...

DIEPZWARTE CRISIS op komst

14 april 2008, 10:24 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wall Street, waar gaat dit alles naar­toe? … Dat het er niet goed uitzi­et weten we al maar tot waar zie ik de markt teruglopen? … We zijn nog lang niet klaar met alle ellende, wat er nog aan zit te komen zal de VS in een diepzwarte recessie terecht doen komen … Het 1929 sce­nario staat nog steeds overeind … Een overzicht …

Diepzwarte cri­sis op komst !!

Ontken­nen:

Wie deze site al een tijd bezoekt kent mijn visie over de mark­ten al langer, het is al ruim 2 a 3 jaar dat ik waarschuw voor het­geen we nu door moeten mak­en op de mark­ten. Ik weet het, in die peri­ode liepen de beurzen verder op zon­der om te kijken, alles ging toch naar wens? De win­sten waren goed? De economie draaide op volle toeren? Dus, ja er wer­den aan­de­len gekocht en de hoofd­pri­js werd ervoor betaald. Ik weet niet wie er alle­maal in die peri­ode de nuts had­den om vol in die lev­ens­gevaar­lijke beurs te stap­pen, maar gezien de enorme sti­jging zullen het er veel zijn geweest, heel veel.

In die peri­ode zag ik al lang dat dit gedoemd was te mis­lukken, de manier waarop alles werd gefi­nancierd stond mij niet aan, er gin­gen teveel alarm­bellen af, de banken waren aan alle kan­ten te gulzig met lenin­gen die wer­den ver­strekt aan 2 kan­ten. De ene kant aan de con­sument die naast zijn opgestapelde schulden­posi­tie ook nog zijn over­waarde van het huis wist in te zetten om zo een enorme impuls te kri­j­gen om nog meer uit te geven. Aan de andere kant wis­ten rijke privé investeerders, ofwel een verza­mel­ing ervan via Hedge­funds en uit­er­aard ook via geleend kap­i­taal in te zetten op de laat­ste BULL markt. Koren op de molen voor de beurzen uit­er­aard dit alles, het ging schi­jn­baar goed, de koersen liepen verder op, de banken lieten (let op) MEGA win­sten zien en er was geen vuilt­je aan de lucht.

Mas­saal werd er daar gebruik van gemaakt aan bei­de kan­ten, vele mil­jar­den dol­lars verd­we­nen zo in deze enorme put waaruit lat­er (nu dus) de groot­ste banken­cri­sis ooit uit ontstond. En let op, het is momenteel nog maar de ene kant van het ver­haal waar we mee te mak­en kri­j­gen, de over­waarde van de huizen­markt liep eruit, de bewon­er ofwel de gretige con­sument kan het niet meer bol­w­erken en komt met grote schulden te staan waar­door de bank zijn geld niet meer kri­jgt. Er moest dus wor­den afgeschreven, daarmee werd de naam Sub­prime Cri­sis” geboren. Tot de dag van van­daag werd er ongeveer 250 mil­jard dol­lar afgeschreven door de banken daarop, en men verwacht nog veel meer want het getal 1000 mil­jard wordt vaak genoemd momenteel. En dat alle­maal nog van het eerste gedeelte ofwel het gedeelte De Con­sument”. Deel 2 ofwel de privè investeerders ofwel de groep die met de grote Hedge­funds werken en zwaar in de markt zit­ten. Ook daar zit­ten vele duizen­den mil­jar­den dol­lar achter de scher­men in deze gevaar­lijke markt, ofwel als men bin­nenko­rt liq­uide mid­de­len vrij moet mak­en om de grote schulden­posi­ties glad te strijken komt er een zeer verve­lende sit­u­atie op de finan­ciële mark­ten die het huidi­ge pro­ces enorm gaan doen versnellen. 

Eigen­lijk is het te moeil­ijk om te bevat­ten, het prob­leem is zo groot dat men niet eens weet tot welke afschri­jvin­gen en welke fail­lisse­menten het zal lei­den. De tijd zal het ons alle­maal leren, maar dat het behoor­lijk ver­keerd zit momenteel lijkt me meer dan duidelijk.

De over­heid en instanties:

Eigen­lijk kan ik daar kort en bondig over zijn, natu­urlijk hebben ze al die jaren aangegeven dat alles goed gaat, dat er een mooie groei is met weinig inflatie en weet ik veel wat voor een onzin nog meer. Ook hebben ze de cri­sis enorm onder­schat, dacht­en dat het af zou lopen met een siss­er en dat het snel weer goed zou komen. Toch horen we ze nu telkens met wat meer onrust komen, ook durft men nu al te zeggen dat dit de groot­ste cri­sis bij de banken is sinds 1929. Uit­er­aard kan men de mensen niet meteen informeren dat het prob­leem zo groot is want dan legt men de con­sument bij de start van het prob­leem al lam wat ervoor zorgt dat er een soort ver­snelling komt waar­door we meteen al aan de afgrond staan. Née, men lijkt het prob­leem te lei­den richt­ing het dieptepunt want u hoeft mij niet te vertellen dat de hoge heren niet meer weten dan ikzelf die hier vanaf mijn kan­toor de zak­en al bij­na 3 jaar con­sta­teer. Zo niet, dan wordt het de hoog­ste tijd om mij even te con­tac­teren over hoe eea in elka­ar zit. De foto hier­naast spreekt natu­urlijk boekde­len, toen deze min­is­ter van defen­sie uit Irak tij­dens de inval van de Amerika­nen aan­gaf, We have every­thing under con­trol” ter­wi­jl de tanks achter hem Bag­dad aan het bin­nen­drin­gen waren en we de bom­men hoor­den vallen.

De con­sument:

De con­sument is zo goed als uit­ge­speeld in de VS, na de cri­sis en de schulden­posi­tie is er weinig tot niets meer over om die weer in het zadel te kri­j­gen. Althans niet op korte ter­mi­jn. Het plaat­je hieron­der zegt genoeg, niet eerder was het vertrouwen zo laag als nu de afgelopen jaren. Ook tot vele jaren daar­voor was het niet eerder zo slecht gesteld met het vertrouwen van de con­sument. Laat het nu net de con­sument zijn die de economie voor het groot­ste gedeelte doet draaien in de VS.

Ver­tal­en we dit naar de realiteit, dan merkt u snel dat het­geen er nu komt geen kleine recessie zal wor­den maar een diepzwarte peri­ode waar ook de beursko­ersen enorm zullen afzien. De Dow Jones zal dat grafiek­je van het vertrouwen van de con­sument ongetwi­jfeld gaan vol­gen. De index kan sneller terug op of onder de 10.000 pnt staan dan velen denken.

Leden­in­for­matie:

We houden de leden dagelijks op de hoogte van alles, dit via een Beurs-Brief­ing die ik dagelijks schri­jf en naar de leden ver­stu­ur. Ook sig­nalen stu­ur ik naar de leden. Dit alles kunt u ook ont­van­gen door lid te wor­den. Schri­jf u in via deze link.…

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.