...

Gevolgen Brexit voor Shell, Unilever en ING

3 juli 2016, 12:03 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

We weten nu wel dat de Brex­it een grote rol zal bli­jven spe­len op de finan­ciële mark­ten, de Brit­ten begin­nen zich dat nu ook te realis­eren. Ze begin­nen langza­mer­hand te besef­fen dat een Brex­it op de lange ter­mi­jn toch veel nadelige gevol­gen met zich mee kan bren­gen. We kijken eens naar de gevol­gen van de Brex­it bij de 3 grote spel­ers bin­nen onze AEX index, het gaat om Shell, Unilever en ING

In deze analyse zullen we niet ingaan op de algemene gevol­gen van Brex­it, daar­voor ver­wi­js ik u naar het artikel … https://​www​.usmar​kets​.nl/​c​o​l​u​m​n​s​/​159697​-​m​o​g​e​l​i​j​k​e​-​g​e​v​o​l​g​e​n​-​e​n​-​d​e​-​t​o​e​s​t​a​n​d​-​d​o​o​r​-​b​r​e​x​i​t​.html.

Vele sec­toren in Ned­er­land kunnenen hard ger­aakt wor­den wan­neer het V.K. daad­w­erke­lijk uit de EU zal stap­pen. Op don­derdag 23 juni is er voor een Brex­it gestemd maar het kan nog tot 2 jaar duren voor­dat dit process wordt afgerond. Er zullen dan ook nieuwe han­delsver­dra­gen opgesteld moeten wor­den waar veel tijd over­heen zal gaan en wat uit­er­aard ook geld kost. Daar­naast zal er op pro­ducten een import of export tarief betaald moeten wor­den waar dat eerst niet nodig was. Dit kan zware gevol­gen kri­j­gen voor bedri­jven die gro­ten­deels afhanke­lijk zijn van de han­del met het V.K. Het CPB heeft berek­end dat de schade voor Ned­er­land tot 2030 kan oplopen tot enkele mil­jar­den per jaar. Als we daar­bij nog de teruglopende inno­vatie en han­del optellen kan dit zelfs nog verder oplopen waar­door Ned­er­land door de BREX­IT een van de hardst getrof­fen lan­den bin­nen de EU kan worden.

Roy­al Dutch Shell

Na het besluit van Brex­it zagen we de oliepri­js wat dalen wat een negatief effect zou moeten hebben op Shell, toch zagen we dat Shell op de derde dag na Brex­it een sterk her­s­tel kon mak­en dat zich staande kon houden de dagen nadi­en. Dit komt door­dat het kosten­plaat­je drastisch aan het veran­deren is, de winst voor Shell wordt berek­end in US dol­lars maar de kosten zijn hoofdza­ke­lijk gemaakt in Britse pon­den. Door de huidi­ge val­u­ta schom­melin­gen zijn er vele posi­tieve effecten door­dat de pond gigan­tisch in waarde is afgenomen t.o.v. de dol­lar. Mede als gevolg daar­van is de div­i­dend opbrengst juist door de zwakke pond naar 7.5% geste­gen waarmee Shell aantrekke­lijk­er wordt voor beleg­gers. Daar­naast wordt Shell mede door de koers van de pond aantrekke­lijk­er voor investeerders door­dat deze nu een stuk goed­kop­er word t.o.v. bijvoor­beeld de grote olieaan­de­len Exxon en Chevron. Shell gaf al aan dat het samen gaat werken met zow­el de Britse regering als met de Europese instanties om de negatieve invloed van Brex­it zoveel mogelijk te bepreken.

Een groot gevolg voor dit Brits-Ned­er­landse oliecon­cern is dat de effi­ci­en­tie bin­nen het bedri­jf naar bene­den zal gaan mocht ook het Schen­gen ver­drag veran­deren. Door­dat het bedri­jf in zow­el het V.K. als in Ned­er­land een grote han­del­s­ac­tiviteit heeft zou dit een groot negatief effect daarop kun­nen hebben. Toch is het nu voor­naam­lijk afwacht­en welke gevol­gen er defin­i­tief uit de bus gaan komen door de Brex­it voor Shell, door­dat het groot­ste gedeelde van de oper­aties buiten het V.K. plaatsvin­den lijkt het erop dat de korte ter­mi­jn effecten enigsinds posi­tief kun­nen uitpakken.

