Zoals we weten was het laatste half jaar een periode met veel onzekerheid op de financiële markten, in deze analyse laten we het verschil zien bij ETFs van 2 metalen die gebruikt worden in de industrie (staal en koper) en 2 zogenaamde ‘safe heaven’ metalen (goud en zilver).
Het laatste kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal in 2016 brachten veel problemen met zich mee en deze waren duidelijk te merken in de metaal industrie. Door de afnemende economische groei in opkomende economieën en daarnaast de toenemende onzekerheid is de vraag naar industriële metalen afgenomen maar de vraag naar zekere metalen zoals goud en zilver juist toegenomen. Door grote overproductie van metalen in China bekeken over het afgelopen jaar zien we dat de prijs ervan over de brede van de industrie sterk is gedaald.
Het grote verschil tussen staal, koper, goud en zilver is dat de prijs van staal en koper omlaag gaat in onzekere economische tijden maar daartegenover staat dat de prijs van goud en zilver juist omhoog gaat. Deze negatieve correlatie komt doordat de prijs van staal en koper afhankelijk is van de economische ontwikkelingen doordat deze veel in de industie gebruikt worden zoals in de bouw bijvoorbeeld. De dus tegenvallende groeicijfers in opkomende economiën zorgen ervoor dat de vraag naar deze industriële metalen afneemt waardoor het op zich logisch is dat de prijzen daardoor gaan dalen. In tegenstelling tot deze industriële metalen zien we dat de prijs van goud en zilver juist stijgt door de economische onzekerheid. Deze luxe metalen worden in onzekere tijden vaak gezien als een veilige investering omdat deze hun prijs behouden doordat deze niet zo beïnvloedbaar zijn door de economische golven.
SLX ETF (Staal)
De staalprijs kwam na het maken van een bodem rond de $40 met een sterke rally die de prijs in een korte periode terug bracht naar $70. De oorzaak achter deze rally was de Chineese overheid die groeicijfers wilde opvoeren en speculeerde op de staal futures (termijncontracten). Deze impuls was er een die gericht was op de korte termijn waardoor we na de forse rally de staalprijs nu weer hard zien dalen. De speculatie op een langdurig economisch herstel met daardoor een de sterke rally van de staalprijzen gevolgd door de onzekerheid daarvan is dan ook duidelijk terug te zien bij het koersverloop van de staal ETF.
Door de sterke daling is de koers snel door enkele steunpunten gezakt en staat nu iets boven de lijn onder de bodems met steun rond de $24 – 24.5 , daaronder steun rond de $23.75 op de horizontale steunlijn. Mocht deze daling vervolgd worden dan ligt de volgende steun rond de $21.2 en begint het er slechter uit te zien voor deze ETF.
Weerstand ligt er rond de $26.5 via zowel het 50-daags gemiddelde en de horizotale weerstandslijn, bij een uitbraak zal de volgende weerstand rond de $29 wachten waar het weer richting de top kan gaan mocht de rally nieuw leven worden ingeblazen.
COPX ETF (Koper)
De grafiek van de ETF op koper laat ongeveer hetzelfde koersverloop zien als die bij het staal hierboven, dat komt doordat er een hoge correlatie is tussen staal en koper al is er wel een vertraagt effect. De koers van deze ETF ligt momenteel op de steun van de lijn onder de bodems rond de $14.5 met daaronder steun rond de $13.6. Onder deze steun ziet het er slecht uit voor deze ETF en kan het richting de bodems van januari met steunpunten rond de $11.2 en $8.6. Grote verschillen maar het gaat ook heel snel bij deze metalen de afgelopen periode, veel speculanten springen er dus snel op.
De ETF ondervind momenteel weerstand door het 50-daags gemiddelde rond de $14.8, daarboven zien we de horizontale weerstand rond de $15.7. Bij uitbraak wacht de weerstand rond de $17 door de lijn over de toppen.
GLD ETF (Goud)
Door de economische onzekerheid aan het begin van dit jaar steeg de goudprijs sterk, investeerders verkochten daardoor andere financiële instrumenten en gingen op zoek naar producten die minder risico met zich meebrachten. Goud wordt gezien als zo’n vluchthaven en daardoor steeg de goudprijs behoorlijk zodra het economisch wat minder gaat. Door deze correlatie zien we dat de ETF sterk daalde in september-oktober vorig jaar toen de beurzen nog goed omhoog gingen, daarna bleef de goudprijs wat hangen tot aan het begin van dit jaar.
Vanaf januari waren de markten behoorlijk van slag en vollatiel zodat goud massaal gekocht werd en de ETF op het goud stevig deed stijgen. Nu de beurzen zich helemaal aan het herstellen zijn (Dow Jones ruikt hoogste koers ooit weer) zien we meteen dat de goudprijs weer aan het dalen is en daarmee ook de koers van deze ETF.
De koers bereikt op dit moment de steun door de lijn onder de bodems (horizontale steunlijn) van februari en april en die komt nu uit rond de $115. Mocht de goudprijs verder dalen dan kan deze ETF snel richting het 200-daags gemiddelde wat een stuk lager wacht rond de $110 – 111, dat kan bij een uitbraak onder de steun $115 snel gaan.
Weerstand ligt er nu rond de $118, bij een uitbraakt kan het goud weer richting de top rond de $123, het lijkt het er echter wel op dat deze ETF nog meer kan dalen door de sterke rally op de indices en bijvoorbeeld door de draai van het 50-daags gemiddelde.
SLV ETF (Zilver)
Naast goud word ook zilver gezien als een soort “safe heaven” maar in mindere mate, het zilver wordt ook vaak gezien als het goud voor de minder bedeelden ofwel mensen die niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om een staaf goud te kopen. In China bijvoorbeeld koopt de kleine man vaak zilver om te speculeren op een stijging van de edelmetalen. Toch is het zo dat ongeveer 50% van de vraag naar zilver uit de industriële sector komt en zal de vraag ernaar dus dalen als het economisch wat slechter gaat. Het kan zijn dat zilver betere resultaten laat zien dan goud doordat het meer cyclisch is. Als de markt bijvoorbeeld bullish word zal zilver voornamelijk beter presteren dan goud door de hogere vraag uit de industrie maar doordat zilver veel goedkoper is/lijkt dan goud is het aantrekkelijker voor individuele investeerders. De grote beleggers of institutionele spelers kiezen uiteraard voor goud als safe haven.
Door de aantrekkende economie zien we bijvoorbeeld wel dat de ETF op het zilver een sterke opwaartse trend toont, de koers van deze ETF ligt momenteel op de horizontale steun rond de $15.4 waar het bij een wat verdere daling steun zal vinden door de lijn onder de bodems die uitkomt rond de $15.05.
De weerstand bij deze ETF ligt rond de $15.6 rond het 50-daags gemiddelde, daarna komt de volgende weerstand rond de $15.9 in beeld. Bij een uitbraak kan de ETF weer richting de top die in april gemaakt werd rond de $30. De koers ligt nog ruim boven het 200-daags gemiddelde en blijft hierdoor bullish.
US Markets redactie