...

Manipulatie markt? Hier weer wat feiten !

12 mei 2005, 12:06 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Enkele opval­lende din­gen gebeuren er nu op de financiële mark­ten. Steeds als er een grote dal­ing aan zit te komen wor­den die op onverk­laar­bare momenten omge­bo­gen naar een opmerke­lijk her­s­tel zon­der extra vol­ume .. Een koop­golf die niet door de herken­bare par­ti­jen op gang is gebracht .. Er moeten afsprak­en lopen waar­door deze sti­jgin­gen op gang komen .. We proberen met dit artikel een en ander voor u op een rijt­je te zetten .….


Lat­en we begin­nen met de chart van de Dow Jones (DJIA) van het afgelopen jaar eens te bekijken:

We zien dat bin­nen één jaar deze index 4 x de 10.000 pun­ten­grens neer­waarts heeft door­bro­ken, vorig jaar in augus­tus zelfs twee keer kort na elka­ar, om dan weer uit het niets op te veren. Op 20 april ll. onder­nam de DJIA een nieuwe duik­poging die bij 10.001 pun­ten werd omgebogen. 
Het lijkt wel of aan de grafiek een onzicht­bare draad wordt vast­ge­knoopt, die tijdig de trend opwaarts doet keren. Op de ver­melde 20ste april was er nog iets anders aan de hand. Want gedurende de nacht van 20 – 21 april vond er een ral­ly plaats bij de futures-mark­ten. Het resul­taat was, dat de Dow Jones de sessie van 21 april opende met 100 pun­ten in de plus.

Dit is een hoogst zeldzame gebeurte­nis, die enkel optreedt wan­neer er bij­zon­der en posi­tief nieuws is in de VS of ergens anders in de wereld. Dit was op die 21 april natu­urlijk niet het geval.

Het kan niet liggen aan de slapeloze han­de­laren in de VS, noch aan deze uit andere wereld­de­len, die zijn niet actief genoeg om de Dow Jones 100 pun­ten in de hoogte te jagen. Toch zit­ten we met het feit. 
Als we terug­b­likken op al die mirac­uleuze ‘reddingen’ van de DJIA, dan ont­dekken we alti­jd weer een­zelfde patroon: 
Een snelle duik naar of wat bene­den de 10.000 pun­ten­zone, dan zien we bij alle indices een sterk tech­nisch verkoopsig­naal en ’s nachts wor­den de glazen gered door de futures, gevol­gd door een koop­golf ’s anderen­daags. Er moet daar een grote organ­isatie achter zit­ten, men hoeft niet Sher­lock Holmes of James Bond te het­en om tot die con­clusie te komen. En we moeten het niet al te ver zoeken. Als we zeggen dat naar onze mening de regering van de VS erachter zit, doen we niets anders dan bek­ende feit­en net­jes op een rijt­je zetten.

Info over mogelijke manipulatie :
Om te begin­nen moeten we een kat een kat noe­men. We hebben het over manip­u­latie van de koers van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age en per uit­brei­d­ing over manip­u­latie van de beurzen in de VS waaron­der de S&P 500 en de Nas­daq 100 indices waar men met futures op kan handelen. 
Lat­en we terug­gaan naar het onheuglijke beurs­jaar 1987. Na de crash in dit jaar werd onder impuls van de Rea­gan-admin­is­tratie een comité in het lev­en geroepen dat als naam meekreeg ‘Working Group on Finan­cial Mar­ket­s’. In de wan­del­gan­gen kreeg deze groep al snel de naam het ‘Plunge Pro­tec­tion Team’, afgeko­rt tot het PPT.

