...

Even windstilte bij de Edelmetalen

4 juli 2011, 19:43 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het is al een tijdje wat rustiger bij het verloop van de edelmetalen. Tot eind april/begin mei was er een soort hype gaande en dan vooral bij het zilver, maar sinds de top werd gezet staat het zilver nu toch behoorlijk wat lager. Ook het goud staat zo`n 75 a 80 dollar onder zijn recente top en als we naar de grafiek kijken, kan daar nog makkelijk zo'n 50 tot 75 dollar van af voordat er een goeie steun gevonden wordt. Het zilver mag dan niet onder de 33 dollar zakken om de huidige prijzen vast te houden. Een analyse van het goud en zilver.


Goud
De hype is er voorlopig even uit merken we nu: een top rond de 1575-1580 dollar eind april met tot ver in juni een paar pogingen om daar weer naartoe te klimmen nadat het goud in de eerste week van mei binnen een paar dagen meer dan 100 dollar in moest leveren. Het is niet meer gelukt om tot die top te geraken en als het niet lukt de ene kant op dan volgt er vanzelf weer een beweging in de andere richting. Het goud kan ook de komende periode nog wat verder omlaag, mocht de bodem van mei doorbroken worden. Ik voorzie dan een verdere daling richting de 1425 dollar waar we een interessant punt bereiken om wat goud op te pakken.

Die 1425 dollar lijkt me toch nogal belangrijk als steun. De reden hiervoor kunt u op de grafiek hieronder dan ook duidelijk zien. Zakt het goud onder die steun, dan is de kans behoorlijk groot dat het volgende doel de 1300-1325 dollar wordt, ofwel nog zo`n 100 dollar lager. Het goud breekt dan uit de lange uptrend en het kan dan plots veel minder interessant worden om te kopen met als doel een verdere stijging richting de 2000 dollar. Wat ook niet onbelangrijk is om te weten: mocht het goud uit de uptrend breken dan zullen ook de speculanten massaal short gaan op goud, wat voor nog meer druk kan zorgen om zo het goud richting de 1200 dollar te sturen en iik hou dan zelfs voor mogelijk dat het in het uiterste geval tot de 1000 dollar zakt.

Maar, zover is het nog lang niet, eerst maar eens kijken wat er rond de steun 1420-1435 dollar kan gebeuren. Mijn verwachting is dat de uptrend nog een tijd vast wordt gehouden zolang de onzekerheden aanhouden over de gevolgen van de financiële crisis na de diverse hulpprogramma's. Men blijft dus argwanend daarover. Mocht die 1420-1435 dollar als draaipunt dienen, dan zou het goud wel eens naar de 1650 dollar kunnen doorstoten, een nieuwe top. Al verwacht ik die dan ergens in het najaar. Een scenario dat bij mij nog steeds de voorkeur geniet.

Grafiek Goud:


Zilver
De koers van het zilver blijft van minder belang vergeleken met het goud. Even dacht men daar anders over, maar zoals u kunt zien op de grafiek kan men het zilver niet zomaar benoemen als het goud voor de minderbedeelden. Er was dus een korte periode sprake van dat als men niet voldoende middelen had om bijvoorbeeld een kilogram goud te kopen, men maar zilver moest kopen. Velen zijn daar begin dit jaar in gaan geloven, met alle gevolgen vandien. Er staat een vreselijke top die vooral de laatst ingestapte zilvervolgers van een koude kermis thuis doen komen. Van die 50 dollar per troy ounce eind april is er nog 33 a 34 dollar over, een verlies van zo'n 35%. Het zou wel eens lang kunnen duren voor het zilver weer op 50 dollar staat. De vorige keer (1980) duurde het 31 jaar. Niet dat ik denk dat het weer zo lang zal duren, maar de grafiek laat u duidelijk zien dat het zilver op dit moment zeker geen 50 dollar waard kan zijn. Laten we dat maar geloven voorlopig. Sterker nog, ik denk dat het zilver momenteel vergeleken met het goud een ratio van 45 tot 50 mag hebben, dus 1 troy ounce zilver mag bij de huidige goudkoers (1500 dollar) tussen de 30 en 33 dollar kosten. Het zilver is momenteel nog iets te duur.

Technisch bekeken kan het zilver nog lager, de 33 dollar is wel een belangrijke grens aan het worden. Eronder kan het snel naar de 30 dollar gaan. Als we dat dan weer vergelijken met het goud, waar ik al aangaf hierboven dat er nog een verdere daling inzit, dan is de kans zelfs behoorlijk groot dat het zilver als doel de 30 dollar moet kunnen halen, mogelijk zelfs naar de 28-29 dollar.

Grafiek Zilver:



Guy Boscart
www.usmarkets.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.