...

HET PLAN OF DE REALITEIT??

21 september 2008, 16:21 | Guy Boscart | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het nieuws over het groot­ste red­dings­plan uit de geschiede­nis zorgde voor een ongek­ende euforie op de beurzen zodat men meteen de harde realiteit uit het oog ver­loor…

HET PLAN OF DE REALITEIT??

Het alles omvat­tende plan om een eind te mak­en aan de Kredi­et Cri­sis dat 700 mil­jard USD op zijn minst gaat kosten is het groot­ste ooit uit de geschiede­nis. Een bedrag dat zijn weer­ga niet kent en in feite bovenop de schulden­berg die al bij­na 10.000 mil­jard USD bedraagd komt. ( zie ook: www​.debt​clock​.com ). Men kan natu­urlijk niet zomaar door­gaan met het grot­er mak­en van de schuld, hoe grot­er dat bedrag wordt hoe min­der vertrouwen de investeerder van buiten de VS in het land zal kri­j­gen en juist op die buiten­landse geld­stroom leeft de VS nog altijd. 

In feite bli­jf ik erbij dat de huidi­ge gang van zak­en om de cri­sis te bestri­j­den drup­pels op een hete plaat bli­jven. Uit­s­tel van exe­cutie, iets wat de afgelopen week ook meer dan nodig was. Dat heb ik in mijn updates ook duidelijk aangegeven, hier moet er iets gebeuren want anders is het einde oefen­ing. En ja, don­derdag was het zover, daar kwam het red­dings­plan en de reac­tie daarop was enorm bull­ish of was het zo dat men plots bang werd en meteen van richt­ing verdanderde?

Tim­ing!

Iets wat op een aan­de­len­markt het meest belan­grijk is bli­jft naast een visie ook de tim­ing ofwel het moment. Ik heb zit­ten nadenken de afgelopen 2 dagen en heb hier en daar wat gelezen over dat zoge­naamde mas­ter­plan dat de mensen doet geloven dat nu plots alles weer zoet gaat smak­en. Ik kwam tot de vol­gende conclusie.

Meneer Paul­son is een banki­er, zijn lev­en lang al en komt van de banki­er der bankiers op Wall Street Gold­man Sachs. Gold­man is al enkele jaren, ook toen hij aan het roer zat daar, de zwarte zwaan bin­nen het geheel. Meneer Paul­son weet als geen ander hoe beleg­gers, han­de­laars of beursspe­cial­is­ten te werk gaan en hij weet vooral ook de momenten waar dat soort mensen in actie moeten komen om bepaalde posi­ties glad te strijken of om vooral de oplopende ver­liezen moeten wor­den beperkt. Meneer Paul­son zag vorige week maar al te goed in dat vri­jwel iedereen omlaag zat in de markt gezien de beurzen in een vri­je val terecht kwa­men. Men wist dat dit de finale klap kon wor­den, en met vri­jdag in zicht waar het toe­val­lig ook nog Triple Witch­ing Day” was, de dag waar zowat alles tegelijk expireerd op derivatenge­bied, zat men toch al in de juiste richting.

Tot die slimme banki­er gebruik wist te mak­en van de sit­u­atie om juist op dat moment samen met zijn col­le­ga Cox van de SEC een meesterzet uit te voeren die tegelijk­er­ti­jd het sen­ti­ment moest doen keren en opnieuw een sluier weg te nemen in de stri­jd tegen de groot­ste cri­sis die er zich ooit afspeelt op Wall Street of beter in de USA.

Het gaat om tegelijk het short sell­ing aan ban­den te leggen samen met dat mas­ter­plan om voor hon­der­den mil­jar­den dol­lars een soort fonds op te richt­en die alle prob­le­men die er spe­len moeten opvan­gen. Dit bericht zorgde voor een razend­snelle tren­dom­slag op de beurzen maar ook bij andere mark­ten zoals de val­u­ta­markt en de grond­stof­fen waar grote beweg­in­gen wer­den veroorzaakt. 

Niet alleen het plan en het ver­bod op short sell­ing zorgden voor deze omslag maar veel eerder de tim­ing waarop het werd bek­end gemaakt. Ik gaf al aan dat we net voor Triple Witch­ing Day zat­en en dat er slechts 24 uur lag tussen het moment van de bek­end­mak­en­ing en deze enorm gevoelige expi­ratie op Wall Street. De han­de­laren waren ver­plicht om in no-time hun posi­ties te sluiten en om anderen te dekken ze terug te kopen welke er short in de markt lagen. De beursral­ly werd hier­door enkel maar gevoed en de rest ging vanzelf. Meneer Paul­son die dat natu­urlijk wist zo slim als hij is slaagde er zo in om het sen­ti­ment te keren wat natu­urlijk op dat spec­i­fieke moment van enorm belang was.

De heren had­den zelfs nog het ont­fat­soen hartelijk te lachen tij­dens de ver­gader­ing waar het plan werd bespro­ken. Deze foto hieron­der werd getrokken toen de vraag werd gesteld, wie zal dit plan dan wel betalen…

Dus ja, de markt sti­jgt behoor­lijk op deze nieuwe sit­u­atie maar het is naar mijn mening geen gefun­deerde sti­jging, het is tot nog toe een 100% kun­st­matige beweg­ing die niets maar dan ook hele­maal niets met de realiteit te mak­en had. Ofwel, men ver­plichte han­de­laren om het tij te doen keren want don­derdag op een bepaald moment was de sit­u­atie dus­danig drama­tisch aan het wor­den dat de markt op punt stond om com­pleet in elka­ar te zakken. 

