We bekijken de euro technisch deze keer, nu de euro op een belangrijke steun terecht is gekomen analyseren we onze munt technisch op dag en weekbasis. Op de beide grafieken ziet u dat er druk op de bodem komt te staan, zakken we met de euro tot onder die 1,085 dollar bodem dan kan de daling verder doorzetten tot eerst de 1,075 dollar en later tot de bodem die we op de weekgrafiek zien uitkomen rond de 1,05 dollar. Die bodem werd gezet rond maart 2015, ook toen lag er behoorlijk wat neerwaartse druk op de euro en werd er al over pariteit gesproken. In die periode kwam de ECB met de QE plannen naar buiten, in 10 – 12 sessies daalde de euro van net boven de 1,20 dollar naar die 1,05 dollar.
Deze keer zien we een dubbele beweging rondom de Trump victory op gang komen, eerst werd de euro fors duurder maar naar mate de sessie van woensdag en later de week vorderde zakte de euro in een snel tempo terug van de pakweg 1,13 dollar naar de 1,085 dollar van afgelopen vrijdag waar de munt ook op afsloot. Op Wall Street zien we behoorlijk wat signalen voorbij komen dat de rente zal oplopen de komende maanden, de financials spurten omhoog terwijl ook de rente op de bonds aan het oplopen is. Zowel de 2 – 10 en 30 jaars rente breken naar boven uit in de VS na de overwinning van Trump. Hogere rentes in de VS en lage rente hier in Europa, want hier voeren we nog steeds QE uit, brengen de nodige druk op de euro en daarom staan we nu weer bij die laagste niveaus van dit jaar.
Technisch dus steun waar we nu staan, als de euro breekt ofwel onder de 1,085 dollar zakt dan opend dit de weg naar minimaal de 1,075 dollar al voorzie ik dan wel eerder een test van de 1,05 dollar bodem van 2015. Weerstand nu de 1,095 dollar met daarboven de 1,105 en de 1,125 dollar. De term pariteit zal ook wel weer vaak opduiken nu de euro zo snel afzakt en het gat naar de 1 op 1 (euro-dollar) kleiner wordt bij een uitbraak omlaag. De 1 op 1 noemt men dus pariteit voor wie dat nog niet weet.
We zijn dan ook zeer benieuwd naar wat er de komende weken zal gebeuren met de euro, niet alleen Trump zorgt voor druk op onze munt, er komt nog een referendum in Italie en de ECB zal dit jaar nog met een rentebesluit komen waarvan de vergadering in december wel eens een belangrijke kan worden. Houd men de QE hoeveelheid aan? Breid men verder uit of gaat Draghi afbouwen? In het kielzoch van de rente in de VS zien we dat de rente in de Eurozone ook behoorlijk aan het oplopen is, mensen die een hypotheek op variabel hebben staan kunnen mogelijk wat renteverhogingen verwachten al zullen die denk ik beperkt blijven tot enkele tienden van een procent. Toch weet je het nooit op de financiële markten, we vallen van de ene verbazing in de andere momenteel …
Guy Boscart
US Markets