Dick wenst u alvast een goed nieuw beleggersjaar en zet daarmee 10 punten onder elkaar die we niet zouden mogen negeren ... Een mooie stelling die ons nog maar eens de ogen doet openen dat de markt doet wat die wil ... Ook zie Dick het goud exploderen richting de 600 dollar en hoger ... Verder ziet u in deze column nog grafieken van de AEX, de Dow Jones, de Nikkei en de S&P 500 ...
New Year’s Resolution
En tien tips om ze vol te houden…
Oei, dat was veel te lang geleden. Mijn goeie voornemen is duidelijk. Iedere twee weken kunt u de visie van Matrix weer toegelicht zien op de pagina’s van Guy. Hieronder staan ze weer. Soms verdekt opgesteld, maar wel duidelijk. En Guy, we zijn het helemaal met je eens. Goud naar $600? Lijkt ons een eenvoudig te nemen hindernis. Alle scenario’s wijzen naar een aanval op DE top. Waar die staat? Op $800. Past dat wel bij elkaar, is de logische vraag. Een stijgende aandelenmarkt, een oplopende goudprijs en een olieprijs op een hoog en stabiel niveau. Wie krijgt gelijk? Ach we zijn niet uit op ons gelijk, het is als trader veel belangrijker om tijdig te signaleren dat je geen gelijk hebt dan krampachtig het gelijk te willen halen. Hierbij tien regels om alle goeie voornemens vol te houden.
Guy en alle medewerkers / columnisten van US Markets èn alle lezers een gezond en succesvol 2006 gewenst!
1 -- Wees realistisch.
Eén onafgebroken stijging vanaf 380 naar 450? Komt niet vaak voor, maar we zien het gebeuren. Nu al inspelen op een daling die intussen iedereen verwacht? Dat zou te vroeg zijn. OK, de visie is dan wel dat we een tussentijdse daling verwachten (420 bijvoorbeeld), maar het wachten is op bewijs. Blijft de markt oplopen? Let your profits run. Belangrijke informatie: De Dow Jones heeft wel een wat grotere tussentijdse daling laten zien (meer dan 200 punten) en daar zit nu zelfs een koopsignaal aan te komen. Een hernieuwde uitbraak boven 11.000 punten is de opmaat voor een all time high.
2 -- Plan vooruit.
Wanneer dan wel inspelen op die daling? We hebben er deze week een klein voorproefje van gezien. In enkele uren tijd vallen we terug van 446 naar 440. Een klein herstel gevolgd door een nieuwe daling was zo’n moment geweest om een verkooppositie in te nemen.
3 -- Leg de regels vast
En controleer op het moment van het innemen van de positie of aan de regels is voldaan of dat er sprake is van “fingerspitzengefühlâ€. Het werken met een objectief en getest systeem zal op lange termijn altijd winnen van het gevoel.
4 -- Maak scenario’s
“Als dit, dan datâ€. Met andere woorden, hou altijd rekening met het tegengestelde scenario en bepaal waarboven, of waaronder uw analyse niet meer geldig is. Breekt de Dow straks uit boven 11.000 punten, dan is het niet onverstandig om in het achterhoofd te houden dat de Dow nog eens moet dalen naar 7.000 punten, maar het zou minstens zo onverstandig zijn om om die reden het koopsignaal voorbij te laten gaan. Koersdoelen? Boven 12.000 punten.
5 -- Praat er over en lees erover
U bent nooit te oud om te leren, koop een goed boek, lees over welke systemen u wel kunt testen en welke niet. U kunt een enorme tijdwinst boeken als u systemen die door anderen zijn getest en niet goed zijn bevonden over te slaan.
6 -- Praat er niet over en lees er niet over.
Zoveel analisten, zoveel meningen. Gaat u voor het innemen van een positie de diverse forums af om gelijkgestemden te zoeken? Niet doen. De kans is groot dat u iemand tegenkomt die net zoveel argumenten heeft om het aandeel te verkopen dat u wilt kopen. Volg één systeem.
7 -- Beloon uzelf.
Door de positie ook daadwerkelijk in te nemen, u aan de regels te houden. In de backtest een hitratio van 70%. Als u zich aan uw eigen regels kan houden moet u dat terugzien in de resultaten. Trouwens… een hitratio van 50% of minder kan ook winstgevend zijn. Als de gemiddelde winst per trade maar beduidend hoger is dan het gemiddelde verlies.
8 -- Hou de resultaten bij.
Struisvogelpolitiek werkt niet bij beleggen. Kijk naar de resultaten, analyseer ze. Voldoen ze aan de verwachtingen? Stemmen ze overeen met de eventuele testen?
Een leuk resultaat? Het koopsignaal op de Nikkei. In één van onze eerste columns (Zie: Nikkei: Einde ter tijden of 20.000?) gaven wij een koopsignaal af boven 12.000 punten met targets op 14.000. Dat daar nog een stukkie achteraan is gekomen is alleen maar mooi. Maar nu zijn we aangekomen op een belangrijk punt. 16.400. In die regio bevinden zich belangrijke Fibonacci bovengrenzen. Nog een stukje verder, boven 17.000 punten bijvoorbeeld vallen er flink wat negatieve scenario’s af en kunnen we ons richten op 20.000 punten. Niet zonder tussentijdse adempauze natuurlijk, maar het begint meer en meer te lijken op een positieve toekomst.
9 -- Neem afstand.
En durf niks te doen. Er zullen altijd periodes zijn waarin de beurs wel in beweging is, maar u geen posities heeft. In een rijdende trein springen? Zou u bij de NS ook niet doen.
10 -- Hou vol
Ons S&P uitbraakmoment van enige tijd geleden (zie : Born in the USA.. S&P 500 nog The Boss? ) heeft even op zich laten wachten. En dan komt de uitbraak en dan zien we gelijk weer een hapering. Het ziet er naar uit dat ons geduld zal worden beloond. Een uitbraak boven 1275 geeft koersdoelen 1315 !
Dick Otto
Van Matrix AM
www.matrixam.nl
05 januari 2006 :
Alle adviezen en visies zijn tot stand gekomen door toepassing van de Elliott Wave theorie; een vorm van technische analyse die door Matrix Asset Management BV en Reversal Investment BV verder is verfijnd. De adviezen zijn dus tot stand gekomen op basis van technische aannames en niet op basis van fundamentele feiten.
Voor onze adviezen geldt een initiele beleggingshorizon van circa 6 weken tot drie maanden. Een advies of positie kan echter ook veel korter lopen en kan zelfs binnen een dag weer gesloten worden, of veel langer aangehouden. Bij het advies vermelden wij een verwachte termijn. De koersdoelen worden bepaald door een combinatie van het Elliott Wave patroon en fibonacci koersdoelen.
Wij schrijven de column twee-wekelijks en theoretisch zou onze visie dus twee- wekelijks kunnen wijzigen.
Dick Otto neemt privé geen effectenposities in. Matrix handelt ook niet voor eigen rekening.
Dick Otto ontvangt geen variabele vergoeding. (dus ook geen vergoeding die afhankelijk is van de kwaliteit of kwantiteit van deze adviezen). Dick Otto heeft een belang in Matrix.
Matrix kan voor haar cliënten en voor de Matrix beheerde beleggingsfondsen positie innemen op de aandelen / markten die worden opgenomen in deze column en dit zal indien van toepassing worden vermeld. Indien wij aangeven dat wij voor een deel van onze cliënten positie hebben op een aandeel of markt dan is dat voor relaties die onder een bepaald profiel vallen.