...

Euro in moeilijkheden

11 juli 2012, 06:16 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Het bli­jft lastig om de las­ten te moeten dra­gen van de Zuider­se lan­den die dan wel hulp kri­j­gen maar waar­van blijk­baar nie­mand echt weet hoe diep de put in werke­lijkheid is … De Euro laat ons wel merken dat de cri­sis nog volop aan­wezig is … 


Euro in neer­waartse spi­raal:
De rede­nen waar­door de Euro in een neer­waartse spi­raal zit bli­jven bek­end, de prob­le­men bin­nen de Euro­zone zijn nog lang niet opgelost. Ook al zijn de pogin­gen dap­per om er wat aan te doen, het bli­jft een moeil­ijke en haast ondo­or­dring­bare sit­u­atie die werd veroorza­akt door jaren lang op kredi­et te lev­en. Een van de grote rede­nen dat het vertrouwen in de Euro­zone, en dus het ver­loop van onze munt, er niet meer is komt vooral omdat eigen­lijk nie­mand exact weet hoe ern­stig de sit­u­atie in werke­lijkheid is, en het lukt tot nog toe nie­mand om de prob­le­men exact uit te teke­nen. Kor­tom, het doet over­al pijn momenteel en het is zo dat lan­den die zelf nog niet weten hoe ze er in werke­lijkheid voorstaan nu diep in de buidel moeten tas­ten om lan­den waar de nood nu aan de man is te helpen. Het bli­jft dus brand­jes blussen, en zolang men niet weet waar het zal eindi­gen zal de Euro hierop geen vertrouwen terug win­nen. Het bli­jft vooral kwakke­len, en in onzek­er­heid lev­en. Dat het een smak geld zal kosten is duidelijk, de mil­jar­den vliegen ons dagelijks om de oren … nog steeds.

Zolang er geen duidelijkheid komt vooral over het hoe verder … en vooral waar staan we? zal onze munt niet op kopen staan. Het slimme geld zal dan zijn weg bli­jven zoeken richt­ing de meer veilige havens zoals bijvoor­beeld de Noorse Kroon of de Aus­tralis­che dol­lar. Men kiest dan voor lan­den met een betrouw­bare bestu­ursvorm waar men eigen­lijk kan stellen dat het geld er ook veilig is. Ook par­ti­c­uli­er ver­mo­gen is zijn weg aan het vin­den richt­ing deze regio‘s door dat er toch wat angst ontstaat dat de Euro­zone kan breken, al zet men voor­lop­ig nog lang niet in op deze mogelijkheid. Dat voor wat betre­ft de visie op onze munt, er is natu­urlijk ook nog het tech­nis­che ver­haal, en dat plaat­je ziet eigen­lijk net zo slecht uit op dit moment …

Het tech­nis­che ver­haal:
Tech­nisch bli­jft het ver­haal voor­lop­ig nog voor een tijd duidelijk, zolang de munt ten opzichte van de dol­lar onder de 1,30 bli­jft kun­nen we bli­jven uit­gaan van een negatief sce­nario waarschi­jn­lijk met lagere bodems en lagere top­pen. We herken­nen ook de 1,26~1,27 dol­lar zone waar de munt faalde de afgelopen peri­ode. Met andere woor­den, er wor­den (via poli­tieke perike­len) wel pogin­gen onder­nomen om de munt omhoog te stuwen maar voor­lop­ig bli­jven het pogin­gen, een echte knal door enkele bar­rières hebben we dus nog niet gezien. Naar boven toe zit het al een tijd­je op slot, we kijken even naar de steunzone …

Op de week­grafiek zien we die zone tussen de 1,19~1,21 dol­lar, een niveau van juni 2010. Niet onbe­lan­grijk wordt deze zone omdat de munt daaron­der kan breken met mogelijk nog lagere niveaus lat­er. Op dit moment speelt dat nog niet al zit­ten we er niet ver vanaf op dit moment … Code oran­je dus, want als de Euro echt onder die 1,19 dol­lar gaat zakken, dan kun­nen we mogelijk nog veel lagere niveaus verwacht­en. En ja, zelfs 1 op 1 zou dan een mogelijkheid wor­den, al ligt dat nu nog ver onder de huidi­ge koers van onze munt ten opzichte van de dol­lar.

Eigen­lijk kun­nen we ons voor­lop­ig nog vast houden aan een trad­in­grange van 10 cent, tussen de 1,20 en 1,30 dol­lar globaal bekeken. Wel is het zo dat er sprake is van een uit­braak in die richt­ing mocht de Euro een van deze bar­rières breken, de kansen naar bene­den toe zijn nu wel grot­er aan het wor­den door de recent lagere top­pen en lagere bodems.

Kor­tom, het ziet er niet al te best uit voor de Euro als we het doortrekken richt­ing het einde van het jaar, oplet­ten geblazen dus en tech­nisch nu vooral kijken naar die 1,191,20 als laat­ste hou­vast. Eron­der is breken, dat moge duidelijk zijn … We komen hier uit­er­aard nog op terug lat­er dit jaar …

Dag grafiek Euro:

Week­grafiek Euro:

Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.