...

Miljardendans nog lang niet over

14 augustus 2007, 18:37 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De ECB pompt 211 mil­jard in de markt om zoals men daar denkt de prob­le­men op te lossen bij de scheef zit­tende banken ofwel door de hyper­in­vesterin­gen bij de Hedge­funds die zo nodig extreme risico‘s moesten nemen om nog meer geld bin­nen te graaien …

Mil­jar­den trok de ECB er voor uit om de kredi­et­stroom op pijl te bren­gen de afgelopen 4 dagen, veel meer dan in 1987 en 1997~1998 teza­men na de val van LTCM Hedge­fund wat de beurs toen bij­na deed halv­eren. En nu zelfs reeds 5 keer zoveel als na de aansla­gen op 11 sep­tem­ber 2001. U moet natu­urlijk na kun­nen gaan hoe groot de prob­le­men momenteel wel niet zijn, veel grot­er dan ooit tevoren en van een heel andere orde. Ik bli­jf de peri­ode van nu vergelijken met wat er voor 1929 gebeurde waar­na de grote depressie kwam, de drang naar meer en nog meer was de afgelopen jaren veel te groot.

Nog­maals wil ik er u op atten­deren dat ik dit alle­maal vaak genoeg heb aangegeven, te vaak zelfs zodat men mij als een soort clown zag die alles negatief inschat­te en zo de realiteit uit ogen ver­loor. Dat klopt, ik heb de ral­ly gemist want LONG posi­ties durfde ik niet aan omdat ik telkens terugviel op de zak­en die er al lange tijd spe­len. Het­geen waar men zich nu grote zor­gen over maakt zag ik telkens als een rode draad voor­bij komen, dan kun je natu­urlijk niet doo­dleuk aan­de­len of andere posi­ties gaan opne­men. Née, dan zoek je naar instru­menten waarmee je het tegen­overgestelde kunt bereiken, iets wat nog veel moeil­ijk­er is dan gewoon als een kip zon­der kop achter de meute aan te lopen. Dat kost soms veel energie, maar er is ook veel lef en geduld voor nodig en hier­van kun­nen we de komende peri­ode van gaan prof­iteren. De leden van onze ser­vices weten welk stand­punt ik heb ingenomen en waar we op dit moment staan. Meer hierover kunt u ook bek­ijken via deze link ” Tur­bo Mar­kets scoort zeer goed “.

De ECB mededeling:

Nadat de cen­trale banken in hebben gegrepen met mil­jar­den aan tijdelijke lenin­gen de afgelopen dagen is de liq­uiditeit terug gekomen bij het glob­ale banksys­teem en tem­peren de zor­gen om de sub­prime lenin­gen. Dat zegt de ECB Pres­i­dent Jean-Claude Trichet samen met enkele andere waarne­mers op dins­dag 14 augustus.”

Deze med­edel­ing stu­it me nogal tegen de borst, het is bij­na lach­wekkend wat deze mensen toch dur­ven te verk­laren. Tja, na die enorme kap­i­taal­in­jec­tie komt Trichet dus met de doo­dleuke med­edel­ing dat de rust nu weer terug is gekomen op de markten.

Diezelfde man samen met zijn collega‘s van de andere Cen­trale Banken lieten enkele weken gele­den telkens weer merken dat alles goed ver­loopt, de groei in orde is en de inflatie onder con­t­role bli­jft. Kor­tom, geen vuilt­je aan de lucht. Ook zijn col­le­ga Bernanke ver­melde het tot verve­lens toe, alles onder con­t­role, niets aan de hand en de huizen­markt is aan het herstellen. 

Wie moeten we nu geloven? Wat speelt er zich achter de scher­men af? En hoe zal het aflopen? Het enige wat ik er nog aan toe kan voe­gen is dat telkens wan­neer er zich zoi­ets afspeelde de beurzen met min­i­maal 30 tot 40% cor­rigeer­den. Dat was zo in 1929, 1987, 1997~1998 tij­dens de Azië en roebel cri­sis op gang gebracht door de val van LTCM Hedge­fund en dat was zo na 2001 ofwel na de aansla­gen toen ook de banken in grote prob­le­men kwa­men. Bent u het ver­geten? Zie de vol­gende grafieken maar.…

AEX 1997~1998

AEX 2000~2003

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.