In deze analyse zullen we niet ingaan op de algemene gevolgen van Brexit, daarvoor verwijs ik u naar het artikel … https://www.usmarkets.nl/columns/159697-mogelijke-gevolgen-en-de-toestand-door-brexit.html.
Vele sectoren in Nederland kunnenen hard geraakt worden wanneer het V.K. daadwerkelijk uit de EU zal stappen. Op donderdag 23 juni is er voor een Brexit gestemd maar het kan nog tot 2 jaar duren voordat dit process wordt afgerond. Er zullen dan ook nieuwe handelsverdragen opgesteld moeten worden waar veel tijd overheen zal gaan en wat uiteraard ook geld kost. Daarnaast zal er op producten een import of export tarief betaald moeten worden waar dat eerst niet nodig was. Dit kan zware gevolgen krijgen voor bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van de handel met het V.K. Het CPB heeft berekend dat de schade voor Nederland tot 2030 kan oplopen tot enkele miljarden per jaar. Als we daarbij nog de teruglopende innovatie en handel optellen kan dit zelfs nog verder oplopen waardoor Nederland door de BREXIT een van de hardst getroffen landen binnen de EU kan worden.
Royal Dutch Shell
Na het besluit van Brexit zagen we de olieprijs wat dalen wat een negatief effect zou moeten hebben op Shell, toch zagen we dat Shell op de derde dag na Brexit een sterk herstel kon maken dat zich staande kon houden de dagen nadien. Dit komt doordat het kostenplaatje drastisch aan het veranderen is, de winst voor Shell wordt berekend in US dollars maar de kosten zijn hoofdzakelijk gemaakt in Britse ponden. Door de huidige valuta schommelingen zijn er vele positieve effecten doordat de pond gigantisch in waarde is afgenomen t.o.v. de dollar. Mede als gevolg daarvan is de dividend opbrengst juist door de zwakke pond naar 7.5% gestegen waarmee Shell aantrekkelijker wordt voor beleggers. Daarnaast wordt Shell mede door de koers van de pond aantrekkelijker voor investeerders doordat deze nu een stuk goedkoper word t.o.v. bijvoorbeeld de grote olieaandelen Exxon en Chevron. Shell gaf al aan dat het samen gaat werken met zowel de Britse regering als met de Europese instanties om de negatieve invloed van Brexit zoveel mogelijk te bepreken.
Een groot gevolg voor dit Brits-Nederlandse olieconcern is dat de efficientie binnen het bedrijf naar beneden zal gaan mocht ook het Schengen verdrag veranderen. Doordat het bedrijf in zowel het V.K. als in Nederland een grote handelsactiviteit heeft zou dit een groot negatief effect daarop kunnen hebben. Toch is het nu voornaamlijk afwachten welke gevolgen er definitief uit de bus gaan komen door de Brexit voor Shell, doordat het grootste gedeelde van de operaties buiten het V.K. plaatsvinden lijkt het erop dat de korte termijn effecten enigsinds positief kunnen uitpakken.
Unilever
Van te voren werd gedacht dat Unilever wel eens geraakt kon worden mocht het V.K. uit de EU stappen. Vorige week werd bekend dat dit toch niet het geval is omdat Unilever juist profiteert van de zwakke pond. Juist omdat de kosten hoofdzakelijk in ponden worden berekend zorgt de zwakke pond voor een daling van de kosten hetgeen vanzelfsprekend een positief effect heeft op de omzet. Wel melde Unilever het personeel voor dat het referendum plaatsvond dat een Brexit mogelijk negtieve gevolgen kan brengen binnen het bedrijf maar dan voornaamlijk door dat de economie zou gaan krimpen.
In een eerder besproken analyse over Unilever werd al aangegeven dat opkomende markten voor Unilever aan het groeien zijn en dit een positeve invloed kan hebben op het totale resultaat. Mochten de opkomende markten voor een groter belang wat betreft de omzet bij Unilever zorgen dan kan de Brexit wellicht een positief effect hebben op Unilever. Mede doordat de goedkoperen pond daar een grote rol in speelt. Ook bij Unilever worden de komende weken belangrijk en zullen we naar mate de tijd verstrijkt meer duidelijkheid krijgen over de echte ofwel gerealiseerde gevolgen van de Brexit op de omzet en vooral op de winst per aandeel van Unilever.
ING
Zoals al werd verwacht zou een Brexit de grootste invloed hebben op de financiële sector. De dag na bekendmakeing dat de Britten de EU zouden verlaten zagen we dat ook meteen aan het verloop van de koers bij de bankenaandelen, die verloren fors op die dag. Daarop volgden er meteen ook nog veel downgrades op de bankaandelen door analisten. Barclays en Royal bank of Scotland verloren toen in 2 dagen rond de 30% van hun marktwaarde. Dit alles komt grotendeels doordat Londen de financiële hoofdstad van de wereld is en door dat men de EU verlaat er daardoor vele banken een andere plek willen gaan opzoeken. Frankfurt zal hiervoor waarschijnlijk de vervangende stad worden maar deze verschuiving brengt wel heel wat kosten met zich mee waardoor de winstmarges op korte termijn bij de banken tegen kunnen vallen.
Ook komt het zogezegde ‘passporting’ van financiële instellingen onder druk te staan. Doordat het V.K. bij de EU hoorde konden banken vanuit Londen hun producten verkopen en nieuwe instellingen oprichten binnen de EU zonder daar problemen mee te krijgen. Nu ze buiten de EU dreigen te vallen zal dit niet meer mogelijk zijn en ziet de toekomst er bij veel van die grote banken minder goed uit. Zo gaf JP Morgan afgelopen vrijdag al gelijk aan dat ze mogelijk tot 4000 banen zullen schrappen in Londen.
ING gaat net zoals alle andere banken mee naar beneden bij deze onzekere tijden. Door de onzekerheden weten banken niet goed wat er de komende periode staat te gebeuren en blijven ze zolang onder druk liggen. Brexit zal ervoor zorgen dat ING, net zoals alle grote banken in Londen, de activiteiten moet terugschalen (Deleveraging) wat op de omzet zal drukken. Het vrije handelsverdrag was van groot belang voor ING hetgeen er straks niet meer zal zijn.
Een ander negatief effect voor ING kan zijn dat het mogelijk veel moeilijker wordt om talentvolle bankiers aan te trekken. Doordat veel banken dicht bij elkaar zaten in Londen kwam er veel talent op af om daar de eerste stappen te kunnen zetten om zo uit te groeien tot een topper. Doordat banken nu hun activiteiten terug moeten schroeven is het nog maar de vraag of dit zo zal blijven.
Het is nu van belang om de komende weken/maanden af te wachten over hoe een en ander zich zal ontwikkelen bij de markten. De beurzen lijken nu weer wat te herstellen na het Brexit besluit maar of dit zo zal blijven valt te bezien.
US Markets redactie