![](/images/legacy-images/images/guy_dollar_dh(1).gif)
Bear Stearns:
Vorige week moest er door dit bedrijf 3,5 miljard dollar worden uitgetrokken om de 2 in grote problemen gekomen Hedge Funds van Bearn Stearns te redden van de ondergang en alle gevolgen voor het financiële stelsel wereldwijd. Hoe dan ook, als er deze 2 Hedge Funds in de problemen zijn gekomen door de subprime leningen, waarom zou het dan bij deze blijven?
De koers van Bear Stearns zak behoorlijk weg
Hedge Funds:
Ik meld het al denk ik 3 jaar hier op de site, de Hedge Fund sector wordt veel te dominant, te groot en vooral te agressief waardoor het niet anders kan dat er hierdoor op een onbewaakt moment grote problemen gaan ontstaan. Het lijkt me dan ook onmogelijk dat het bij deze 2 op zal houden, ik denk dat er nog meer gaan volgen, het enige wat ik in feite niet hoop is dat er nog heel veel gaan volgen want dan smelten de miljarden als sneeuw voor de zon weg en kunnen enkele tot nu toe dik gevulde grootbanken en investeringsbanken 10-tallen miljarden verlies gaan maken. Hoe dat werkt kan ik niet snel uitleggen maar als 2 van die Hedge Funds al meer dan 3,5 miljard dollar kosten om de plooien glad te strijken wat dan als er bijvoorbeeld nog 10, 20 of meer van dit soort gevallen bijkomen?
Goldman Sachs:
Een van de grootste binnen dit segment is Goldman, ik heb het bedrijf al enkele keren als hoofdfiguur binnen de industrie genoemd zodat men de bank al het grootste Hedge Fund ter wereld noemt. Ook Goldman zit zeer fors in de subprime sector waar die problemen zich afspelen. Vele miljarden dollars werden er door verdiend de afgelopen jaren, Goldman presenteerde winstcijfers van boven de 10 miljard dollar wat meteen de grootste winst ooit door een bedrijf behaald was. De risico‘s waren hoog en ja, als men veel risico neemt kan men heel veel verdienen maar als het zelfde risico zich tegen de bank keert dan kan er zeer veel worden verloren. Die miljarden winst kunnen net zo goed als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik denk dat Goldman een deze dagen ook met enkele vervelende zaken naar buiten kan komen. Als dit klopt dan zal de beurs hierop zeer vervelend op reageren en zullen vooral de financiële waarden verder onder druk komen te staan. En ja, ook ABN AMRO, ING en andere banken in Europa kunnen hierdoor meer dan 10% omlaag.
Exotische beleggingen:
Ook een probleem bij de Hedge Fund industrie zijn de exotische beleggingen in regio‘s waar de afgelopen jaren heel veel winst werd behaald. Ook hier moet met de nodige aandacht naar worden gekeken want door het domino-effect zullen grootbanken het juist in deze regio‘s het zeer zwaar krijgen. Door de manier van investeren in deze regio‘s (via hefboomconstructies) kunnen hier ook vele miljarden worden verloren. Hierdoor wordt duidelijk dat het een het andere kan aanwakkeren, dus het blijft zeker niet bij de subprime sector alleen waardoor het proces zich zal ontwikkelen. Iets om op te letten de komende periode lijkt me.
Carry Trade:
Een van de grootste problemen bij dit alles blijft de carry trade, men haalt geld op in Japan tegen een zeer lage rente en met dat geld zet men die constructies op. Zolang de rente in Japan laag blijft en de yen niet duurder wordt en de beleggingen met dat geld blijven genoeg opleveren dan is er niets aan de hand. Maar als de yen duurder wordt, de rente in Japan stijgt (de economie groeit daar ook goed nu) en er ontstaan zoals nu problemen bij beleggingen waar men die carry trade voor inzette dan begrijpt u ook redelijk snel dat deze ontwikkelingen momenteel niet al te gunstig uitpakken.
Opvallend was dat vorige week voorafgaand aan de aankondiging dat die 2 Hedge Funds in problemen kwamen de yen plots in waarde daalde. De yen bereikte zijn laagste niveau ooit tov de euro en tov de dollar moest de munt ook inleveren. Zou men daar wat te hulp zijn geschoten om eea zo gunstig mogelijk af te ronden? Het lijkt er sterk op, de verhouding tussen de euro en de yen liep op van 161 naar 167 binnen enkele dagen.
Citigroup en JP Morgan
Ook de 2 Dow Jones banken JP Morgan en Citigroup krijgen rake klappen door deze situatie, natuurlijk vraagt men zich af hoeveel schade deze grootbanken zullen oplopen bij een reeks nieuwe feiten.…
Conclusie:
Er speelt momenteel veel binnen de industrie van het grote geld ofwel de risicovolle beleggingen, u weet dat ik al geruime tijd waarschuw hiervoor en dat het hier behoorlijk mis kan gaan als de verhoudingen niet meer kloppen. U weet natuurlijk ook dat die verhoudingen ten koste van alles intact worden gehouden om een drama te voorkomen. Er is helaas geen weg meer terug, dus men moet het in balans zien te houden. Toch is het zo dat men dit niet tot het oneindige vast kan houden want enkele onvoorziene problemen zoals nu met de subprime sector kunnen die balans dusdanig verstoren dat een malaise niet uit kan blijven. En zoals ik aangaf zal het ene het andere aanwakkeren tot de verhoudingen weer normale proporties aannemen. Helaas zal dit 10-tallen miljarden dollars en wie weet honderden miljarden dollars kosten, die schade moet ergens door worden betaald en dan komen we uit bij alle grote banken die de afgelopen jaren ook volop hebben kunnen profiteren van de gunsten hiervan. Wordt vervolgd.….
Guy Boscart
US Markets