...

Lijken in de kast: WIE VOLGT?

26 juni 2007, 10:17 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Er vie­len er al 2 van hun troon door de sub­prime lenin­gen maar het lijkt onmo­gelijk dat het hier­bij stopt, welke groot­banken zit­ten er nog meer met een soort­gelijk prob­leem? … Het kan een domi­no-effect op gang bren­gen wat over de gehele finan­ciële markt zal uit­brei­den … Ook Europa kan er behoor­lijk door in de prob­le­men komen … Een blik op de finan­ciële mark­ten …

Bear Stearns:

Vorige week moest er door dit bedri­jf 3,5 mil­jard dol­lar wor­den uit­getrokken om de 2 in grote prob­le­men gekomen Hedge Funds van Bearn Stearns te red­den van de onder­gang en alle gevol­gen voor het finan­ciële stelsel wereld­wi­jd. Hoe dan ook, als er deze 2 Hedge Funds in de prob­le­men zijn gekomen door de sub­prime lenin­gen, waarom zou het dan bij deze blijven?

De koers van Bear Stearns zak behoor­lijk weg

Chart Bear Stearns

Hedge Funds:

Ik meld het al denk ik 3 jaar hier op de site, de Hedge Fund sec­tor wordt veel te dom­i­nant, te groot en vooral te agressief waar­door het niet anders kan dat er hier­door op een onbe­waakt moment grote prob­le­men gaan ontstaan. Het lijkt me dan ook onmo­gelijk dat het bij deze 2 op zal houden, ik denk dat er nog meer gaan vol­gen, het enige wat ik in feite niet hoop is dat er nog heel veel gaan vol­gen want dan smelten de mil­jar­den als sneeuw voor de zon weg en kun­nen enkele tot nu toe dik gevulde groot­banken en invester­ings­banken 10-tallen mil­jar­den ver­lies gaan mak­en. Hoe dat werkt kan ik niet snel uit­leggen maar als 2 van die Hedge Funds al meer dan 3,5 mil­jard dol­lar kosten om de plooien glad te strijken wat dan als er bijvoor­beeld nog 10, 20 of meer van dit soort gevallen bijkomen?

Gold­man Sachs:

Een van de groot­ste bin­nen dit seg­ment is Gold­man, ik heb het bedri­jf al enkele keren als hoofd­figu­ur bin­nen de indus­trie genoemd zodat men de bank al het groot­ste Hedge Fund ter wereld noemt. Ook Gold­man zit zeer fors in de sub­prime sec­tor waar die prob­le­men zich afspe­len. Vele mil­jar­den dol­lars wer­den er door ver­di­end de afgelopen jaren, Gold­man pre­sen­teerde win­st­ci­jfers van boven de 10 mil­jard dol­lar wat meteen de groot­ste winst ooit door een bedri­jf behaald was. De risico‘s waren hoog en ja, als men veel risi­co neemt kan men heel veel ver­di­enen maar als het zelfde risi­co zich tegen de bank keert dan kan er zeer veel wor­den ver­loren. Die mil­jar­den winst kun­nen net zo goed als sneeuw voor de zon verd­wi­j­nen. Ik denk dat Gold­man een deze dagen ook met enkele verve­lende zak­en naar buiten kan komen. Als dit klopt dan zal de beurs hierop zeer verve­lend op rea­geren en zullen vooral de finan­ciële waar­den verder onder druk komen te staan. En ja, ook ABN AMRO, ING en andere banken in Europa kun­nen hier­door meer dan 10% omlaag.

Chart Gold­man Sachs

Exo­tis­che beleggingen:

Ook een prob­leem bij de Hedge Fund indus­trie zijn de exo­tis­che beleg­gin­gen in regio‘s waar de afgelopen jaren heel veel winst werd behaald. Ook hier moet met de nodi­ge aan­dacht naar wor­den gekeken want door het domi­no-effect zullen groot­banken het juist in deze regio‘s het zeer zwaar kri­j­gen. Door de manier van investeren in deze regio‘s (via hef­boom­con­struc­ties) kun­nen hier ook vele mil­jar­den wor­den ver­loren. Hier­door wordt duidelijk dat het een het andere kan aan­wakkeren, dus het bli­jft zek­er niet bij de sub­prime sec­tor alleen waar­door het pro­ces zich zal ontwikke­len. Iets om op te let­ten de komende peri­ode lijkt me.

Car­ry Trade:

Een van de groot­ste prob­le­men bij dit alles bli­jft de car­ry trade, men haalt geld op in Japan tegen een zeer lage rente en met dat geld zet men die con­struc­ties op. Zolang de rente in Japan laag bli­jft en de yen niet duur­der wordt en de beleg­gin­gen met dat geld bli­jven genoeg oplev­eren dan is er niets aan de hand. Maar als de yen duur­der wordt, de rente in Japan sti­jgt (de economie groeit daar ook goed nu) en er ontstaan zoals nu prob­le­men bij beleg­gin­gen waar men die car­ry trade voor inzette dan begri­jpt u ook redelijk snel dat deze ontwik­kelin­gen momenteel niet al te gun­stig uitpakken.

Opval­lend was dat vorige week vooraf­gaand aan de aankondig­ing dat die 2 Hedge Funds in prob­le­men kwa­men de yen plots in waarde daalde. De yen bereik­te zijn laag­ste niveau ooit tov de euro en tov de dol­lar moest de munt ook inlev­eren. Zou men daar wat te hulp zijn geschoten om eea zo gun­stig mogelijk af te ron­den? Het lijkt er sterk op, de ver­houd­ing tussen de euro en de yen liep op van 161 naar 167 bin­nen enkele dagen.

Chart EURO — YEN

Cit­i­group en JP Morgan

Ook de 2 Dow Jones banken JP Mor­gan en Cit­i­group kri­j­gen rake klap­pen door deze sit­u­atie, natu­urlijk vraagt men zich af hoeveel schade deze groot­banken zullen oplopen bij een reeks nieuwe feiten.…

Chart JP Morgan

Chart Cit­i­group

Con­clusie:

Er speelt momenteel veel bin­nen de indus­trie van het grote geld ofwel de risi­co­volle beleg­gin­gen, u weet dat ik al geruime tijd waarschuw hier­voor en dat het hier behoor­lijk mis kan gaan als de ver­houdin­gen niet meer klop­pen. U weet natu­urlijk ook dat die ver­houdin­gen ten koste van alles intact wor­den gehouden om een dra­ma te voorkomen. Er is helaas geen weg meer terug, dus men moet het in bal­ans zien te houden. Toch is het zo dat men dit niet tot het oneindi­ge vast kan houden want enkele onvoorziene prob­le­men zoals nu met de sub­prime sec­tor kun­nen die bal­ans dus­danig ver­storen dat een malaise niet uit kan bli­jven. En zoals ik aan­gaf zal het ene het andere aan­wakkeren tot de ver­houdin­gen weer nor­male pro­por­ties aan­nemen. Helaas zal dit 10-tallen mil­jar­den dol­lars en wie weet hon­der­den mil­jar­den dol­lars kosten, die schade moet ergens door wor­den betaald en dan komen we uit bij alle grote banken die de afgelopen jaren ook volop hebben kun­nen prof­iteren van de gun­sten hier­van. Wordt vervolgd.….

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.