Unilever

Van te voren werd gedacht dat Unilever wel eens ger­aakt kon wor­den mocht het V.K. uit de EU stap­pen. Vorige week werd bek­end dat dit toch niet het geval is omdat Unilever juist prof­i­teert van de zwakke pond. Juist omdat de kosten hoofdza­ke­lijk in pon­den wor­den berek­end zorgt de zwakke pond voor een dal­ing van de kosten het­geen vanzelf­sprek­end een posi­tief effect heeft op de omzet. Wel melde Unilever het per­son­eel voor dat het ref­er­en­dum plaatsvond dat een Brex­it mogelijk negtieve gevol­gen kan bren­gen bin­nen het bedri­jf maar dan voor­naam­lijk door dat de economie zou gaan krimpen.

In een eerder bespro­ken analyse over Unilever werd al aangegeven dat opkomende mark­ten voor Unilever aan het groeien zijn en dit een positeve invloed kan hebben op het totale resul­taat. Mocht­en de opkomende mark­ten voor een grot­er belang wat betre­ft de omzet bij Unilever zor­gen dan kan de Brex­it wellicht een posi­tief effect hebben op Unilever. Mede door­dat de goed­kop­eren pond daar een grote rol in speelt. Ook bij Unilever wor­den de komende weken belan­grijk en zullen we naar mate de tijd ver­strijkt meer duidelijkheid kri­j­gen over de echte ofwel gere­aliseerde gevol­gen van de Brex­it op de omzet en vooral op de winst per aan­deel van Unilever.

ING

Zoals al werd verwacht zou een Brex­it de groot­ste invloed hebben op de finan­ciële sec­tor. De dag na bek­end­make­ing dat de Brit­ten de EU zouden ver­lat­en zagen we dat ook meteen aan het ver­loop van de koers bij de banke­naan­de­len, die ver­loren fors op die dag. Daarop vol­gden er meteen ook nog veel down­grades op de bankaan­de­len door anal­is­ten. Bar­clays en Roy­al bank of Scot­land ver­loren toen in 2 dagen rond de 30% van hun mark­t­waarde. Dit alles komt gro­ten­deels door­dat Lon­den de finan­ciële hoofd­stad van de wereld is en door dat men de EU ver­laat er daar­door vele banken een andere plek willen gaan opzoeken. Frank­furt zal hier­voor waarschi­jn­lijk de ver­van­gende stad wor­den maar deze ver­schuiv­ing brengt wel heel wat kosten met zich mee waar­door de win­st­marges op korte ter­mi­jn bij de banken tegen kun­nen vallen.

Ook komt het zogezegde pass­port­ing’ van finan­ciële instellin­gen onder druk te staan. Door­dat het V.K. bij de EU hoorde kon­den banken vanu­it Lon­den hun pro­ducten verkopen en nieuwe instellin­gen opricht­en bin­nen de EU zon­der daar prob­le­men mee te kri­j­gen. Nu ze buiten de EU dreigen te vallen zal dit niet meer mogelijk zijn en ziet de toekomst er bij veel van die grote banken min­der goed uit. Zo gaf JP Mor­gan afgelopen vri­jdag al gelijk aan dat ze mogelijk tot 4000 banen zullen schrap­pen in Londen.

ING gaat net zoals alle andere banken mee naar bene­den bij deze onzekere tij­den. Door de onzek­er­he­den weten banken niet goed wat er de komende peri­ode staat te gebeuren en bli­jven ze zolang onder druk liggen. Brex­it zal ervoor zor­gen dat ING, net zoals alle grote banken in Lon­den, de activiteit­en moet terugschalen (Delever­ag­ing) wat op de omzet zal drukken. Het vri­je han­delsver­drag was van groot belang voor ING het­geen er straks niet meer zal zijn.

Een ander negatief effect voor ING kan zijn dat het mogelijk veel moeil­ijk­er wordt om tal­entvolle bankiers aan te trekken. Door­dat veel banken dicht bij elka­ar zat­en in Lon­den kwam er veel tal­ent op af om daar de eerste stap­pen te kun­nen zetten om zo uit te groeien tot een top­per. Door­dat banken nu hun activiteit­en terug moeten schroeven is het nog maar de vraag of dit zo zal blijven.

Het is nu van belang om de komende weken/​maanden af te wacht­en over hoe een en ander zich zal ontwikke­len bij de mark­ten. De beurzen lijken nu weer wat te her­stellen na het Brex­it besluit maar of dit zo zal bli­jven valt te bezien.

US Mar­kets redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.