...

Euforie en teleurstelling volgen elkaar heel snel op

10 oktober 2011, 21:46 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De pro­centuele ver­schuivin­gen, en vooral de snel­heid waarmee deze plaatsvin­den, zijn enorm en vri­jwel ongek­end. En, niet alleen de beurzen lat­en megabe­weg­in­gen zien, het is ook zo bij de grond­stof­fen, de val­u­ta­mark­ten en zelfs bij de lan­glopende oblig­aties zoals de Bund Future en de T‑Bond 30 jaars (VS). Het nieuwe han­de­len vraagt om actie en snel­heid, want wie in deze markt geld wil ver­di­enen moet snel kun­nen beslis­sen in welke richt­ing dan ook.


Mark­toverzicht
De afgelopen week was er één die we niet snel zullen ver­geten. Vorige week in mijn col­umn schreef ik nog dat als de Dow Jones onder de 10.600 pnt zakt het wel eens heel snel richt­ing de 9700 – 9750 pnt zou kun­nen zakken. De inkt was nog niet droog of het was al zo ver, de Dow dook onder die ste­un en stond in no-time op 10.400 pnt. Ook de Dow Jones Trans­port Index zak­te door zijn ste­un net als de Nas­daq. Op de grafieken van de Dow en de Nas­daq hieron­der kunt u dit duidelijk zien. Het was even­t­jes may day’ op Wall Street, lagere koersen kwa­men in beeld. Alleen, de markt dacht daar toch even heel anders over. Even een korte samen­vat­ting van wat er gebeurde tij­dens één van de meest volatiele weken op Wall Street.

Na het bereiken van de bodem om 21:15 op dins­dag 4 okto­ber draaide de markt in een tem­po dat we zelden hebben gezien. De Dow Jones ging in 45 minuten tijd van ‑240 pnt naar +150 pnt. De Nas­daq draaide van 2300 pnt naar 2410 pnt in dezelfde tijd. Er ontstond plots een totaal andere sit­u­atie. Nadi­en hebben we gemerkt dat we begonnen aan een dolle rit omhoog richt­ing de weer­standen die meer dan 10% hoger lagen. We zijn er nu, na een sessie van opnieuw meer dan 3% in de plus, inmid­dels al beland. De Dow staat nu zo‘n 1000 pnt boven de bodem van dins­dag 4 okto­ber, de Nas­daq staat 265 pnt hoger. Ook Europa kon hier opti­maal van meep­rof­iteren, de AEX maakt op dins­dag 4 okto­ber een bodem op 266 pnt, het slot van maandag 10 okto­ber lag op 294 pnt, we staan zo‘n 28 pnt hoger ofwel ook hier meer dan 10%. De DAX gaat van 5100 naar de 5850 pnt, een winst van 750 pnt (14%) bij deze index.

Met boven­staande heb ik een beeld geschetst van de mark­ten in deze wilde fase, het bewi­js dat er snel­heid nodig is om hier goed aan mee te kun­nen doen. Deze waanzin zien we in bei­de richtin­gen, want na deze ral­ly mogen we niet ver­geten dat de dalin­gen van de afgelopen weken ook niet mals waren. En niet alleen op de beurs is het zo‘n wilde boel, ook bij de grond­stof­fen, de val­u­ta­markt en zelf bij de oblig­atiemark­ten is het zo. Zo zien we dat het goud in 30 dagen tijd tussen de 1520 en 1950 dol­lar bewoog, het edel­metaal staat nu rond de 1675 dol­lar. Of, nemen we nu de Olie (Brent), het zwarte goud bewoog de afgelopen peri­ode tussen de 95 en 120 dol­lar. Wel met lagere top­pen en lagere bodems maar toch min­i­maal 3 keer sinds begin mei hebben we de 100 en de 120 dol­lar kun­nen zien. De val­u­ta­mark­ten dan? De euro bewoog tussen de 1,31 en 1,45 dol­lar de afgelopen weken, vorige week dins­dag (4 okto­ber) stond de 1,315 dol­lar nog op de bor­den, van­daag (11 okto­ber) staat er 1,37 dol­lar. Om deze extreme beweg­in­gen af te sluiten kijken we naar de T‑Bond 30 jaar, die in sep­tem­ber na de aankondig­ing van Oper­a­tion Twist” door de FED op 146 stond. Maandag 10 okto­ber stond 139 op de bor­den. De lange rente daar­ente­gen zak­te eerst en krabbelt nu weer wat op.

