...

Markt elke dag vol met verrassingen

19 juli 2011, 07:14 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het is een vast­stelling dat elke mor­gen als je wakker wordt je gewoon niet goed weet wat er van­daag weer op het pro­gram­ma staat. Is het de VS waar er een waarschuwing komt over de kredi­et­waardigheid? Zien we opnieuw een land dat wordt aangevallen door spec­u­lanten? Is de vraag naar Goud extreem? Zien we de val­u­ta­paren plots een ver­schuiv­ing t.o.v. elka­ar mak­en? Vooraf alle­maal heel moeil­ijk te analy­seren, haast onmo­gelijk en vooral onvoor­spel­baar waar­door we cre­atief met deze markt om moeten bli­jven gaan. 



Mark­toverzicht
De span­nin­gen bin­nen Europa houden aan, zek­er nu Duit­s­land een en ander tegen aan het houden is. Toch moeten er snel beslissin­gen komen om de onrust te lijf te gaan. Als men het uit bli­jft stellen, dan zullen de spec­u­lanten hun aan­vallen op de zwakke lan­den uit­brei­den omdat er daar dan makke­lijk geld valt op te rapen. Dat zal de finan­ciële mark­ten verder in moeil­ijkhe­den bren­gen, en het zijn vooral de han­de­laren die de markt aan alle kan­ten kun­nen bespe­len en hier­bij forse win­sten kun­nen boeken. Voor de spec­u­lanten zijn dit soort onzekere tij­den een geschenk uit de hemel. Helaas wordt de kleine beleg­ger er de dupe van, want het is nog alti­jd zo dat 90% van de kleine beleg­gers aan­de­len koopt en ze voor lan­gere tijd aan­houdt. Verder zien we ook de vlucht naar het Goud weer goed op gang komen, een record boven de 1600 dol­lar is een feit, de vraag is nu tot waar het Goud kan reiken in deze rit omhoog. Onder­aan het artikel kunt u een grafiek vin­den met wat doe­len.

Vri­jdag was er nog de Stresstest” voor de Europese banken. Op 9 na was de uit­slag posi­tief, het viel op zich mee. Toch kwa­men juist de banken onder druk te staan maandag, niet zozeer door die stresstest, maar vooral door het feit dat de ECB de banken wil ver­plicht­en mee te betal­en aan de grote afschri­jvin­gen voor Grieken­land om zo het land een en ander kwi­jt te schelden. Daar draait alles nu om, hoe gaat men de schulden­cri­sis aan­pakken de komende dagen, weken? Zolang er geen defin­i­tieve, duidelijke en vooral bli­jvende oploss­ing komt kun­nen we de onrust op de mark­ten niet achter ons lat­en. Het kan nog een hete zomer” wor­den op dat gebied.

Hieron­der ziet u de grafieken van de AEX, de Dow Jones, de Euro-USD en het Goud om een en ander wat meer visueel te mak­en waar­door we doe­len uit kun­nen stip­pe­len voor het verdere ver­loop op de korte termijn.

AEX
De AEX kri­jgt het met de dag moeil­ijk­er, de weg ligt open naar niveaus onder de 320 pnt nu de index onder de zone 325 – 328 pnt is geza­kt. Weer­stand van belang zien we pas bij de zone 333 – 335 pnt, maar of we daar nog snel gaan ger­ak­en is nog maar de vraag. Nu de index nieuwe dieptepun­ten opzoekt voor dit jaar, en Wall Street waarschi­jn­lijk nog niet klaar is met de dal­ing, ziet het er somber uit. Bij de AEX kun­nen we na de schuiver van maandag pas van een ste­vige ste­un spreken tussen de 305 en 309 pnt waar de index vorig jaar een aan­tal bodems neerzette. Voor­lop­ig toch maar voorzichtig bli­jven met LONG posi­ties.



Dow Jones
Bij de Dow Jones zien we ook verzwakking, maar bij lange na niet zoals bij de AEX. Toch is het ook oplet­ten met de Dow Jones de komende peri­ode, het is voor de 2de keer dat de index onder de belan­grijke 12.400 pnt terecht komt, iets wat tech­nisch niet zo best is. De Dow kon na een test van het 200-MA een enorm her­s­tel opzetten, kort en vooral krachtig te noe­men, met een lagere top. Vooral dat de vorige top niet werd bereikt, en dus niet werd door­bro­ken, toont aan dat de verzwakking nog wel een tijd kan bli­jven duren. Daarom kan de index wederom de 12.000 pnt aan­vallen met nu mogelijk een verdere dal­ing onder de ste­un­li­jn en onder dat 200-MA. We zijn nogal benieuwd naar het verdere ver­loop op Wall Street …




Goud
Het Goud is hele­maal terug door alle onzek­er­heid, het breekt tot boven de 1600 dol­lar deze week. Er zit nog wat meer in het vat nu de vorige top moeit­eloos werd door­bro­ken, het doel zal de 1650 dol­lar wor­den. Een week of 2 gele­den in mijn col­umn over het Goud was mijn verwacht­ing dat eerst de ste­un­li­jn zou wor­den opge­zocht tot rond de 1425 dol­lar, deze beweg­ing werd niet afgerond weten we nu. Toen gaf ik ook aan dat het Goud lat­er nog sterk terug zou komen en die 1600 dol­lar zou halen. We zijn er in amper 2 weken al beland. Zo snel kan het gaan, we kijken er in feite al niet meer van op. Het Goud zal in hoog tem­po bli­jven bewe­gen, omhoog zoals nu, maar ook omlaag wan­neer er druk op komt te staan. Goud pakt men blijk­baar sneller weer op dan gedacht omdat niet-bezit­ters heel snel bezit­ters willen wor­den, en niet het geduld hebben om te wacht­en op wat meer aantrekke­lijke pri­jzen (rond de ste­un­li­jn). Daarom zal de pri­js, zolang de onzek­er­he­den op de finan­ciele mark­ten aan­houden, volatiel bli­jven bewe­gen …



Euro-USD
De euro bli­jft onder druk staan, maar als we het meten naar bijvoor­beeld de Zwit­serse Franc of zoals hier­boven al te zien naar het Goud, verzwakt ook de dol­lar ges­taag. Als we de euro en de USD tegen­over elka­ar zetten merken we wat wis­selin­gen in sterk­te tussen de 2. Ligt de aan­dacht op de Euro­zone dan wordt de dol­lar sterk­er, komt de VS weer in beeld dan wordt de euro wat sterk­er. Dat zien we ook terug op de grafiek hieron­der. Het moge duidelijk zijn dat er lagere top­pen wor­den gemaakt, de euro is dus over het alge­meen de afgelopen peri­ode wat aan het verzwakken ten opzichte van de dol­lar, en door het patroon is de kans groot dat de euro verder zal zakken. Straks zal het schulden­pla­fond in de VS wat opgetrokken wor­den om ieder tevre­den te stellen, dat zal de dol­lar wat sterk­er mak­en omdat de aan­dacht dan vanzelf weer over gaat naar Europa. De euro verwacht ik de komende weken richt­ing de 1,35 dol­lar, de onderkant van het trend­kanaal zoals u ziet op de grafiek hieron­der.




Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.