...

Koersstijging AEX zet verder door

10 oktober 2006, 06:49 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In de voor­bi­je decen­nia ver­toonde de laat­ste en de eerste kwartal­en van het jaar in grote meerder­heid de sterk­ste koerssti­jgin­gen van het jaar. Voor dit jaar is dat geen garantie dat die sit­u­atie zich opnieuw zal herhalen. 


Koer­stech­nisch

Vanaf vorige week maandag tot van­mor­gen is de koers van de index per sal­do niet veran­derd. Het was opnieuw een week waarin de koersen con­solideerde bin­nen een lange ter­mi­jn opgaande beweg­ing. De koers beweegt zich richt­ing de bovenkant van het oplopende trend­kanaal, maar er is nog geen sprake van een over­span­nen sit­u­atie (teveel opti­misme, af te lezen aan de diverse indi­ca­toren). Vanu­it koer­stech­nisch stand­punt bli­jven wij opti­mistisch dat de koers van de index in staat is om de komende weken verder te stijgen. 

In de voor­bi­je decen­nia ver­toonde de laat­ste en de eerste kwartal­en van het jaar in grote meerder­heid de sterk­ste koerssti­jgin­gen van het jaar. Voor dit jaar is dat geen garantie dat die sit­u­atie zich opnieuw zal her­halen. De mooie koerssti­jging, die al vanaf juli plaats vin­dt, heeft er voor gezorgd dat er vorige week een nieuw koer­shoogtepunt voor dit jaar is gemaakt. De kans dat de index deze sti­jging zon­der noe­menswaardi­ge cor­rec­tie tot aan het einde van het eerste kwartaal vol­gend jaar voortzet is klein.

Het dieptepunt van de laat­ste cor­rec­tie van enige omvang lag op 409 pun­ten. Vorige week werd een voor­lop­ig hoogtepunt gemaakt op 488 pun­ten. Een koerssti­jging van 19,3% zon­der cor­rec­tie van enige beteke­nis is fraai. De geschiede­nis leert dat we dan het groot­ste deel van een onafge­bro­ken sti­jging achter de rug hebben. Dat neemt niet weg dat de koerssti­jging nog tot het einde van het jaar kan voort­duren, maar de kans op een cor­rec­tie van 10% of meer neemt dan wel flink toe.

Als we de 30 minuten grafiek van een maand bek­ijken zien we dat de koers­be­weg­in­gen over deze peri­ode prachtig passen bin­nen een oplopend trend­kanaal. De koers bevin­dt zich opnieuw aan de onderkant van het kanaal. Dat wil zeggen dat de koers van de index deze week omhoog zal moeten gaan om de opgaande trend in stand te houden. 

Onder de 480 pun­ten wordt de korte ter­mi­jn opgaande trend ver­lat­en. Het vol­gende ste­un­niveau wordt dan gevon­den ron­dom de 470 punten. 

Fun­da­menteel

Vol­gens verwacht­ing heeft de ECB op 5 okto­ber de rente ver­hoogd naar 3,25%. In haar com­men­taar liet ze doorschemeren dat een vol­gende ver­hoging niet vanzelf­sprek­end is. Na de sterke dal­ing van de inflatie naar 1,8% in sep­tem­ber, lijkt de noodza­ak daar­toe niet aanwezig. 

In Duit­s­land daalde de inflatie naar 1,1% in sep­tem­ber, van 1,8% in augus­tus. Daarmee is Duit­s­land, net als Ned­er­land, een van de lan­den met de laag­ste inflatie in Europa. Ook hier is de sterke dal­ing het gevolg van de sterk gedaalde brand­stof­pri­jzen, aldus het CBS

Het vol­ume van de Duitse fab­riek­sor­ders is in augus­tus onverwacht sterk geste­gen, met 3,7% op maand­ba­sis. Daarmee sti­j­gen de Duitse fab­riek­sor­ders voor de derde maand op rij. Dat blijkt vri­jdag uit defin­i­tieve cijfers van het Duitse min­is­terie van Economis­che Zak­en. Het cijfer is aangepast voor seizoensinvloeden.

