De procentuele verschuivingen, en vooral de snelheid waarmee deze plaatsvinden, zijn enorm en vrijwel ongekend. En, niet alleen de beurzen laten megabewegingen zien, het is ook zo bij de grondstoffen, de valutamarkten en zelfs bij de langlopende obligaties zoals de Bund Future en de T‑Bond 30 jaars (VS). Het nieuwe handelen vraagt om actie en snelheid, want wie in deze markt geld wil verdienen moet snel kunnen beslissen in welke richting dan ook.
Marktoverzicht
De afgelopen week was er één die we niet snel zullen vergeten. Vorige week in mijn column schreef ik nog dat als de Dow Jones onder de 10.600 pnt zakt het wel eens heel snel richting de 9700 – 9750 pnt zou kunnen zakken. De inkt was nog niet droog of het was al zo ver, de Dow dook onder die steun en stond in no-time op 10.400 pnt. Ook de Dow Jones Transport Index zakte door zijn steun net als de Nasdaq. Op de grafieken van de Dow en de Nasdaq hieronder kunt u dit duidelijk zien. Het was eventjes ‘may day’ op Wall Street, lagere koersen kwamen in beeld. Alleen, de markt dacht daar toch even heel anders over. Even een korte samenvatting van wat er gebeurde tijdens één van de meest volatiele weken op Wall Street.
Na het bereiken van de bodem om 21:15 op dinsdag 4 oktober draaide de markt in een tempo dat we zelden hebben gezien. De Dow Jones ging in 45 minuten tijd van ‑240 pnt naar +150 pnt. De Nasdaq draaide van 2300 pnt naar 2410 pnt in dezelfde tijd. Er ontstond plots een totaal andere situatie. Nadien hebben we gemerkt dat we begonnen aan een dolle rit omhoog richting de weerstanden die meer dan 10% hoger lagen. We zijn er nu, na een sessie van opnieuw meer dan 3% in de plus, inmiddels al beland. De Dow staat nu zo‘n 1000 pnt boven de bodem van dinsdag 4 oktober, de Nasdaq staat 265 pnt hoger. Ook Europa kon hier optimaal van meeprofiteren, de AEX maakt op dinsdag 4 oktober een bodem op 266 pnt, het slot van maandag 10 oktober lag op 294 pnt, we staan zo‘n 28 pnt hoger ofwel ook hier meer dan 10%. De DAX gaat van 5100 naar de 5850 pnt, een winst van 750 pnt (14%) bij deze index.
Met bovenstaande heb ik een beeld geschetst van de markten in deze wilde fase, het bewijs dat er snelheid nodig is om hier goed aan mee te kunnen doen. Deze waanzin zien we in beide richtingen, want na deze rally mogen we niet vergeten dat de dalingen van de afgelopen weken ook niet mals waren. En niet alleen op de beurs is het zo‘n wilde boel, ook bij de grondstoffen, de valutamarkt en zelf bij de obligatiemarkten is het zo. Zo zien we dat het goud in 30 dagen tijd tussen de 1520 en 1950 dollar bewoog, het edelmetaal staat nu rond de 1675 dollar. Of, nemen we nu de Olie (Brent), het zwarte goud bewoog de afgelopen periode tussen de 95 en 120 dollar. Wel met lagere toppen en lagere bodems maar toch minimaal 3 keer sinds begin mei hebben we de 100 en de 120 dollar kunnen zien. De valutamarkten dan? De euro bewoog tussen de 1,31 en 1,45 dollar de afgelopen weken, vorige week dinsdag (4 oktober) stond de 1,315 dollar nog op de borden, vandaag (11 oktober) staat er 1,37 dollar. Om deze extreme bewegingen af te sluiten kijken we naar de T‑Bond 30 jaar, die in september na de aankondiging van “Operation Twist” door de FED op 146 stond. Maandag 10 oktober stond 139 op de borden. De lange rente daarentegen zakte eerst en krabbelt nu weer wat op.
Een marktoverzicht met nogal wat extremen, dat weten we inmiddels, alleen is het altijd leuk om deze extremen even visueel te maken, want je zou het haast niet geloven dat de financiële markten dit soort uitslagen kunnen maken. Achteraf bekeken bedoel ik dan… Het is niet meer de vraag of er wat gedaan kan worden, het is eerder de vraag van wat men kan doen en hoe snel we moeten zijn? Tegenwoordig kan 1 dag verkeerd zitten al handen vol geld kosten, dat merkt u snel genoeg. Zelfs als u technisch een keuze maakt krijgt u amper de tijd om zich te realiseren dat u de verkeerde kant op zit. In andere gevallen knalt de markt zo snel richting de doelen dat men ook aan de andere kant mogelijk te snel uit wil stappen. Kortom, het is een markt waar er zowel veel gewonnen als verloren kan worden. Veel traders hebben het er moeilijk mee, zeker als men ook nog overnight posities mee pakt. Stel, u zat Technisch SHORT op dinsdag 4 oktober, wat zelfs volgens de grafieken mocht, dan kreeg u woensdag een behoorlijk verlies aan de broek. Wie geen stop loss nam toen, kan nu op een extreem verlies staan. Zo ziet u maar dat de snelheid van beslissen hier heel belangrijk bij is. Andersom net zo… In deze markt zijn er kansen genoeg, maar probeer wel de risico‘s te beperken door op tijd verlies te nemen als het uw kant niet op gaat. Ook nu in deze fase, stel dat u LONG in de markt zit raad ik u aan de positie goed te monitoren, want met de volatiliteit die er nu is, staat de markt in no time weer 10% lager. Ook al wil men dat niet geloven doordat men te snel denkt dat de bodem er staat, en dat alle problemen plots uit de wereld zijn…
Samengevat:
De vraag wat de markt gaat doen is niet aan de orde. Ik kan zeggen dat de AEX boven de 300 zal gaan, maar net zo goed kan de index binnen een week op 275 pnt staan, of zelfs lager. Hetzelfde met Wall Street, hoe zal men reageren op de Q3 cijfers? Hoe zijn de vooruitzichten? Wat komt er nog naar buiten over de banken? Hoe zit het met de landencrisis die zeker nog niet is opgelost? … Niks is zeker, iedereen wantrouwt elkaar, men staat klaar om weer de verkoopknoppen in te drukken zodra de woorden niet klinken zoals men ze wil horen. Het enige wat ik kan zeggen, en wat ik hierboven in het overzicht eigenlijk al heb bewezen: Let op uw tellen en ga snel uit de markt wanneer u het niet meer vertrouwt. Dat is de handelswijze van de dag van vandaag, een manier van handelen die we (nog) niet in de boeken terug kunnen vinden simpelweg omdat er geen gelijkenis bestaat met het verleden. Zeker niet in het tempo waarin alles nu plaatsvindt.
Op de 3 grafieken hieronder ziet u duidelijk de brede range tussen augustus en nu, en vooral het aantal keren dat we ertussen gekaatst hebben in deze korte periode…
AEX Index:
Dow Jones Index:
Nasdaq Index:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl