...

Effectenbeurzen zakken door het ijs

15 januari 2009, 18:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De effecten­beurzen knalden weliswaar vol goede moed 2009 in, maar de nieuw­jaarsral­ly was geen lang lev­en beschoren. Slechts ettelijke han­dels­da­gen wis­ten de indices de weg naar boven te vin­den. Inmid­dels hebben de inter­na­tionale beurzen de opge­bouwde year-to-date-winst geheel ver­speeld en staan deze zelfs in de min. Hier­mee wordt de dal­ende lijn van vorig jaar weer voort­gezet. Weliswaar wer­den de top­pen van decem­ber door­bro­ken, maar een suc­cesvol ver­volg bleef uit. Inmid­dels doen de mark­ten een behoor­lijke stap terug. Winst­waarschuwin­gen en slechte macro­ci­jfers bli­jven de effecten­beurzen teis­teren.

De effecten­beurzen knalden weliswaar vol goede moed 2009 in, maar de nieuw­jaarsral­ly was geen lang lev­en beschoren. Slechts ettelijke han­dels­da­gen wis­ten de indices de weg naar boven te vin­den. Inmid­dels hebben de inter­na­tionale beurzen de opge­bouwde year-to-date-winst geheel ver­speeld en staan deze zelfs in de min. Hier­mee wordt de dal­ende lijn van vorig jaar weer voort­gezet. Weliswaar wer­den de top­pen van decem­ber door­bro­ken, maar een suc­cesvol ver­volg bleef uit. Inmid­dels doen de mark­ten een behoor­lijke stap terug. Winst­waarschuwin­gen en slechte macro­ci­jfers bli­jven de effecten­beurzen teisteren. 

Met uit­zon­der­ing van Neêr­lands AEX-index (-1%) staan de Europese effecten­beurzen alweer fors onder water ten opzichte van de slot­stand van 2008. De Eurostoxx50 door­brak recent de sti­j­gende ste­un­li­jn, waar­na de index in een stroomver­snelling kwam. Op dit moment is de brede Europese index hard op weg naar het dieptepunt van begin novem­ber 2008. Voor de bulls is het te hopen dat de index boven of rond dit niveau een bodem weet te vin­den, anders wordt de lange ter­mi­jn dal­ende trend weer vervolgd. 

De DAX is eve­neens op weg naar het dieptepunt van novem­ber. Met de lagere top van jan­u­ari in het achter­hoofd, is dit een uiterst veeg teken. Het beeld voor de CAC40 is even­min posi­tief. Indi­en de Franse index de ste­un­zone rond 2950 pun­ten neer­waarts passeert, kri­jgt de lange ter­mi­jn dal­ende trend een nieuwe impuls. De con­sol­i­datiefase van de afgelopen drie maan­den is vooral­snog in volle gang. Zelfs indi­en de indices boven de eerder genoemde dieptepun­ten weten te bli­jven, bli­jft het beeld neu­traal en het lange ter­mi­jn plaat­je uit­er­aard negatief.

Brent vormt omge­keerd hoofdschouderpatroon

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens cir­ca 75% van de waarde. Het ver­loop van de euro/​dollar en de afkoe­lende werelde­conomie, hebben de afgelopen maan­den het lot van de oliepri­js bepaald. De OPEC besloot in decem­ber 2008 tot een ongek­ende reduc­tie van de oliepro­duc­tie met 2,2 miljoen vat­en per dag. Dit heeft vooral­snog niet het gewen­ste effect en door de aan­houdende economis­che malaise zal de vraag waarschi­jn­lijk verder dalen. Tot nu toe heeft het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, stand weten te houden. In de grafiek lijkt zich zelfs een omge­keerde hoofd­schoud­er­for­matie af te teke­nen. Dit patroon wordt afgerond bij een door­braak van de nek­li­jn rond $ 48, waar­bij er opwaarts poten­tieel is tot cir­ca $ 60.

Euro nog steeds op zoek naar bodem

Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, deed deze munteen­heid een forse stap terug en tik­te in okto­ber 2008 een laag­ste koers aan rond $ 1,23. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aan­tal malen ste­un en stelde ook dit­maal niet teleur. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot de top in 2008. Nadat de Fed­er­al Reserve de basis­rente in decem­ber ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een kort­stondi­ge posi­tieve impuls. Het her­s­tel reik­te echter niet verder dan cir­ca $ 1,47, waar­na de euro weer ter­rein ver­loor. Bezien we de ontwik­kel­ing van de munt op lange ter­mi­jn, dan springt een omge­keerde kop­schoud­er­for­matie in het oog. De aan­wezigheid van dit patroon biedt de euro opwaarts poten­tieel. Hier­bij zijn twee niveaus van belang: enerz­i­jds de meer­jarige nek­li­jn rond $ 1,35 en anderz­i­jds de rechter­schoud­er rond $ 1,15. De nek­li­jn wordt momenteel aan een zware test onder­wor­pen en lijkt te zwicht­en. Zolang de euro boven de rechter­schoud­er bli­jft, is het patroon intact. Vooral­snog bli­jft de euro op zoek naar de vol­gende bodem. 

Dow test dieptepunt december

De Dow heeft vanaf de top op 14.198 pun­ten in okto­ber 2007 een forse dal­ing ingezet en belandde daar­bij in een vri­je val. De moed­er aller indices’ bereik­te zelfs een dieptepunt onder de 7500-pun­ten­grens. Het her­s­tel dat sinds eind novem­ber vol­gde is vooral­snog ges­trand op de 9000-pun­ten­grens. De index mag niet meer te ver wegza­kken en onder geen bed­ing onder de 8000-pun­ten­grens duiken. Deze grens mar­keert op slot­ba­sis een bodem. Een door­braak van deze hor­i­zon­tale ste­un­grens zou dan een con­tin­uer­ing van de down­trend impliceren. De bredere S&P500 en de tech­nolo­gie-index Nas­daq worste­len eve­neens met de ste­un­niveaus van begin decem­ber 2008. Indi­en de indices deze ste­un­gren­zen door­breken, zakken deze alle­maal door het ijs. Hier­mee kri­jgt de lange ter­mi­jn dal­ende trend wederom een impuls. Het is dus erop of eronder. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.