De indices op Wall Street blijven bovenin de WIG hangen momenteel waardoor de ruimte steeds kleiner aan het worden is … De vraag blijft nu of we door gaan breken omhoog? Of dat er uiteindelijk toch winstnemingen komen die de indices daar enkele procenten lager gaan zetten. Onze AEX kan het al een tijdje niet meer volgen waardoor we hier al met lagere toppen hebben te maken …
Marktbeeld:
Wie hoopt op een goed jaar voor de AEX komt in tegenstelling tot wie er op Wall Street belegd bedrogen uit, er is nogal wat verschil in performance na het eerste kwartaal van dit toch sterke maar meteen ook verdeeld beursjaar. Waar deze kracht vandaan komt blijft voor velen een raadsel, al moeten we wel zeggen dat de bedrijven in de VS goed draaien natuurlijk. Aan de andere kant zitten er op economisch vlak ook nog wel de nodige problemen in de VS al staan ze daar door de eerdere en vroege rondes van QE al een paar stappen verder dan wij hier in Europa.
In Europa is dat allemaal wat moeilijker, we zitten nog steeds met de meest barre economische vooruitzichten sinds de 2e wereldoorlog en dat terwijl de crisis wel wat is gesmoord maar nog zeker niet voorbij is. Vorige week hebben we kunnen zien dat de rentes in Italië en Spanje plots weer fors oplopen, de indices corrigeerden meteen met enkele procenten waardoor onze AEX snel naar de 320 punten terug moest. In die zelfde week zette de S&P 500 opnieuw wat hogere toppen neer, Wall Street trok zich opnieuw niks aan van de rode vlekken op de wereldbeurzen want ook in Azië is men aan het twijfelen momenteel.
Wall Street:
Op Wall Street is nog altijd wachten op wanneer de lopende rally zijn eindpunt kent, niet alleen de S&P 500 is hierbij belangrijk, ook de Dow Jones en de Nasdaq weigeren tot nog toe om een krimp te geven. Vooral de Nasdaq laat een stijging zien van vele procenten, de Nasdaq 100 zette vorige week zelfs zijn 14e plus week na elkaar op de borden. Mede door Apple maar toch, een unieke reeks en tegelijk een reeks die schreeuwt om een correctie. Alleen blijft het de vraag wanneer die komt.
We kijken daarvoor naar de S&P 500, deze index loopt gestaag op met telkens hogere toppen maar zoals we kunnen zien niet al te spectaculair. In tijd schuiven we dus gestaag op naar boven toe, er komen geen correcties van betekenis die de vorige bodems aanvallen of doorbreken, telkens wordt de index opgevangen waarna er zich een nieuwe upswing voordoet die net de vorige top haalt en breekt. Op een enkele keer na dat de index met een stevige plus kwam zien we dit verloop eigenlijk al sinds de start van deze rally ergens midden december vorig jaar. Sindsdien is er op 6 maart na (-1,4%) ook nog geen enkele sessie geweest waar de index meer dan 1% verloor, ook een unieke reeks moet ik zeggen want dit komt haast nooit voor dat een index tussendoor amper terug moet. Maar het is Wall Street, en daar kan men lang langs de zogenaamde “Wall of Fear” opklimmen, dat wil zeggen een soort “don’t look back” gevoel wat men daar kan uiten.. Geheel anders dan hoe wij hier in Europa de zaken beoordelen, wij zijn eerder voorzichtig en houden wel rekening met mindere vooruitzichten.
Technisch bekeken blijft de S&P 500 in een lastig pakket zitten, het maximale probeert men er uit te wringen en dat zonder dat er het nodige handelsvolume is om de markt echt koopgek te maken. De index sluipt dus met name volumeloos hoger terwijl je eigenlijk weet dat veel beleggers nu wachten op een beter instap moment dat er maar niet komt. Dan kunnen er 2 dingen gebeuren, of de markt zoekt de kopers op of de kopers zoeken de markt op, in beide gevallen zal dat voor volume zorgen en daarmee ook voor beweging. Dat is ook de reden dat ik verwacht dat de S&P 500 en dus ook de andere indices snel met een grotere move komen, ofwel de index zal uit de WIG breken.
Dat zal denk ik niet zo lang meer duren, dus de markt in de gaten houden zou ik zeggen want mogelijk komt er in de maand april of wat later in mei nog een mooi moment om aan te haken waarna er mogelijk nog een stevige rally op kan volgen. Laat ik het zo zeggen, de stijging zal even onderbroken worden, maar zal later denk ik keihard terug keren met als doel de All Time Highs op te zoeken bij de S&P 500 en de Dow Jones … Bij de S&P 500 is dat nog zo‘n 130 punten hoger dan nu, bij de Dow Jones een goeie 1000 punten …
Laten we het maar niet over de All Time High bij de AEX hebben, die wacht nog zo‘n 380 punten hoger dan waar we nu op staan. Hieronder een analyse van de AEX index.
AEX analyse:
De AEX is een moeilijke index, dat hebben we vorige week opnieuw kunnen zien. Er was wat twijfel over wat er komt na Griekenland, het visier werd op Spanje gericht waardoor de rentes opliepen en de Duitse Bund weer gevraagd werd. De index krijgt het dan meteen al moeilijk waardoor we zien dat er meteen een grote schuiver komt. De index moest zoals we op de grafiek kunnen zien terug naar de 320 punten, en dan ook nog snel. We hebben daar een steunzone die voorlopig nog sterk genoeg lijkt te zijn, maar onder die 320 punten kan het voor de AEX wel eens lastig gaan worden. Zeker wanneer we ook nog een keer de gezonde correctie op Wall Street erbij kunnen krijgen. Daarom ben ik nogal sceptisch over de vervolgbeweging van de AEX, met de parameters die ik nu voorhanden heb zou ik maar een kleine 25% uitgaan van een bodem rond die 325 punten waardoor de kans wel heel groot is dat de index onder die 320 punten terecht kan komen op de korte termijn. Zo smelt de winst van 2012 snel weg voor de belegger die enkel met de AEX bezig is.
Aan de bovenkant zit het tussen de pakweg 328 en 333 punten voorlopig dicht, en dat zal zo blijven zolang er geen grote move omhoog komt op Wall Street waar het dus ook druk aan het worden is aan de bovenkant. Zeker wat de tijd betreft, want er zal wel iets moeten gebeuren op korte termijn om zo de twijfels weg te nemen. En, rond de 340 punten wacht er nog een hele zware weerstand zoals u kunt zien op de grafiek hieronder mocht de index dan toch op stoom komen. Voorlopig voorzie ik nog steeds geen al te beste performance voor de AEX, we moeten dan ook roeien met de riemen die we hebben … De volatiliteit zal blijven, we moeten dus rekening blijven houden met behoorlijke uitslagen op de AEX.
AEX Index:
S&P 500 Index:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl