Het blijft lastig om de lasten te moeten dragen van de Zuiderse landen die dan wel hulp krijgen maar waarvan blijkbaar niemand echt weet hoe diep de put in werkelijkheid is … De Euro laat ons wel merken dat de crisis nog volop aanwezig is …
Euro in neerwaartse spiraal:
De redenen waardoor de Euro in een neerwaartse spiraal zit blijven bekend, de problemen binnen de Eurozone zijn nog lang niet opgelost. Ook al zijn de pogingen dapper om er wat aan te doen, het blijft een moeilijke en haast ondoordringbare situatie die werd veroorzaakt door jaren lang op krediet te leven. Een van de grote redenen dat het vertrouwen in de Eurozone, en dus het verloop van onze munt, er niet meer is komt vooral omdat eigenlijk niemand exact weet hoe ernstig de situatie in werkelijkheid is, en het lukt tot nog toe niemand om de problemen exact uit te tekenen. Kortom, het doet overal pijn momenteel en het is zo dat landen die zelf nog niet weten hoe ze er in werkelijkheid voorstaan nu diep in de buidel moeten tasten om landen waar de nood nu aan de man is te helpen. Het blijft dus brandjes blussen, en zolang men niet weet waar het zal eindigen zal de Euro hierop geen vertrouwen terug winnen. Het blijft vooral kwakkelen, en in onzekerheid leven. Dat het een smak geld zal kosten is duidelijk, de miljarden vliegen ons dagelijks om de oren … nog steeds.
Zolang er geen duidelijkheid komt vooral over het hoe verder … en vooral waar staan we? zal onze munt niet op kopen staan. Het slimme geld zal dan zijn weg blijven zoeken richting de meer veilige havens zoals bijvoorbeeld de Noorse Kroon of de Australische dollar. Men kiest dan voor landen met een betrouwbare bestuursvorm waar men eigenlijk kan stellen dat het geld er ook veilig is. Ook particulier vermogen is zijn weg aan het vinden richting deze regio‘s door dat er toch wat angst ontstaat dat de Eurozone kan breken, al zet men voorlopig nog lang niet in op deze mogelijkheid. Dat voor wat betreft de visie op onze munt, er is natuurlijk ook nog het technische verhaal, en dat plaatje ziet eigenlijk net zo slecht uit op dit moment …
Het technische verhaal:
Technisch blijft het verhaal voorlopig nog voor een tijd duidelijk, zolang de munt ten opzichte van de dollar onder de 1,30 blijft kunnen we blijven uitgaan van een negatief scenario waarschijnlijk met lagere bodems en lagere toppen. We herkennen ook de 1,26~1,27 dollar zone waar de munt faalde de afgelopen periode. Met andere woorden, er worden (via politieke perikelen) wel pogingen ondernomen om de munt omhoog te stuwen maar voorlopig blijven het pogingen, een echte knal door enkele barrières hebben we dus nog niet gezien. Naar boven toe zit het al een tijdje op slot, we kijken even naar de steunzone …
Op de weekgrafiek zien we die zone tussen de 1,19~1,21 dollar, een niveau van juni 2010. Niet onbelangrijk wordt deze zone omdat de munt daaronder kan breken met mogelijk nog lagere niveaus later. Op dit moment speelt dat nog niet al zitten we er niet ver vanaf op dit moment … Code oranje dus, want als de Euro echt onder die 1,19 dollar gaat zakken, dan kunnen we mogelijk nog veel lagere niveaus verwachten. En ja, zelfs 1 op 1 zou dan een mogelijkheid worden, al ligt dat nu nog ver onder de huidige koers van onze munt ten opzichte van de dollar.
Eigenlijk kunnen we ons voorlopig nog vast houden aan een tradingrange van 10 cent, tussen de 1,20 en 1,30 dollar globaal bekeken. Wel is het zo dat er sprake is van een uitbraak in die richting mocht de Euro een van deze barrières breken, de kansen naar beneden toe zijn nu wel groter aan het worden door de recent lagere toppen en lagere bodems.
Kortom, het ziet er niet al te best uit voor de Euro als we het doortrekken richting het einde van het jaar, opletten geblazen dus en technisch nu vooral kijken naar die 1,19−1,20 als laatste houvast. Eronder is breken, dat moge duidelijk zijn … We komen hier uiteraard nog op terug later dit jaar …
Guy Boscart
www.usmarkets.nl