"Flash trading"
De markt met hoge snelheid
Ik ga u niet vermoeien met het in detail uitleggen van hoe de grote jongens handelen als flash traders, want die hebben de juiste programma's met optimaal afgestemde algoritmen om zo computergestuurd op de markten in te spelen. Met vele parameters en vooral veel kapitaal stroopt men de markten af naar winst, zowel via long als short posities. In deze markt viert de groep flash traders hoogtij want door de enorme volatiliteit, ofwel behoorlijke uitslagen, valt er op deze manier bakken met geld te verdienen. Het gaat hier om miljarden natuurlijk. Dit computergestuurde en dus razendsnelle handelen wordt vooral gedaan door grote hedge funds. Het kan allemaal binnen verschillende timeframes, van secondenwerk tot uur-, dag- en weekinstellingen. Als men maar snel genoeg kan switchen tussen bijvoorbeeld long en short posities, of van bijvoorbeeld indices naar bonds of grondstoffen of valuta etc. De hedge funds springen als het ware van het ene veld naar het andere veld om hun buikje vol te eten en zijn ook op deze manier te vergelijken met 'sprinkhanen'.
De vraag is natuurlijk hoe gaat u om met deze volatiliteit? Ik moet u zeggen, het is in deze marktomgeving al moeilijk genoeg om de kerk in het midden te houden. We beschikken soms niet over de juiste handelsnelheid om eerst te observeren en daarna te anticiperen. Daarnaast is het nogal moeilijk om rustig te blijven zitten in één richting, vooral omdat je weet dat als er een draai komt deze met fors geweld zal gaan. Met andere woorden, in een vingerknip staat de markt 1, 2 en soms zelfs 3% hoger of lager. Donderdag om 16:00 stond de AEX bijvoorbeeld op 296 terwijl de AEX maandag om 16:30 op 272 stond. Dit terwijl de index de vrijdag ervoor ook al 270 pnt aangaf, wat dus een verschil is van meer dan 8%. Bij de DAX zien we zelfs een verschil van meer dan 10% in twee dagen tijd. Nogmaals, als u de verkeerde trein pakt dan doet dat heel veel pijn in zo`n fase. Veel handelaren verliezen dan ook behoorlijk in dit soort markten doordat men vooral niet over de juiste snelheid voor het maken van acties beschikt.
Brede range
Om één en ander nog wat duidelijker te maken over het geweld waarmee we nu te maken hebben, ziet u hieronder een overzichtelijke tabel. Daar schrikken we toch wel even van. Niet alleen door het grote verschil tussen hoog en laag in de afgelopen tien handelsdagen, maar vooral doordat de meeste onderliggende waarden de rit in die tien dagen al twee keer achter de rug hebben.
Dat zien we niet alleen bij de indices, maar ook bij de grondstoffen als goud en olie, en bij de obligatiemarkten. Maar ook een andere zogenaamde vluchthaven, de Zwitserse frank (Swissie) beweegt enorm. Iets wat toch ongebruikelijk is voor een valutapaar. Wat meteen het meest opvalt de afgelopen twee weken was de jojo-beweging bij het goud, maar ook de DAX die afgelopen woensdag nog zijn hoogste punt neerzette (5870) en begin deze week een nieuwe low (5200) maakt.
Ook is in de tabel te merken dat er een verschil zit tussen het verloop van de indices in Europa en die op Wall Street. Maar dat terzijde, de uitslagen zijn fors en raken naast de traditionele belegger ook de actieve handelaar, want hoe kan men optimaal te werk gaan in zo`n markt? Sterker nog, hoe kan een handelaar zich redden binnen de normale beursuren terwijl er na het slot hier in Europa en op Wall Street nog van alles kan gebeuren in beide richtingen?
Wat kunnen we doen?
De vraag is dus hoe men het best om kan gaan met dit soort marktbewegingen? Technische Analyse is moeilijk toe te passen, daar vaak alle logische steunen of weerstanden sneuvelen door de kracht van de markt in een bepaalde richting op een bepaald moment. Andere analysevormen slaan de plank vaak volledig mis door de onbesuisde bewegingen van de markt.
We zullen dus veel kunnen leren van het 'gedrag' van de computer als handelaar. Wat nu te doen door de menselijke handelaar? Zoek de momenten op waar je wat kan doen, en zet er een strakke stop onder zodat je niet door het putje gaat, mocht het dan toch tegen zitten.
Voor de mensen met een wat langere adem: gestaag kopen als er klappen vallen? Dat kan, maar kies dan voor kwaliteitsaandelen. En, hou altijd wat kruit over voor wanneer er eventueel nog gunstigere momenten komen. De markt kan plots klaar zijn met een beweging omlaag, maar dat hoeft niet, het kan ook heel snel weer de andere kant op gaan.
Marktoverzicht Europa
We zien onze indices steeds verder in de problemen komen. De AEX en de DAX, waarvan hieronder de grafieken, doen het slecht. De DAX zelfs enorm slecht met opnieuw een lagere bodem. De vraag is of de lijn onder de bodems van augustus het kan houden, zowel bij de AEX waar die telkens iets hoger komt te liggen als bij de DAX waar we te maken hebben met wat lagere bodems. Als het goed is dan hebben we die meteen aan het begin van deze nieuwe week al getest, waardoor we nu mogelijk voor eventjes weer omhoog kunnen kijken. Vergeet niet dat de lange trend hoe dan ook nog omlaag gericht blijft bij deze beide indices. Om uit die downtrend te geraken zal er een periode moeten komen van meerdere weken met hogere koersen. Dat verwacht ik zowel bij de DAX als bij de AEX nog niet. Tussendoor na het bereiken van steun, ofwel een nieuwe test van de bodemsteun (zie grafieken) kunnen er wel weer van die krachtige oplevingen op gang komen zoals we die vorige week hebben gezien.
De grafieken van de AEX en DAX ziet u hieronder...
AEX Index:
DAX Index:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl