dan zijn intrede en richt meteen een enorme schade aan. Beleg­gers en traders zien het niet meer zit­ten, drukken op de knop SELL” om te red­den wat er te red­den valt. Kleinere beleg­gers stap­pen dan plots ook uit de markt zodra de eerste bericht­en over een ste­vig dal­ende beurs op het Jour­naal komen. De markt zakt mede daar­door in no time vele pro­cen­ten, er is een enorme volatiliteit en blijk­baar durft er ook nie­mand in te stap­pen in zo‘n fase. Zelfs niet nu de beurs in meer dan 2 jaar niet meer zo laag stond.

Kor­tom, het vertrouwen is hele­maal weg, en velen onder u ken­nen de uit­spraak wel dat het vertrouwen te voet komt en te paard gaat. Deze fase is dan ook de moeil­ijk­ste van alle­maal. Negentig pro­cent van de beleg­gers ver­li­est en kan weinig anders doen dan te wacht­en of te verkopen of eventueel lager bij te kopen. Een kleinere groep traders weet ook hoe men Short kan inspe­len op de markt, die speculeert dan op verdere dalin­gen en tra­cht daarmee zijn slag te slaan. Omdat er dan weinig kop­ers zijn weten de short han­de­laren de koersen verder en verder omlaag te sturen. Hedge­funds slaan hier­mee een grote slag op het ver­dri­et van de machteloze kleine beleg­ger. Zo gaat het spel nu een­maal, en dat zal alti­jd zo bli­jven gaan.

Het mogelijke ver­volg
Dat is moeil­ijk, maar aan de andere kant weten we alle­maal wel dat er iets groots moet komen vanu­it de kant van de over­he­den in samen­werk­ing met de cen­trale banken. Dan zal er wel ergens een bodem wor­den gevor­md, tijdelijk in ieder geval. Maar nog­maals, het vertrouwen komt zoals ik al aan­gaf te voet, dus traag, terug. De indices kun­nen dus nog lager, lat­en we dat niet uit het oog ver­liezen. Lat­en we niet ver­geten dat de AEX na in maart 2003 de bodem op 195 gemaakt te hebben, naar diezelfde bodem terug ging in maart 2009. En dat het na eind juli 2007 op was gelopen tot 545 pnt. Ook nu zou het mogelijk weer zoi­ets kun­nen wor­den. De AEX kwam immers eerder dit jaar tot de 374 pnt, maar staat nu al 100 pun­ten daaron­der.

Ook Wall Street is broos, en kan veel lager zodra de BEARS door­drukken en de index onder de 10.000 pnt sturen. De vraag is dan ook, hoe zal men de boel uit het slob trekken? Wat gaat de FED doen? De FED komt vanavond (dins­dag) om 20:15 met bericht­en over de ver­gader­ing, wat zal men doen? De ver­gader­ing stond allang vast. Eigen­lijk zou het een for­maliteit wor­den mid­den in de zomer, ofwel met weinig tekst. Plots totaal onverwacht, zal deze ver­gader­ing de belan­grijk­ste kun­nen wor­den van de afgelopen 2 jaar. Zal men een nieuw QE pro­gram­ma uitrollen om de mark­ten te helpen? Ik denk van wel… Wordt natu­urlijk ver­vol­gd…

Grafiek S&P 500:



Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.