Eigenlijk wilde ik vandaag iets heel anders schrijven en u weer wat theorie voorhouden, maar de ramp in Japan en de omstandigheden in de financiële markten dwingen mij om mijn focus te verleggen.
De vreselijke beelden uit Japan doen onmiddellijk terugdenken aan de Grote Hanshin-aardbeving van 17 januari 1995 met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, die vooral Kobe en het eiland Awaji trof. Het menselijk leed en de materiële schade waren enorm. Bijna 6500 mensen stierven en 43.000 raakten gewond. 200.000 gebouwen stortten in en nog eens 50.000 raakten zeer zwaar beschadigd. 300.000 mensen werden dakloos. Bijna de totale infrastructuur rond Kobe werd in één klap vernietigd, waaronder 70% van het spoorwegnet tussen Osaka en Kobe , de belangrijke Hanshin- autosnelweg en 120 kades van de haven in Kobe. De indirecte schade werd nog groter, doordat 2,6 miljoen huishoudens geen electra meer hadden, de helft daarvan geen water en bijna 1 miljoen huishoudens geen gas geleverd kregen.
Hanshin-aardbeving van 17 januari 1995
De directe schade van deze rampzalige aardbeving bedroeg ongeveer 10 biljoen yen, oftewel 2,5% van het Bruto Binnenlands Product toen. Dat komt neer op $ 102,5 miljard aan schade, uitgaande van een gemiddelde dollarkoers van 97,545 yen over de eerste 500 dagen na de ramp. Schattingen over de directe schade lopen op tot 130 miljard dollar! (Stephen J. Anderson Inforum Project Director of The Center for Global Communications (GLOCOM))
Slechts 3% van de eigendommen in Kobe waren verzekerd tegen aardbevingschade.
De Nikkei-index stond na één week 6,6% lager, na één maand 5,26% lager, 15% lager na drie maanden en 25% lager na zes maanden. Voor dollar-beleggers was het allemaal nog erger, want de dollar daalde in dezelfde periode 20% t.o.v. de yen.
De Sendai-aardbeving van 11 maart 2011
De aardbeving van 11 maart is krachtiger en veel groter in omvang dan in 1995. De beelden van de allesverwoestende Tsunami zijn verschrikkelijk. Toch lijkt de totale economische schade op het eerste gezicht kleiner uit te vallen dan in 1995. Çredit Suisse is één van de eerste met een voorlopige schatting van de totale economische schade en meldt dat het bedrag ligt tussen de 122 en 131 miljard euro, ongeveer 40% van de totale economische schade na de Hanshin-beving.
Dit zou vooral komen doordat er minder kantoren, commercie en ook minder infrastructuur is getroffen. De schatting is echter voorbarig en het laat zich op dit moment slechts raden wat de economische consequenties van het explosies in de kerncentrales zijn.
Voor het herstel in Japan is veel, heel veel geld nodig. Dat doet de vraag naar yen in eerste instantie stijgen. Dat was onmiddellijk terug te zien in de koers tegen de dollar. Maar het is maar de vraag of dit doorzet en ik denk eigenlijk van niet. De vergelijking met de beweging van de yen in 1995 gaat hier niet op. Toen waren het vooral desinvesteringen in Amerika en de “flight to quality” die de yen en de Japanse staatsobligaties naar hogere koersen hielpen.
Geen sterkere yen
Een sterke yen levert de overheid in Japan nu veel problemen op. De Bank of Japan heeft in de afgelopen maanden fors geïntervenieerd om de koersstijging van de yen te stoppen. Deflatie-angst ligt hieraan ten grondslag. Het verkopen van US-Treasuries om de herstelwerkzaamheden te financieren is dan ook geen optie. Dit zou alleen maar leiden tot een nog sterkere yen.
Daling Japanse obligaties
Het alternatief is het uitgeven van (nog) meer staatspapier, waardoor het overheidstekort gaat oplopen tot ver boven de huidige 220% van het Bruto Binnenlands Product. In tegenstelling tot 1995 betekent dit dus ook geen stijging van de van de koersen van de obligaties, maar juist een daling! Tegelijk met de stijging van de lange rente kan de BoJ eigenlijk weinig anders dan blijven verruimen. Dit scenario is dubbel slecht voor de yen.
Beurzen wereldwijd terug
Mijn advies: Blijf uit de yen en uit de Japanse aandelen- en obligatiebeurzen! Overigens, mijn advies blijft om even helemaal niet te beleggen in aandelen en obligaties. Sinds 1 maart adviseer ik om volledig liquide te blijven en rustig te wachten op de bodemvorming. Dat kan best nog wel even duren. Doe niet mee naar beneden, maar blijf even aan de zijlijn staan.
Veel succes!
Bob Emanuels
Publicist US Markets