De week begon slecht, de Eurocrisis is weer helemaal terug aan het front … Kan men de boel nogmaals droog houden? Of zakken de indices opnieuw onder hun belangrijke steunpunten? We kijken naar de AEX en de DAX deze keer …
Crisis terug:
Het lijkt erop dat de crisis in vol ornaat terug is, Griekenland blijft laks met de aangekondigde en vooral verplichte bezuinigingen terwijl veel Spaanse regio‘s om geld zitten te schreeuwen. De vrees voor een Bailout van Spanje groeit met de dag, al zegt de regering nog steeds dat het niet nodig zal zijn. De ontkennende fase is hier toch duidelijk, we gaan het oplossen zonder het grote geld van Europa maar de omstandigheden worden steeds slechter, zelfs onhoudbaar. De rente die nu toch ruim boven de 7,5% uitkomt is niet te houden op langere termijn, deze kosten kan Spanje gewoonweg niet dragen. Kortom, dit zal nog wel een staartje krijgen later dit jaar en in 2013 …
En dit alles terwijl nu ook Italië eraan zit te komen, de rente nadert nu heel snel die 7% grens, het is een kwestie van tijd of daar moet er ook weer 7% worden betaald op de 10 jaars leningen van het land. De ontwikkelingen verslechteren dus aan alle kanten, ofwel Italië knippert oranje-rood op dit ogenblik. Door al deze nieuwe ontwikkelingen wordt de roep (schreeuw) naar nieuw en meer geld bij de gezonde landen groter, het ESM fonds is bij lange na niet groot genoeg, daar zal nog minimaal 200 miljard bij moeten om de nieuwe schokken op te kunnen vangen. Moody‘s ziet de bui al hangen (maar wie niet eigenlijk) en zette Duitsland, Nederland en Luxemburg op maandag (23 juli) meteen de lijst met potentiële landen waar er een rating verlaging kan komen op termijn …
28 juni:
Dit alles na de nacht van 28 juni waar Europa overeen kwam om Spanje te helpen en eerder ook akkoord gingen met Griekenland na de keuze van een nieuwe regering op 20 juni. Velen dachten toch dat het voorlopig voorbij was met de turbulentie op de financiële markten. Na een mooie rally die we hebben gekregen na 28 juni op de AEX en de DAX werd deels bevestigd dat men het helemaal weer zag zitten, er kwamen vanzelf hier en daar weer exotische koersdoelen voorbij. De AEX zou snel naar de 330+ gaan, de DAX naar de 7000+.
Technisch bekeken:
Amper een week later (na de toppen) staan we plots toch een behoorlijk stuk lager, de DAX verloor in 3 dagen tijd 400 punten, de AEX tot 12 punten. Plots staan deze 2 indices dichter bij de gevarenzone dan dat ze op goeie hoop via een uitbraak op zoek zouden kunnen naar nieuwe jaartoppen. Voor wat het waard is in deze marktomstandigheden, hoe staan we er technisch voor met deze 2 indices? De beurzen slaan wild om zich heen, de grafieken tonen daarom ook forse uitslagen binnen een korte tijd … Koop en verkoopsignalen wisselen hierdoor soms van dag tot dag …
Analyse AEX index:
De AEX kende een sterke periode na de nacht van 28 juni waar de Europa leiders een en ander overeen kwamen voor wat betreft Spanje. De rally duurde van de 293 tot de 323 punten, in 2 weken tijd meer dan 10% koers stijging op de AEX, dat was behoorlijk bullish te noemen. Logisch dat er nieuwe koersdoelen werden geroepen die een stuk hoger lagen dan die van vorige week (323). Toch blijft het opletten met de AEX zodra die rond de 318 – 320 punten oploopt, er wacht daar de nodige weerstand. Zodra men door kreeg dat de index wat te hoog stond, en de markten om ons heen plots in moesten leveren, kwam de AEX in no time terug tot die 318 en later zelfs tot de 310 – 312 punten.
Op zich nog niets aan de hand, zolang de AEX niet onder de 307 – 308 punten zakt blijft het scenario met mogelijk hogere koersdoelen intact. Maar, de bodems kraken behoorlijk op dit moment, de flow is er nu toch uit gehaald waardoor kopers weg kunnen blijven. Het is nu vooral wachten op wat de rest om ons heen gaan doen, de DAX die ik hieronder bespreek staat er wel wat slechter voor. Wall Street staat ook op punt om door te zakken later deze week. Kortom, voor de AEX ziet het er niet best uit, let dus vooral op die 307 – 308 punten als de poort tot lagere koersen. Eens duidelijk onder die zone, dan moeten wel later toch met een AEX die weer onder de 300 punten uitkomt rekening gaan houden. Let ook vooral op de volatiliteit die aan zal blijven houden …
Grafiek AEX Index:
Analyse DAX index:
Nu de Duitsers ook onder druk staan merken we dat meteen aan het verloop van de beursindex daar, die kreeg een behoorlijke tik om de oren. En dat terwijl de index net bezig was met een stevige comeback waar via hogere toppen zelfs de 6800 punten werd bereikt. Maar, zoals we het gewend zijn geraakt met de Duitse index, als Europa piept dan valt de DAX als een baksteen omlaag. Ook deze keer is het niet anders, in amper 3 sessies moest de DAX de 6800 punten terug tot de 6350 punten op zijn laagste stand midden deze week.
De vraag is nu natuurlijk of er nog meer vanaf kan? Logisch zou zijn van wel, maar er kan steun gevonden worden rond de 6400 punten (blauwe lijn grafiek). Daaronder wacht de lijn onder de bodems van begin en eid juni, die komt nu uit rond de 6250 punten. We mogen wel stellen dat die 6400 en 6250 punten nu de sleutels zijn voor het vervolg. Als de DAX deze 2 steunlijnen doorbreekt, ofwel tussen de 6250 en 6400 punten niet wordt opgevangen, dan kan er makkelijk nog een hele boel vanaf.
De vooruitzichten zijn dan wel matig te noemen, al is het ook zo dat mocht die steunzone de DAX goed opvangen er mogelijkheden liggen voor opnieuw een stevig herstel. Maar dat zal enkel lopen door nieuwe massale geldcreatie door de centrale banken, denk aan de ECB en vooral de FED die zich nu meer en meer aan het richten is op GDPQE (drukken tot een GDP target bereikt is). Dus, hoe slecht alles er uitziet, toch moeten we rekening blijven houden met een tegenbeweging met mogelijk veel hogere koersen in het vizier … Daarom verwacht ik dat de beurzen zeer volatiel zullen blijven dit jaar, en volgend jaar … Er is veel mee te verdienen, maar dan moet men wel zo vaak als mogelijk in de goeie richting zitten. En, waar nodig snel winst pakken want veel kansen daarop krijgt men niet in dit geweld …
Grafiek DAX:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl