Bij de Dow Jones zien we een uitbraak naar beneden toe … toch zijn we er nog niet helemaal als we de grafiek mogen geloven. De index kan de hoge standen niet vasthouden voorlopig, het lijkt erop dat de Dow Jones weer de steun op zal moeten zoeken onder de 10.000 pnt. Kan een tijdje duren, het echte geweld met grote volumes dat wegblijft zorgt ervoor dat alles wat meer rustig verloopt.
Indices:
Een lange tijd kroop het opnieuw langzaam omhoog zonder noemenswaardige correcties tussendoor zodat de gedachte weer bij me opkwam van wat er tussen begin februari en eind april afspeelde. Ook toen een periode zonder enige terugval van bijna 3 maand. Dat niet natuurlijke verloop werd daarna in een paar uur tijd compleet afgestraft. Nu geraakt de Dow Jones niet tot die vorige top, de draai is er, de index duikt opnieuw onder zijn 200-MA en de mogelijkheid dat er een behoorlijke SKS formatie staat is groot.
We voorzien nog wel een herstel op de daling tot net boven de 10.420 pnt (in de buurt van het 200-MA) maar daarna zou de 2e fase van de daling door moeten drukken tot in de buurt van de 10.000 pnt. Zoals altijd kan het snel gaan zodra de daling echt op gang komt, ook al hebben we tot nog toe nog maar 1 sessie gehad met een daling die groter was dan 1%, op woensdag 10 augustus verloren de indices op Wall Street tussen de 2,5 en 5% … De daarop volgende sessies waren wel zwak, maar het verlies bleef beperkt.
Bij onze AEX index precies hetzelfde, ook al liep die wat voor op Wall Street. Er kan ook een SKS formatie staan met de neklijn net onder de 310 pnt, zolang de index maar niet onder de zone 300~305 pnt komt blijven we in de zijwaardse beweging zitten, equivalent is de Dow rond de 9750 pnt. De kans is vrij groot dat de AEX opnieuw die bodems gaat opzoeken de komende periode, ook hier gaat het nog niet met geweld, en grote volumes. Dat hoeft ook niet, we hebben meer aan een markt die een lange tijd tussen herkenbare grenzen beweegt dan dat er opnieuw zo‘n “meltdown” van jewelste komt. Laat de markten in deze onzekere tijden maar rustig zoeken naar houvast.…
Economische vertraging wereldwijd:
Er brak toch het een en ander na de FED, zeker het feit dat ze hebben aangekondigd dat er opnieuw maatregelen genomen moeten worden om de economie draaiende te houden. Iets wat heel lastig kan worden omdat nu juist de gehele wereld economie over zijn top geraakt. Deze week kregen we ook vervelende berichten uit Japan, en China gaf het ook al aan dat de groei zou krimpen. En, hier in Europa waar Duitsland onverwacht een superkwartaal neerzette is het de vraag hoe ze dit zullen verbeteren de rest van het jaar? Een groot deel van de economische groei kwam er ook door dat veel grote bedrijven hun voorraden op peil hebben gebracht, in 2009 werd juist die zoveel mogelijk opgeruimd door dat er een grote onzekerheid was over de toekomst. Geen goed klimaat om de beurzen weer een etage hoger te sturen, vooral daarom verwacht ik dat de markt de lows van dit jaar weer kan gaan zoeken. Zowel de Dow Jones, de AEX en andere indices zoals de DAX .…
Dow Jones:
AEX:
Valuta:
Wat ook opvalt is de Euro, na een prachtige heropleving vanaf de bodem, zien we de munt nu wat afzwakken tov de dollar, maar ook weet tov de JPY, deze laatste is wel heel sterk aan het worden, iets wat nog voor de nodige problemen kan gaan zorgen op bijvoorbeeld de derivatenmarkten als op economisch vlak. Zie maar de groeivertraging in Japan dat plots niet meer de nummer 1 is. China neemt nu deze positie over. De JPY is dus veel te sterk, en volgens mij zal dit nog niet ophouden op de korte en midlange termijn. Het gaat slecht in Japan, al jaren, maar ze staan 5 stappen verder dan de VS en Europa op dit moment. En, als veilige haven kiest men nu eenmaal regio‘s waar het beter gaat (Australië, Noorwegen) of waar het slechtste als is geweest (Japan). Dus, de Euro blijft heel zwak tegenover die sterkere munten, maar tov de USD komen we wat terug nu. Op de grafiek ziet u dat we nu naar die 1,30 dollar toewerken, een punt waar de beslissing genomen moet worden voor een verdere verzwakking van ofwel de Euro, of de USD …
EURO-DOLLAR:
Guy Boscart
US Markets