![](/images/legacy-images/images/IMATA_130607_Guy01(1).gif)
Daling op komst
De herstelpoging van vorige week die me toch verwonderde en nogal ver ging lijkt op niets uit te lopen, de markt draait weer naar beneden toe terwijl eind vorige week al te merken was dat Wall Street niet echt los geraakt van de bodems die we enkele dagen daarvoor hebben gezien. Kortom, als het niet omhoog wil dan zal de daling weer op gang komen met als doel de bodems te doorbreken. Die bodems wachten wel nog 1 a 3% onder de huidige standen van de meeste indices. Eigenlijk vrij makkelijk haalbaar als er een versnelling op gang komt de komende dagen.
We bekijken 4 indices, meteen die waar we het meest op letten. De SP 500 en de Dow Jones samen met onze eigen AEX en een van de leiders in Europa, de DAX.
S&P 500:
Hier zien we de nodige moeite, de top kreeg men niet te pakken en rondom de 1400 pnt wat een bekende weerstand is stopt het voorlopig. Als we naar beneden kijken dan komt de belangrijke steunzone 1380~1385 pnt snel in beeld. Als de index daaronder weet te sluiten dan ligt volgens mij de weg open tot minimaal de 1325 pnt. Later kijken we opnieuw maar goed ziet het er voorlopig niet uit voor deze top index op Wall Street.
Dow Jones Index:
De Dow laat het ook afweten, hier een test van de bekende zone 12.700~12.750 pnt met nu mogelijk een draai naar beneden toe. Dat kunt u zien op de weekgrafiek hieronder. Als de Dow het opnieuw opgeeft dan ligt de weg open tot minimaal de 12.100 pnt. Let erop dat het snel kan gaan bij deze index, zeker als die steunzone als een magneet de index er naartoe weet te trekken.
We weten dat er nog voldoende speelt in de VS, allemaal zaken die roepen om lagere koersen. Een reden temeer om zeer voorzichtig te blijven met het instappen op deze beurs.
AEX Index:
De AEX kwam net iets teveel over zijn weerstand waardoor de index veel sterker voor de dag kwam dan de rest. Natuurlijk had ook eea te maken met de kracht van enkele zwaargewichten, binnen de AEX is de weging tussen de bedrijven te onevenwichtig dat we deze index eigenlijk maar beter niet als marktbepalend kunnen aanstippelen. Maar het is onze index, en er is voldoende interesse voor, daarom kijk ik er ook af en toe naar.
Die zone 477~478 pnt blijft belangrijk, ook nu weer zien we daar een afwachtende houding ontstaan na de daling die weer op gang komt. De AEX zal pas kraken als de rest het sein op rood zet en dat is momenteel nog niet zover. Onder die 477~478 pnt kan de index vrij makkelijk weer de 468 pnt gaan opzoeken, zelfs binnen enkele dagen is dat voor elkaar te krijgen want net als de zwaargewichten de index dragen kunnen ze hem bij een daling extra schade toebrengen. En aangezien er veel financials tussen zitten samen met Mittal en RDS dan kunnen we het sommetje snel maken. Opletten dus, de index kan velen op het verkeerde been zetten…
DAX Index:
Duitsland blijft een land om naar uit te kijken op gebied van de economie, deze index volgen we dan ook vrij frequent op onze site. Ook daarom pak ik de grafiek van de DAX erbij deze keer en de ontwikkelingen zien er ook daar minder goed uit dan men denkt. De rally was er de afgelopen week maar de index zou wel eens zijn maximum hebben bereikt momenteel. Als u het mij vraagt, en ik kijk dan zowel naar de grafiek als naar de ontwikkelingen op economisch ofwel fundamenteel gebied dan kan ik er weinig anders van maken dan dat de DAX nog een keer terug moet naar de 6100 pnt later dit jaar. Ik zeg niet meteen in de rit omlaag die we nu zien maar in een later stadium verwacht ik wel een grote daling net als bij de andere indices.
Hoe kunnen we dat zien? Vrij simpel bij de DAX, is er een bandbreedte ontstaan eerst tussen de 7200 en de 8100 en later ofwel nu tussen de 6200 en 7100. Dezelfde range zit er tussen waardoor de 7200 weerstand werd deze maand. Als de technische kant van het verhaal klopt dan zou de DAX nu weer terug moeten naar de onderkant van de huidige range, en dan komen we uit op die 6100 pnt waar ik het over had. De komende weken weten we natuurlijk meer, maar dat de grafiek nu al eea laat zien is duidelijk.
Guy Boscart
US Markets