Waarom de W‑recessie het meeste voor de hand ligt! Op de beurzen is het niets anders dan euforie. De V werkt als katalysator en dat is te merken. Doet dit zich voor dan kunt u zich gaan opmaken voor een grotere klap dan menigeen nu denkt. De realiteit is nu ver te zoeken daarom liggen de gevaren op de loer. Wanneer de V omslaat in de W is momenteel niet eenvoudig te beantwoorden. Alles wordt genegeerd en kent maar een weg dus dat kan zo nog wel een poosje doorgaan. Dat er een flinke correctie zal volgen staat voor mij nu wel vast ik zal u een en ander in onderstaande even kort en bondig toelichten. De vraag is alleen wanneer zal men de realiteit weer gaan zien?
Economische meevallers de V werkt als katalysator.
V‑recessie Het goede nieuws geeft dus nieuwe hoop en geeft een lichtpunt in de V‑vormige recessie. De V staat dus voor een sterke val gevolgd door een steile klim omhoog. Waar deze stijging stopt weten we niet dat kan nu dus nog wel even duren. De echte val komt als de bedrijfsresultaten eind 2009 echt gaan tegenvallen en dus blijkt dat de werkelijke recessie wat later op gang is gekomen.
W‑recessie Mocht dit gebeuren dan komt na deze opleving een eind en gaan we opnieuw naar een dip en ontstaat de W. En het risico op de W‑vormige recessie in Nederland is groot vooral door de oplopende werkeloosheid, hierdoor zullen consumenten uiteindelijk toch minder gaan besteden wat weer als een rem op de economie werkt. Daarnaast moeten de centrale banken en overheden ooit stoppen met het steunen van de economie met geld, als dit gaat gebeuren kunnen we weer gaan klifduiken. Niet te vroeg juichen dus.
Lange termijn V‑W recessie grafiek:
VS. In de VS is men nog helemaal ver weg van enig herstel. Men stond aan de rand van een complete financiele ineenstorting totdat Obama met hervorming en stimuleringspaketten de steun kreeg van bijna alle radeloze Amerikanen, deze steun is nu aan het omslaan. Na zes maanden lijkt de hoop op een snelle verandering bij de Amerikanen om te slaan in teleurstelling. Men ziet dat de economische zorgen groot blijven, de werkeloosheid blijft oplopen en enig effect zal men pas op zijn vroegst zien medio 2010. Dit is niet waar de gewone Amerikaan op gerekend had en de steun en populariteit voor Obama neemt dan ook nu al enorm af, hij is nu even geliefd als zijn voorganger Bush na diens eerste zes maanden.
Het vertrouwen in de VS van de consument nam ook nu weer af, al is het wel weer iets beter dan analisten hadden verwacht.
Nederland. Waarom dan nog geen herstel in Nederland?
Mensen beginnen nu worden wakker te worden en merken dat het leven op de pof niet meer opgaat, men gaat eindelijk weer eens denken aan: eerst sparen en minder lenen.
Meer sparen=minder besteden=rem op de economie.
Vele sparen noodgedwongen door de angst werkeloos te worden anderen doordat men de torenhoge schulden niet meer kan opbrengen. Het aantal noodlijdende Nederlanders (o.a.creditcard schulden) neemt nu fors toe waardoor gemeenten moeten bijspringen en minder geld overhouden voor investeringen in infrastructuur.
Minder investeringen=minder werk=rem op de economie.
Ook in de Nederlandse bouwbranche zullen de klappen nog moeten komen, nu is er nog werk en hoopt men dat het economisch tij zal keren. Bedenk dat de omzet al met 20 tot 30% is teruggevallen. De kraan loopt maar de toevoer stagneert. Wat staat ons nog te wachten? Overal worden bouwplannen, stilgelegd, vertraagd of veranderd of zijn er problemen met de financiering. Nieuwbouwplannen worden afgeblazen. Bouwplannen die wel doorgang vinden hoe worden die bekostigd? Omdat de werkhonger groot is onder bouwbedrijven kan er bij veel projecten rond of zelfs onder de kostprijs worden ingeschreven om maar aan de gang te blijven.
Eind dit jaar begin volgend jaar zullen we zien waar de klappen vallen.
De banken sector is er nog lang niet, de Rabobank was de grote winnaar in het begin van de kredietcrisis. “Was” want ook bij de Rabobank gaat men nu flink bezuinigen, men ziet de groei drastisch minder worden doordat marges op hypotheken en spaargelden onder druk staan. Men verwacht dat 2010 en zelfs begin 2011 een zeer moeilijk jaar zal worden. Herstel ziet men nog niet ook al wordt door andere het tegendeel gesproken.
Dreiging van deflatie komt ook in Nederland erg dichtbij. Opzich zijn dalende prijzen voor consumenten niet erg in deze crisistijd maar het gevaar ligt hem in het feit dat als er prijsdalingen onstaan, consumenten een afwachtende houding krijgen. Ze kunnen aankopen gaan uitstellen omdat ze verwachten dat de prijzen nog verder zullen dalen. Wat ook weer werkt als een rem op de economie.
De beurskoersen stijgen nu dus op hoop en het verwachtingspatroon van analisten maar niet op fundamentele verbeteringen!
Fundamenteel is er dus nog helmaal geen herstel “eerst zien dan geloven”, dus eerst bevestiging graag.