...

Goud, zilver en BDI

24 januari 2011, 15:12 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De indi­ca­toren zijn unaniem: de cri­sis is over. Het vertrouwen in dol­lar, euro, yen en pond is her­steld wat zich ver­taalt in voort­durend dal­ende goud­ko­ersen. De over­he­den hebben in samen­werk­ing met de cen­trale banken hun schulden op orde gebracht en houden die voor­taan onder con­t­role, wat we kun­nen zien aan het sti­j­gende aan­tal AAA rat­ings van lan­den en aan de dal­ende rente op staat­soblig­aties. Het bedri­jf­sleven trekt aan zoals is af te lezen aan sti­j­gende koers-winst ratio’s op de aan­de­len­markt en lage rente’s op oblig­aties, en we zien dat ook aan een grote dal­ing van het aan­tal werk­lozen, sti­jging van het aan­tal begin­nende onderne­mers, sti­jging van de con­sump­tie, en een groei van spaar­quo­ta. De inter­na­tionale han­del is hele­maal opge­bloeid, en dat lezen we af aan de parabolis­che sti­jging van de Baltic Dry Index.


In het echte lev­en staan alle bor­den jam­mer genoeg niet op groen. De BDI nadert met rasse schre­den het min­i­mum van decem­ber 2008, toen de index was ingestort van een max­i­mum van 11.793 naar 663 pun­ten. We staan op het ogen­blik dat ik schri­jf op 1370 pun­ten. Voor wie het ver­geten was, de BDI is een indi­ca­tor voor de pri­js van ver­vo­er op oceaan­schep­en van mate­ri­alen zoals ert­sen, kolen en graan. En er is blijk­baar steeds min­der vraag naar echt mate­ri­aal. Als lead­ing indi­ca­tor geeft de BDI aan dat de echte wereld­han­del (zoals gesteld tegen­over de virtuele) aan het slab­bakken is. De HARPEX, een indi­ca­tor van het ver­vo­er van spullen in con­tain­er­schep­en, heeft zijn her­s­tel ges­taakt en beweegt zich lus­teloos zijwaarts.

Aan de andere kant, zow­el het goud als het zil­ver beleven nu een felle cor­rec­tie. Goud is in een dri­etal weken van de 34 duizend euro/​kg zone gedaald naar de 31 duizend euro/​kg zone. Voor zil­ver was de dal­ing eind jan­u­ari nog drama­tis­ch­er, namelijk van de 740 euro/​kg zone naar de 640 euro/​kg zone. Wie alleen op deze laat­ste twee cijfers nav­igeert moet wel­haast con­clud­eren dat de mon­e­taire cri­sis is opgelost.

Zon­der de sti­j­gende trend die in 2008 werd ingezet te breken heeft goud gede­nom­i­neerd in dol­lar nog wat dal­ingspo­ten­tieel, maar in euro is het door die ste­un heen gebro­ken, en moeten we (als we vertrouwen op TA) reken­ing houden met een verdere dal­ing naar de 28 duizend euro/​kg zone. Wor­den we nu slachtof­fer van het relatief effec­tieve finan­ciële beleid in de Euro­zone? Want hoe we het ook wen­den of keren, er wordt wat aan de weg getim­merd door de Europese finan­ciële min­is­ters. Zelfs een fiat­munt kan met een strak mon­e­tair beleid de goud­bull (in elk geval tijdelijk) keren, kijk bijvoor­beeld maar eens naar de Aus­tralis­che dol­lar. Uitein­delijk hoeft geld zijn waarde niet te halen uit goud; geld moet alleen maar schaars zijn. Ten opzichte van de dol­lar is de euro relatief duur. We bewogen we ons richt­ing pariteit tussen jan­u­ari-juni 2010, toen we een bodem van 1,20 bereik­ten. Tot decem­ber 2010 trok de euro ver­vol­gens aan tot een top van 1,43. In decem­ber kwam er een snelle dal­ing, en begon iedereen opnieuw te roepen over pariteit, om aan te komen op 1,30. En sinds­di­en sti­j­gen we weer, met hort­en en stoten, en hebben inmid­dels de 1,36 bereikt. De euro is met andere woor­den, behoor­lijk opgelapt.

Lat­en we dan eens een blik wer­pen op de werk­looshei­d­sci­jfers. In de Verenigde Stat­en zijn die gesta­biliseerd, en bedra­gen (afhanke­lijk van de bron) tussen de 10 en 23%. Een dal­ing is er in elk geval niet. Nu is werk­loosheid in de VS niet echt een finan­cieel prob­leem omdat men daar de mensen gewoon laat ver­rekken in de straat, indachtig het fraaie vri­je markt principe. Dat er gren­zen zijn aan de groei van werk­loosheid in een omgev­ing zon­der soci­aal vangnet zagen we in Tune­sië, maar dat zijn toekom­st­prob­le­men. Anders is dat op dit moment nog in Europa, waar Euro­stat ook een werk­looshei­d­sci­jfer rond de 10% rap­por­teert. Het sociale vangnet legt daar druk op over­he­den. Maar fun­da­menteel is er op dit gebied niets veran­derd, en daarom lijkt het ondanks de gerucht­en, niet waarschi­jn­lijk dat Fed en ECB de rente zullen ver­hogen. Het zou ook tamelijk dwaas zijn om aan het innameloket van de bank rente door QE te ver­bran­den, en aan het uit­gifteloket meer rente te vra­gen. Maar aan dwaasheid is er nooit gebrek in deze won’d’re wereld.

Goud is de beleg­ging voor luie beleg­gers. Wie geduld heeft zal zijn geduld zek­er beloond zien. Maar in Euroland ziet de nabi­je toekomst er voor deze muntsoort (ik bedoel goud) even niet zo gun­stig uit. Hor­i­zon­tale ste­un voor goud in euro is er nog op diverse plaat­sen (meestal de vorige ATH’s), maar de ervar­ing leert dat die ste­unen makke­lijk wor­den getest en gebro­ken. Daarom lijkt het ver­standi­ger om eventuele nieuwe aankopen uit te stellen, tot­dat duidelijk wordt wat de nieuwe ste­un­li­jn wordt. Het wacht­en is kor­tom, op de vol­gende crisis.Tenslotte nog een woord­je over zil­ver. Deze wordt nu door drie kracht­en tegelijk afges­lacht: win­st­ne­m­ing (met effecten op het aan­bod), economis­che con­trac­tie (met effecten op zijn waarde als indus­trieel metaal), en in Euroland, val­u­ta­cor­rec­tie. Een­maal op de nieuwe bodem zullen ook voor dit poor man’s gold weer gouden tij­den aan­breken. Tot dan bli­jft het zweten.

Jarl Kam­p­en
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.