Er waren don­derdag enkele grote banken aan het wanke­len door dat er mas­saal geld werd terug getrokken uit ofwel hun fond­sen of uit hun cash­bal­ans, we zullen het nooit exact weten maar het ging om een bedra­gen tussen de 100 en 200 mil­jard USD. De FED pompte op dat moment 105 mil­jard USD de markt in om erg­er te voorkomen voor dat de plan­nen bek­end wer­den gemaakt door Paul­son. En zelfs dat bleek niet genoeg zodat Paul­son zijn mas­ter­plan uit moest rollen. 

Realiteit !

Dat was mijn gedachte en uit­leg over de tim­ing, maar veel belan­grijk­er is natu­urlijk de realiteit. Als dit alle­maal klopt dan kan ik er vanu­it gaan dat de reac­tie kun­st­matig was. Men moest aan­de­len, of mand­jes aan­de­len op index­en of what­ev­er… kopen om posi­ties glad te strijken. Moeten kopen is iets geheel anders dan iets kopen omdat het er mooi uitzi­et beste beleg­gers. Kijk maar naar uzelf, als u een belast­ings­brief op de mat kri­jgt met de nota erbij dat u 5000 euro extra moet betal­en dan zal u die betal­en maar een lekker gevoel kri­jgt u hier­bij zek­er niet. Het zal anders voe­len dan dat u de envlop van het reis­bu­reau open maakt met de vraag of u de 5000 euro kosten van de reis die u vol­gende maand naar een tro­pis­che bestem­ming maakt wilt overmaken.

Aan de andere kant is er dan in zijn geheel niets maar dan ook niet anders gewor­den voor wat betre­ft de economis­che sit­u­atie, de burg­er kri­jgt nu absolu­ut geen nieuw geld om meer deel te kun­nen nemen aan de economie, er komen nu plots niet meer banen op de markt, de bedri­jven die ges­taag min­der ver­di­enen gaan nu plots niet beter gaan draaien. Neen, de economis­che fase waarin we ons nu bevin­den zal er niet beter door wor­den. In tegen­deel, ik denk zelfs dat het er slechter door kan wor­den op ter­mi­jn. Kor­tom, de fun­da­menten zijn door die actie(s) niet ver­be­terd maar juist verslechterd. 

Door de enorme koer­sex­plosie op Wall Street stond de S&P 500 index in no time weer fors hoger zodat de ver­houdin­gen tussen de stand van de index en de gemid­delde winst verwachtin­gen veels te hoog uitkomen. Zelfs his­torisch hoog en als er geen behoor­lijke beurscor­rec­tie komt de komende maan­den kun­nen we deze index zelfs kwal­i­fi­ceren als het duurste moment om in aan­de­len te stap­pen uit de geschiede­nis. Men betaald momenteel ongeveer 25 keer de winst gemid­deld, iets wat veel te hoog is. Laat men de markt ongestruc­tureerd door­gaan om het psy­chol­o­gisch hoog te houden dan kan het zo zijn dat bij een verdere economis­che verzwakking de S&P 500 met een fac­tor KW 30, 35 of zelfs 40 komt te zit­ten. Ik vraag me dan af hoe men daarop zal rea­geren aangezien men his­torisch met een gemid­delde van tussen de 15 en 18 te mak­en kri­jgt. Bij een KW van 30 of 40 zou de S&P 500 een pri­js hebben van 2 keer de realiteit. Ofwel heel sim­pel voor u, als de index op pakeweg 1200 zou staan zou deze in feite vol­gens de economis­che wet­ten slechts op 600 mogen staan. Dat wordt hoe dan ook het vol­gende probleem.

Con­clusie:

Goed, dat was nog­maals kort maar krachtig mijn visie op het gebeuren, in USA GOES ALL IN gaf ik ook al eea aan hoe ik erover denk. Wat mij betre­ft is er weinig tot geen reden om nog hogere koersen te accepteren momenteel. Door euforie of door spec­u­latie is het natu­urlijk alti­jd mogelijk dat de markt nog verder op kan klim­men maar op een bepaald moment zal men daar­voor dubbel moeten boeten. Nu vri­jwel alle kaarten op tafel liggen zal men op een lat­er tijd­stip niet meer met zo‘n plan op de prop­pen kun­nen komen. Ten eerste, nie­mand zal de regering nog geloven en ten tweede men zal niet nog­maals zo gek zijn om tijdelijk naar hun pijpen te dansen. 

Kor­tom, ik en u natu­urlijk ook wacht­en het geheel in span­ning af. Op deze web­site vol­gen we dan ook alles op de voet en helpen beleg­gers met het mak­en van keuzes. We nemen zek­er geen blad voor de mond en zeggen het­geen we zien en hoe wij erover denken.

Natu­urlijk hebben we ook nog de ser­vices die goed scoren als hulp­mid­del voor u als beleg­ger. Veel bezoek­ers zijn al lang lid, anderen twi­jfe­len mogelijk nog. Toch ver­welkomen we ook u als lid van onze ser­vices. Indi­en u meer info wilt of u wilt inschri­jven dan klik op deze link .…

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.