Een mark­toverzicht met nogal wat extremen, dat weten we inmid­dels, alleen is het alti­jd leuk om deze extremen even visueel te mak­en, want je zou het haast niet geloven dat de finan­ciële mark­ten dit soort uit­sla­gen kun­nen mak­en. Achter­af bekeken bedoel ik dan… Het is niet meer de vraag of er wat gedaan kan wor­den, het is eerder de vraag van wat men kan doen en hoe snel we moeten zijn? Tegen­wo­ordig kan 1 dag ver­keerd zit­ten al han­den vol geld kosten, dat merkt u snel genoeg. Zelfs als u tech­nisch een keuze maakt kri­jgt u amper de tijd om zich te realis­eren dat u de ver­keerde kant op zit. In andere gevallen knalt de markt zo snel richt­ing de doe­len dat men ook aan de andere kant mogelijk te snel uit wil stap­pen. Kor­tom, het is een markt waar er zow­el veel gewon­nen als ver­loren kan wor­den. Veel traders hebben het er moeil­ijk mee, zek­er als men ook nog overnight posi­ties mee pakt. Stel, u zat Tech­nisch SHORT op dins­dag 4 okto­ber, wat zelfs vol­gens de grafieken mocht, dan kreeg u woens­dag een behoor­lijk ver­lies aan de broek. Wie geen stop loss nam toen, kan nu op een extreem ver­lies staan. Zo ziet u maar dat de snel­heid van beslis­sen hier heel belan­grijk bij is. Ander­som net zo… In deze markt zijn er kansen genoeg, maar probeer wel de risico‘s te beperken door op tijd ver­lies te nemen als het uw kant niet op gaat. Ook nu in deze fase, stel dat u LONG in de markt zit raad ik u aan de posi­tie goed te mon­i­toren, want met de volatiliteit die er nu is, staat de markt in no time weer 10% lager. Ook al wil men dat niet geloven door­dat men te snel denkt dat de bodem er staat, en dat alle prob­le­men plots uit de wereld zijn…

Samengevat:
De vraag wat de markt gaat doen is niet aan de orde. Ik kan zeggen dat de AEX boven de 300 zal gaan, maar net zo goed kan de index bin­nen een week op 275 pnt staan, of zelfs lager. Het­zelfde met Wall Street, hoe zal men rea­geren op de Q3 cijfers? Hoe zijn de vooruitzicht­en? Wat komt er nog naar buiten over de banken? Hoe zit het met de lan­den­cri­sis die zek­er nog niet is opgelost? … Niks is zek­er, iedereen wantrouwt elka­ar, men staat klaar om weer de verkoop­knop­pen in te drukken zodra de woor­den niet klinken zoals men ze wil horen. Het enige wat ik kan zeggen, en wat ik hier­boven in het overzicht eigen­lijk al heb bewezen: Let op uw tellen en ga snel uit de markt wan­neer u het niet meer vertrouwt. Dat is de han­del­swi­jze van de dag van van­daag, een manier van han­de­len die we (nog) niet in de boeken terug kun­nen vin­den sim­pel­weg omdat er geen gelijke­nis bestaat met het verleden. Zek­er niet in het tem­po waarin alles nu plaatsvindt.

Op de 3 grafieken hieron­der ziet u duidelijk de brede range tussen augus­tus en nu, en vooral het aan­tal keren dat we ertussen gekaatst hebben in deze korte periode…



AEX Index:


Dow Jones Index:



Nas­daq Index:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.