...

Kansen voor de AEX

12 september 2006, 06:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De afgelopen week is de koers van de AEX-index met 2,32% gedaald. Voor­lop­ig gaan we er van uit dat de index bezig is met een korte ter­mi­jn koer­scor­rec­tie die de koers terug brengt richt­ing de onderkant van het trend­kanaal. Zulke cor­rec­ties duren over het alge­meen niet langer dan een paar weken en bieden een goede gele­gen­heid om de porte­feuille wat aan te passen. De mid­del­lange ter­mi­jn trend is omhoog gericht zodat er een goede kans bestaat op hogere koersen verder in het jaar. 

Koer­stech­nisch
De afgelopen week is de koers van de AEX-index met 2,32% gedaald. Voor­lop­ig gaan we er van uit dat de index bezig is met een korte ter­mi­jn koer­scor­rec­tie die de koers terug brengt richt­ing de onderkant van het trend­kanaal. Zulke cor­rec­ties duren over het alge­meen niet langer dan een paar weken en bieden een goede gele­gen­heid om de porte­feuille wat aan te passen. De mid­del­lange ter­mi­jn trend is omhoog gericht zodat er een goede kans bestaat op hogere koersen verder in het jaar. 

De voortschri­j­dende gemid­delden op de uur­grafiek zijn nu rood gek­leurd. (De koers is voor de korte ter­mi­jn omlaag gericht) Tij­dens de afgelopen maan­den is gebleken dat deze cor­rec­ties voor­bodes waren voor nieuwe hoogtepun­ten voor dit jaar. Wij verwacht­en dat het deze keer niet anders zal zijn. 

Bij de eerste sig­nalen dat de cor­rec­tie op haar laat­ste benen loopt zullen wij een aan­tal geschreven calls op posi­ties in de porte­feuille sluiten. Deze porte­feuille is te vin­den bij www​.open​buy​.nl
Fun­da­menteel
De pri­js van ruwe olie is de laat­ste weken flink gedaald en noteert nu 66 dol­lar per vat. De koers van de euro bli­jft op een­zelfde niveau tegen­over de dol­lar. De lange rente in Ameri­ka zakt wat weg, maar niet zodanig dat er sprake is van een inverse yield­curve, wat zou duiden op een naderende recessie. 
De span­ning in het Mid­den Oost­en is (tijdelijk) wat aan het min­deren. Iran lijkt te streven naar een voortzetting van de onder­han­delin­gen over haar nucle­aire pro­gram­ma. Irak maakt voort­gang om investerin­gen door grote buiten­landse oliemaatschap­pi­jen juridisch mogelijk te mak­en. Zelf­s­tandig is het land niet in staat om haar ver­oud­erde olie indus­trie te mod­erniseren. Met hulp van buite­naf kan de pro­duc­tie van ruwe olie bin­nen een paar jaar wor­den ver­dubbeld naar een niveau van vijf miljoen vat­en per dag. 
De pri­jzen van onroerend goed zijn op een hoog niveau aan het sta­bilis­eren. Som­mi­gen vrezen dat de vol­gende beweg­ing omlaag zal zijn waar­door de economis­che groei flinke schade op zal lopen. De boom in de huizen­markt is veroorza­akt door de ver­lag­ing van de korte rente naar een niveau dat op haar laag­ste punt 1% bedroeg in Ameri­ka. Het snelle tem­po waarmee de korte rente weer naar een meer gang­baar niveau is terugge­bracht ont­trekt de nodi­ge zuurstof aan de onroerend goed markt. 
Vooral­snog geen reden om te veron­der­stellen dat deze markt aan de vooravond staat van een cat­a­strofe. Begin jaren tachtig gebeurde dat wel, maar toen waren de omstandighe­den volkomen anders. De tweede helft van de jaren zeventig wer­den geken­merkt door een sterk oplopende inflatie waar­bij de cen­trale bankiers steeds te laat reageerde met hun rentev­er­hogin­gen. In de prak­tijk bleek het niveau van de korte rente steeds onder het niveau van de sterk oplopende inflatie te liggen. 
Na het aantre­den van Rea­gan begin jaren tachtig als pres­i­dent van Ameri­ka trok de voorzit­ter van de cen­trale bank, Paul Vol­ck­er, de rente op tot vier pro­cent boven het niveau van de inflatie. Dat bleek vol­doende om de inflatie onder con­t­role te kri­j­gen maar had als verve­lende bijw­erk­ing dat de onroerend goed markt ineen­stort­ten. Sinds­di­en rea­geren de cen­trale bankiers, zek­er in Ameri­ka heel alert en zor­gen ervoor dat de korte rente hoger ligt dan de inflatie. Een oplopende inflatie wordt de kop in gedrukt door de reële rente, het ver­schil tussen de korte rente en de inflatie, omhoog te brengen.
Tij­dens de afgelopen twee jaar is de oplopende inflatie voor een groot deel veroorza­akt door de sterke pri­jssti­jging van energie. Een afvlakking of dal­ing in de pri­js van ruwe olie resul­teert in een einde aan de reeks rentev­er­hogin­gen van de geld­markt en de opwaartse druk op de lange rente. Wat tot gevolg heeft dat de kans op een sterke dal­ing in de pri­jzen van onroerend goed min­der wordt en de huidi­ge lage waarder­ing van aan­de­len veel opwaartse poten­tie biedt.
de index vor­men en het deel van de index vor­men en het hoge div­i­den­dren­de­ment uwing) 64,6% van de index vertegenwoordi
De dol­lar
De afgelopen week is de koers van de euro wat verzwakt maar bli­jft gevan­gen in de zijwaartse beweg­ing tussen de 1,25 en 1,286 die nu al enige maan­den voor­du­urt. De laat­ste weken stop­pen de cor­rec­ties op een steeds hoger niveau waar­door de kans toe neemt dat bin­nen niet al te lange tijd deze zijwaartse trend wordt ver­lat­en en de euro een niveau tot boven de 1,30 zal opzoeken. 

Fun­da­menteel geven de bericht­en uit Ameri­ka voed­sel aan een verdere verzwakking van de dol­lar. De lange rente is aan het zakken en de rente­curve een vlak ver­loop laat zien. De markt houdt wel degelijk reken­ing met een afzwakking van de economis­che groei. Nog niet met een recessie. In ieder geval is de kans op verder­gaande rentev­er­hogin­gen min­i­maal en neemt de kans toe dat de vol­gende rentestap omlaag gericht zal zijn. Een aanzet daar­toe zou een sta­bil­isatie of een lagere pri­js van ruwe olie zijn.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.