Warren Buffett is de meest verheerlijkte en gerespecteerde belegger aller tijden. En terecht. Hij werd immers de rijkste man van de wereld met het kiezen van de juiste aandelen. Voor de gemiddelde belegger is Warren Buffett een zuinige man met een neus voor goedkope aandelen. Hij kiest gewoon “waarde-aandelen” en laat deze lopen, toch?
De mythe rond Warren Buffett is enorm. Een hele generatie van beleggers wordt misleid door het idee dat waarde-aandelen kopen en zo lang mogelijk houden, de enige manier is om grote rijkdom te verwerven. Met de slechte resultaten van de laatste tien jaar gaan beleggers twijfelen aan Buffett. De werkelijkheid is, zoals zo vaak, veel complexer. Een van de eerste hedgefondsen (De Buffett Partnership Ltd), werd gebruikt om Berkshire Hathaway op te kopen. Buffett is daarmee niets anders dan een hedge fund manager. Buffett’s partners betalen 25% over de winst, waardoor Buffet snel rijk kon worden. Buffett werkt vaak met geleend geld om een hefboom te creëren. Een van zijn aankopen was Dempster Mill, waarin Buffett als het eerste bekende activistische hedge fund zijn eigen management binnen het bedrijf installeerde. Het kopen van Berkshire Hathaway ging op een vergelijkbare manier. De premies en de kasstroom uit zijn verzekeringsbedrijf gebruikt hij om te kunnen investeren in onder andere een aantal (korte en lange termijn) complexe investeringen op de derivaten- en obligatiemarkten. Goldman Sachs en General Electric werden in 2008 de duimschroeven vakkundig aangedraaid, zoals alleen de agressiefste ‘distressed debt hedge funds’ doen. Warren Buffett is een van de grootste en slimste beleggers, maar er komt veel meer bij kijken om de rijkste man ter wereld te worden dan wat jaarverslagen lezen, de aandelen te kopen en deze zo lang mogelijk vast houden. ‘Buy and Hold’ had u de laatste 100 jaar net 5% koersstijging per jaar opgeleverd en de afgelopen week was daarbij een magere week. De Dow is op weg naar de top van januari, maar het derde Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top van januari naar het dieptepunt van februari, zorgt daarbij voor weerstand. De S&P500 en de Nasdaq consolideren eveneens rond het 61,8%-Fibonacci retracement level.
Rente consolideert in dalende trend
De rente zette in 2008 de dalende trend opnieuw in vanaf een top rond 4,85%. De vergoeding voor obligatieleningen laat een lange termijn dalende trend zien, met bij tijd en wijle forse uitslagen. Om de top van 2009 te bereiken rond 3,2% heeft de rente nog een lange weg te gaan. Ondanks de recente opleving vanaf een niveau van 2,11% naar 2,39% lijkt de bodem nog niet in zicht. Zolang de top van 2010 niet is doorbroken, blijft het effectieve rendement van de staatsobligaties in een hardnekkige dalende trend.
Goud consolideert rond recordniveau
Goud bereikte in december een recordniveau in dollars even boven $ 1200 per troy ounce (31,1 gram), maar liet daarna het gas los, mede vanwege de aantrekkende dollar. Goud bereikte vorige week in euro’s uitgedrukt een nieuw record. Hiermee laat goud de aandelenbeurzen sinds 2000 overtuigend achter zich. Dit is overigens niet altijd zo geweest: het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had indertijd een waarde van 10 gulden oftewel € 4,54. Een gouden tientje vertegenwoordigt nu een waarde van circa € 170. De goudprijs is over de afgelopen 77 jaar gemiddeld 4,82% gestegen, aanzienlijk minder dan een belegging in aandelen. Op 2 januari 1933 stond de S&P500 op 6,67 punten. De gemiddelde jaarlijkse stijging van aandelen is dus 6,91% geweest. Bovendien zou u ook nog dividenden hebben ontvangen. De afgelopen tien jaar waren echter gouden tijden voor beleggers in het blinkende edelmetaal.
Eurostoxx50 dicht koershiaat
De Eurostoxx50 zette in maart 2009 een indrukwekkende rally in en scherpte in januari zelfs het record verder aan. Vanaf deze top, even boven 3000 punten, trapte de brede Europese index hard op de rem. De index doorbrak daarbij neerwaarts de stijgende steunlijn vanaf maart en zakte bovendien onder de bodems van het najaar van 2009. Het eerste Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem van juli 2009 tot aan de top van 2010, werd doorbroken. De volgende Fibonacci retracement levels wisten een verdere val (vooralsnog) te voorkomen. De index veerde op 8 februari overtuigend op en vormde vervolgens zelfs een ‘island reversal’. De afgelopen dagen nam de Eurostoxx50 opnieuw gas terug en sloot het gevormde koershiaat, hetgeen niet bemoedigend is. De DAX sloot eveneens het koershiaat en geeft daarmee aan dat er nog weinig kracht achter de stijging zit. De CAC40 viel ook terug en wist ook niet boven het koershiaat te blijven. De CAC40 leek vastbesloten op weg naar de top van februari. Het enthousiasme dat bij de vormen van het koershiaat werd getoond, zal dan echter opnieuw getoond dienen te worden. In ieder geval dient de Franse index dan boven de bodems van november en februari te blijven.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk