De effectenbeurzen knalden weliswaar vol goede moed 2009 in, maar de nieuwjaarsrally was geen lang leven beschoren. Slechts ettelijke handelsdagen wisten de indices de weg naar boven te vinden. Inmiddels hebben de internationale beurzen de opgebouwde year-to-date-winst geheel verspeeld en staan deze zelfs in de min. Hiermee wordt de dalende lijn van vorig jaar weer voortgezet. Weliswaar werden de toppen van december doorbroken, maar een succesvol vervolg bleef uit. Inmiddels doen de markten een behoorlijke stap terug. Winstwaarschuwingen en slechte macrocijfers blijven de effectenbeurzen teisteren.
Met uitzondering van Neêrlands AEX-index (-1%) staan de Europese effectenbeurzen alweer fors onder water ten opzichte van de slotstand van 2008. De Eurostoxx50 doorbrak recent de stijgende steunlijn, waarna de index in een stroomversnelling kwam. Op dit moment is de brede Europese index hard op weg naar het dieptepunt van begin november 2008. Voor de bulls is het te hopen dat de index boven of rond dit niveau een bodem weet te vinden, anders wordt de lange termijn dalende trend weer vervolgd.
De DAX is eveneens op weg naar het dieptepunt van november. Met de lagere top van januari in het achterhoofd, is dit een uiterst veeg teken. Het beeld voor de CAC40 is evenmin positief. Indien de Franse index de steunzone rond 2950 punten neerwaarts passeert, krijgt de lange termijn dalende trend een nieuwe impuls. De consolidatiefase van de afgelopen drie maanden is vooralsnog in volle gang. Zelfs indien de indices boven de eerder genoemde dieptepunten weten te blijven, blijft het beeld neutraal en het lange termijn plaatje uiteraard negatief.
Brent vormt omgekeerd hoofdschouderpatroon
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar verloor vervolgens circa 75% van de waarde. Het verloop van de euro/dollar en de afkoelende wereldeconomie, hebben de afgelopen maanden het lot van de olieprijs bepaald. De OPEC besloot in december 2008 tot een ongekende reductie van de olieproductie met 2,2 miljoen vaten per dag. Dit heeft vooralsnog niet het gewenste effect en door de aanhoudende economische malaise zal de vraag waarschijnlijk verder dalen. Tot nu toe heeft het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, stand weten te houden. In de grafiek lijkt zich zelfs een omgekeerde hoofdschouderformatie af te tekenen. Dit patroon wordt afgerond bij een doorbraak van de neklijn rond $ 48, waarbij er opwaarts potentieel is tot circa $ 60.
Euro nog steeds op zoek naar bodem
Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, deed deze munteenheid een forse stap terug en tikte in oktober 2008 een laagste koers aan rond $ 1,23. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aantal malen steun en stelde ook ditmaal niet teleur. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot de top in 2008. Nadat de Federal Reserve de basisrente in december verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een kortstondige positieve impuls. Het herstel reikte echter niet verder dan circa $ 1,47, waarna de euro weer terrein verloor. Bezien we de ontwikkeling van de munt op lange termijn, dan springt een omgekeerde kopschouderformatie in het oog. De aanwezigheid van dit patroon biedt de euro opwaarts potentieel. Hierbij zijn twee niveaus van belang: enerzijds de meerjarige neklijn rond $ 1,35 en anderzijds de rechterschouder rond $ 1,15. De neklijn wordt momenteel aan een zware test onderworpen en lijkt te zwichten. Zolang de euro boven de rechterschouder blijft, is het patroon intact. Vooralsnog blijft de euro op zoek naar de volgende bodem.
Dow test dieptepunt december
De Dow heeft vanaf de top op 14.198 punten in oktober 2007 een forse daling ingezet en belandde daarbij in een vrije val. De ‘moeder aller indices’ bereikte zelfs een dieptepunt onder de 7500-puntengrens. Het herstel dat sinds eind november volgde is vooralsnog gestrand op de 9000-puntengrens. De index mag niet meer te ver wegzakken en onder geen beding onder de 8000-puntengrens duiken. Deze grens markeert op slotbasis een bodem. Een doorbraak van deze horizontale steungrens zou dan een continuering van de downtrend impliceren. De bredere S&P500 en de technologie-index Nasdaq worstelen eveneens met de steunniveaus van begin december 2008. Indien de indices deze steungrenzen doorbreken, zakken deze allemaal door het ijs. Hiermee krijgt de lange termijn dalende trend wederom een impuls. Het is dus erop of eronder.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.