Het PPT bestond (en bestaat) uit de min­is­ter van financiën, de voorzit­ters van de Fed­er­al Reserve, het Secu­ri­ties Exchange Com­mit­tee, de Com­mod­i­ty Futures Trad­ing Com­mis­sion of hun afgevaardig­den en enkele zeer grote spel­ers uit de hoek van het grote ver­mo­gens­be­heer, pen­sioen­be­heerders en zake­lijke bankinstellingen. 
Hun doel­stelling: het ver­beteren voor de financiële mark­ten in de VS van
  • de integriteit,
  • de efficiëntie,
  • de ordelijke organ­isatie en
  • de com­pet­i­tiviteit.
Het PPT kreeg / kri­jgt de ste­un van het min­is­terie van financiën en dit zow­el op het vlak van admin­is­tratie als middelen. 
Mooi is dat. Een nobele taak. Trouwens, wat is er nobel­er dan de mark­ten te bescher­men tegen crash­es? En wie zou een dergelijke taak niet willen uitvo­eren op kosten van de over­heid, dus van het publiek? 
En dat is wat we nu her­haaldelijk zien gebeuren. Oliecri­sis? Oor­log? Poli­tieke insta­biliteit? Dal­ende koop­kracht? Terug­val­lend con­sumenten­vertrouwen? Grote schulden posi­tie VS? Grote han­del­steko­rten? Omvallen van indus­tri­ereuzen als Gen­er­al Morors? Boekhoud­kundi­ge of andere bedri­jf­ss­chan­dalen? Sti­j­gende werk­loosheid? Tech­no-zeep­bellen? Fan­nie Mae / Fred­die Mac-toe­s­tanden? Hedge Funds die op instorten staan? Oplopende Inflatie? etc.…..
… geen enkele van deze fac­toren heeft nog invloed op de aan­de­len­markt op Wall Street!

Zelfs wan­neer War­ren Buf­fett verkondigt, dat de aan­de­len in de VS nog alti­jd veel te duur zijn, bli­jft de markt glim­lachen met een mooi index­ci­jfer. En wat denkt de brave burg­er nu? Juist, die denkt Wat kan er ons gebeuren, uncle Sam helpt ons toch alti­jd als het nodig is”.
Zo zijn we uit­er­aard al een tijd beland in een onnatu­urlijke sfeer. 
De bek­ende fun­da­mentele en tech­nis­che gegevens spe­len blijk­baar geen rol meer. We denken in dit ver­band aan:
  • winst of verlies
  • koers / winst verhouding
  • ste­un en weerstand
  • kop-schoud­er formatie
  • dubbele top­pen
  • lage volatiliteit
  • alti­jd de opval­lend lage vol­umes bij stijgingen
  • de toe­name van het vol­ume bij dalingen 
Wie herin­nert er zich de actie van de FED vorige week (3 mei) niet. Drie minuten voor het slot van de beurs werd er een zin toegevoegd aan de verk­lar­ing die om 20:15 werd gegeven. Men had door dat de markt de zin­spel­ing niet zo pret­tig vond. Het lijkt erop dat de pop­pen­spel­er toen voor het eerst wat duidelijk­er uit zijn kast kwam en ervoor kon zor­gen dat die verk­lar­ing iets werd aaangepast. Een vreemde con­clusie natu­urlijk, maar wat ons betre­ft weer een bewi­js dat de markt op dit zeer broos moment niet onderuit mocht .…
En het deba­cle ron­dom Gen­er­al Motors en Ford? Zelfs een waarder­ing tot JUNK sta­tus doet er niet meer toe, een rijke Amerikaan (com­plot?) Kirk Kerko­ri­an kondigde vrolijk aan om maar lief­st 28 miljoen GM-aan­de­len te kopen op 31 dol­lar. Die moet wel heel zek­er zijn van zijn zaak, we houden het in de gaten…

Kirk Kerko­ri­an
En ga zo maar verder: het telt alle­maal niet of niet meer.

Telkens er een cor­rec­tie dreigt, knoopt de Grote Pop­pen­spel­er, mijn­heer PPT, zijn magisch touwt­je aan de neer­gaande curve en trekt die vrolijk weer de hoogte in. Dat kost dan wel een berg investerin­gen via futures, maar er zijn dol­lars genoeg, dus who cares? En wat doen wij? We staan steeds weer met de mond vol tanden, en vra­gen ons af hoe het komt of hoe het über­haupt kan. Tij­dens de sti­jgin­gen en na het trekken met de touwt­jes gooit de pop­pen­spel­er mond­jes­maat zijn posi­ties weer de markt op om ze met een (kleine of behoor­lijke) winst te sluiten. Daar­na zit hij met een sigaar in zijn high tech fau­teuil te observeren wan­neer hij weer zijn touwt­jes moet gebruiken.… Opnieuw met de muni­tie op scherp …

© US Mar​kets​.nl
Guy Boscart en Jan van Besauw

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.