Het vooruitzicht van een houd­bare, door investerin­gen gedreven indus­triële groeiver­snelling in de komende maan­den is ver­be­terd’, aldus het min­is­terie van economis­che zaken. 

In tegen­stelling tot Ameri­ka, waar de verwacht­ing van de economis­che groei naar bene­den wordt bijgesteld, getu­igen de cijfers in Europa nog op een voortzetting van de economis­che groei. 

Nu de inflatie door een ineen­za­kkende pri­js van energie en een afne­mende groei in Ameri­ka geen bedreig­ing meer vormt neemt de kans op een rentev­er­lag­ing van de FED toe. Dat zal dit jaar nog niet gebeuren, maar de kans daarop vroeg in het nieuwe jaar is vrij groot. 

Een einde aan de cyclus van ver­hogin­gen van de korte rente is gun­stig voor de oblig­atiemarkt. Het niveau van de korte rente zal omlaag wor­den gebracht. De relatief lage waarderin­gen van de aan­de­len­mark­ten komt dan nog meer tot uit­drukking wat een goede onder­s­te­un­ing geeft aan verder­gaande koerssti­jgin­gen op de wat lan­gere ter­mi­jn.

de index vor­men en het deel van de index vor­men en het hoge div­i­den­dren­de­ment uwing) 64,6% van de index vertegenwoordi

De dol­lar

De rentev­er­hoging van de ECB had geen enkele invloed op het val­u­ta­paar euro/​dollar. Deze stap was duidelijk inge­cal­culeerd door de markt. Een dal­ing van de werkelooshei­ds­graad van 4,7 naar 4,6% gaf wel aan­lei­d­ing tot een verzwakking van de euro. De markt houdt er ken­nelijk reken­ing mee dat een krappe arbei­ds­markt de FED zal weer­houden om de korte rente snel te ver­la­gen. Het rentev­er­schil tussen Europa en Ameri­ka zal daar­door niet ver­min­deren en bli­jft de royale beloning om dol­lars aan te houden voor­lop­ig nog in stand.

Een zachte land­ing van Ameri­ka zal ges­tu­urd moeten wor­den door het van tijd tot tijd toe­di­enen van de zuurstof aan de economie door mid­del van opeen­vol­gende rentev­er­lagin­gen. Uit­s­tel zal in dit geval niet lei­den tot afs­tel. Daar­voor is de afzwakking van de groei in Ameri­ka te uit­ge­spro­ken en zal een zachte land­ing niet gere­aliseerd kun­nen wor­den zon­der stim­ulerende maa­trege­len in de vorm van renteverlagingen

De con­sol­i­datie die het val­u­ta­paar euro/​dollar al maan­den­lang gevan­gen houdt geeft aan dat mark­t­par­ti­jen verdeeld zijn en de markt daar­door in even­wicht houden. Cijfers die wijzen op het verhogen/​handhaven van de korte rente in Ameri­ka zor­gen voor een beweg­ing naar de onderkant van het trend­kanaal (1,25) en bericht­en die een ver­lag­ing van de korte rente waarschi­jn­lijk mak­en zor­gen ervoor dat de bovenkant van het trend­kanaal wordt opge­zocht (1,29).

Voor­dat de werk­loosheid cijfers afgelopen vri­jdag bek­end wer­den gemaakt hield de future markt voor 30% reken­ing met een rentev­er­lag­ing eind jan­u­ari 2007, na de cijfers liep deze verwacht­ing terug naar 20%.

Voor­lop­ig beweegt de koers van het val­u­ta­paar zijwaarts, waar­bij we de afgelopen dagen weer richt­ing de onderkant van het trend­kanaal bewe­gen. We denken dat op ter­mi­jn de kans op een uit­braak aan de bovenkant van het trend­kanaal het groot­ste is.

Veel hangt af van de cijfers die over de economis­che groei van Ameri­ka bek­end wor­den gemaakt.

Deze week­brief wordt iedere maandag­mor­gen op www​.open​buy​.nl geplaatst.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.