Een van de meest tot de verbeelding sprekende rally`s die we kennen blijft op zoekt naar zijn eindpunt ... Na de bodems van begin maart dit jaar zien we een herstel op de beurzen tot bijna 70% wat goed is voor zo`n 10% per maand ... Tussen 2003 en 2007 kregen we ook een Bear Market Rally die de toppen van de Dow Jones zelfs deed sneuvelen ... De gevolgen nadien kennen we nog wel, al lijkt het er nog maar eens op dat velen dat al zijn vergeten ...
Marktanalyse:
Nu de eerste cijfers binnen druppelen op Wall Street, en die zijn beter dan verwacht, komt de markt nu duidelijk op een tweesprong te staan. Dat de markt al anticipeerde op betere cijfers dan werden verwacht weten we, zeker omdat de beurzen wereldwijd al een behoorlijke rally achter de rug hebben. Tijd voor een duidelijke reactie nu zou ik zeggen, wordt het een "buy the rumours, sell the facts" ofwel, het is goed geweest. Of gaat het door en wordt er mogelijk een nieuwe BUBBEL gecreëerd met het overheidsgeld dat bestemd was om de burger weer aan het werk te helpen. In de VS hebben ze het vaak over Wall Street en Main Street, het lijkt erop dat al het geld gewoon weer naar Wall Street zijn weg aan het vinden is en komt de burger wederom in zijn hemd te staan. Daarom is het nu vooral uitkijken naar het vervolg, hetgeen veel belangrijker is dan hetgeen we nu weten.
Mocht de uitbraak er dan toch komen dan kan deze markt op hetzelfde elan doorgaan, niet op fundamenten maar op hoop, technische factoren en hebzucht. Dat zijn dan ook juist de 3 factoren waarop het in 2000 en 2007 helemaal mis ging. Komen er de meer dan nodige winstnemingen uiteindelijk goed op gang, en duren die langer dan 3 dagen, dan kan deze markt in no time 15 tot 20% terug gezet worden. Hoe dan ook, er moet nogal wat lucht uit deze markt want de beurs zit nu duidelijk in zijn overdrijvingsfase.
Technisch:
Ook technisch belanden we op een punt waar we moeten uitkijken natuurlijk. De grafieken hieronder laten zien waarom...
Zowel bij de Dow Jones, de S&P 500, de AEX en de Nasdaq komen we de masterlijnen tegen die al geldig zijn vanaf het begin van de grote daling. Ook laten veel indices nogal wat pricegaps zien die werden gemaakt gedurende de grote stijging van de afgelopen weken, dit zowel in Europa, Azië als op Wall Street. Wat wordt het vervolg nu technisch? Is het weerstand bereikt, even goed testen en dan na die twijfel de start van de grote correctie? Er even kort boven kijken en dan vallen? Of blijft de markt omhoog kijken en zet de overdrijvingsfase nog door met alle gevolgen vandien in een latere fase?
Het is al vaker het geval geweest de afgelopen jaren. Een echte top wordt ook meestal met dat soort geweld en overdrijving gezet, men ziet het plots allemaal zitten, men wil mee met de euforie en dan plots komt het einde.
Hoe dan ook, de aandelen zijn duur op dit moment, om te kopen moeten er toch wel enorme verwachtingen uitkomen rond de huidige koersen. Men heeft al eerder dit soort verwachtingen geuit, en zoals ik al aangaf, denk aan de internetbubbel, en vooral de banken + oliesector-bubbel tussen 2004 en 2007. Ze zijn allemaal kapot gegaan, zonder uitzondering.
Ook de huidige opzet is gedoemd te mislukken, alleen hoe moeten we dit uitleggen aan iemand die nu geheel in de wolken zit amper 6 maanden na een periode waar de depressie nabij was. Hoe ironisch kunnen de financiële markten wel niet zijn? Het zal toch niet weer....
Hieronder nog de grafieken met daarbij de niveaus waar we op moeten letten voor een uitbraak of de belangrijke steun.
Grafiek Dow Jones:
De steun bij de Dow Jones zien we rond de 9500 pnt, meteen de meest belangrijke die er is tot de 8750 en later tot de 8500 pnt. Weerstand zien we bij de masterline, die wacht de index op tussen de 10.000 en 10.050 pnt. De RSI staat hoog op weekbasis.
Grafiek S&P 500:
Ook bij de grote index op Wall Street, de S&P 500, zien we weerstand rond de 1090~1095 pnt waar de index als is beland. Het zal toch moeilijk worden om daar door te breken want net als bij de Dow Jones komen we daar de masterline tegen van de huidige Bear Market. Uitbreken kan dus lastig worden, terug vinden we hier de steun rond de 1040~1050 pnt. Onder die zone kan er 100 pnt vanaf tot rond de 950 pnt. De RSI staat hoog op weekbasis.
Grafiek AEX:
Net als bij de 2 net besproken indices hetzelfde voor de AEX, de masterlinerond de 324~326 pnt waar de index nu rond staat. Bij de AEX is er tot de eerste echte steunlijn wel nogal wat ruimte, die wacht zo`n 40 a 45 pnt lager nu. Als er een correctie komt is de AEX natuurlijk ook de index die het snelst kan vallen weten we uit ervaring. Aandelen als ING, Mittal en ASML om er een paar te noemen zijn dan ook al zoveel opgelopen dat er een behoorlijk percentage vanaf kan. De AEX wordt dan ook door dat soort aandelen gedragen.
Grafiek Nasdaq:
Bij de Nasdaq is het nog wat duidelijker, deze index die al iets boven die masterline uitbreekt komt een wel heel belangrijk niveau rond de 2200 pnt tegen. En dat terwijl de steunlijn onder de bodems op weekbasis bijna loodrecht oploopt. Daarom is het bij deze index al 1 tot 2% lager een gevaar. Een eerste niveau om dan in de gaten te houden is de 2000 pnt, later zie ik de 1900 pnt nog wel als koersdoel. De Nasdaq zou de leidende rol wel eens op zich kunnen nemen als het begint te zakken. Even goed in de gaten houden dus...
Guy Boscart
US Markets