Een slechte start van de week, we zien zowel in Europa als op Wall Street behoorlijke verliezen maandag, steun niveau‘s sneuvelen waardoor bij sommige indices de bodems plots weer in beeld komen. Of we daar gaan geraken is een andere vraag, maar dat het er slecht uitziet is duidelijk.
Marktanalyse:
Er is genoeg te schrijven over wat er allemaal speelt, maar het zou raar zijn mocht u nog niet exact weten hoe een en ander zit. Samengevat blijft het Europa dat verder in de problemen komt door landen die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen en aan het infuus liggen. Andere kant van de Oceaan is er de Amerikaanse supercommissie van Republikeinen en Democraten die na 3 maanden lang overleg te plegen over een beoogde bezuiniging van 1200 miljard dollar er maandag niet in slaagde om een overeenstemming te bereiken. Daardoor neemt de kans toe dat er automatische bezuinigingen in werking zullen treden. De onrust over het mogelijke mislukken van het overleg over een verlaging van de Amerikaanse staatsschuld en de maar steeds grotere vormen aannemende Europese schuldencrisis maakt beleggers behoorlijk zenuwachtig. En dat na een periode waar er net weer wat hoop kwam na een akkoord over de aanpak van de crisis door de landen binnen de Eurozone waardoor de AEX tot 318 pnt opliep en de DAX tot bijna 6500 pnt opkrabbelde.
Kijken we vandaag naar de markt dan blijft er niets meer over van de stijging die we hebben gezien tot eind oktober, de AEX is terug bij af met een stand onder de 280 pnt. Wall Street die er veel sterker bij lag de afgelopen weken moet nu ook toegeven. We bekijken deze keer de grafieken van de AEX en de Dow Jones index.
AEX Index:
De AEX wist zich tot de weerstandlijn over de toppen van dit jaar terug te vechten, vanaf de bodem op 256 pnt was dat toch al een hele prestatie. En vooral de tijd die daar voor nodig was blijft uniek, die 62 pnt rally vond plaats tussen 23 september en 28 oktober ofwel in amper een maand tijd. Dat deze rally een kort leven zou krijgen werd snel duidelijk, de euforie was veel te groot voor hetgeen men kreeg van de grote heren binnen Europa. Sterker nog, we staan al bijna weer waar het allemaal begon want de AEX kon de 300 pnt grens die werd doorbroken niet vast houden, we staan zelfs al weer te vechten met de 278 – 280 pnt steun waaronder de AEX kan versnellen richting de bekende bodems van het jaar. Op de grafiek ziet u zelfs dat het onder de 296 pnt al helemaal mis gaat, we kunnen uit de grafiek aflezen dat de index onderweg is richting de bodemzone 267 – 270 pnt in eerste instantie, en mogelijk naar de diepe bodem op 256 – 260 pnt die eind september werd gezet. Echt vrolijk kunnen we hier niet van worden, de hectiek blijft aanhouden.
Wall Street:
Ook op Wall Street leek de Dow Jones de daling te hebben afgerond na het bodemen net onder de 10.600 pnt, de index kon bijna 2000 pnt herstellen waardoor zelfs de toppen voor 2011 weer in beeld kwamen. Het 200-daags gemiddelde werd na de bekendmaking van de maatregelen die Europa aankondigde op 27 oktober doorbroken waardoor beleggers plots laaiend enthousiast werden. Kortom, het zag er plots weer zonnig uit op Wall Street. Maar, ook daar kwam de draai omlaag niet lang daarna op gang, de Dow Jones doorbreekt opnieuw het 200-MA neerwaarts en zo zien we dat een aanval op de toppen voor dit jaar werd afgeslagen. Het zou eigenlijk ook vreemd overkomen mocht dat wel zou zijn gelukt, de fase waarin we ons nu bevinden met de vele tekortkomingen op alle gebied en de verwachting dat we richting een globale recessie afstevenen vraagt niet om een hoge Dow Jones. Ook al hebben de bedrijven een redelijk kwartaal achter de rug, het gaat in deze fase natuurlijk niet om wat er achter ons ligt maar wel om hetgeen wat er op komst is.
Kijken we nog even technisch naar de grafiek dan zien we dat de Dow Jones even onder de zone 11.500−11.550 pnt terecht kwam, dat is duidelijk een verzwakking voor de Dow Jones, als de index onder die 11.500 pnt blijft dan is de kans groot dat er een verdere daling op komst is richting de bekende 10.600 pnt. Op de grafiek ziet u dat de index precies op tijd uit die gevarenzone kon blijven maar ik vrees dat door het opnieuw onder dat 200-MA terecht te komen de druk omlaag zal aanhouden en mogelijk zal toenemen. Hou de markt in de gaten, en neem voorlopig niet teveel risico door te snel in te stappen in de hoop dat alles zich wel opnieuw zal herpakken. Dat kon nog wel eens tegenvallen de komende periode.
Samengevat:
De markt blijft moeilijk, dat ziet u zelf ook wel aan de enorme bewegingen in beide richtingen. Ik verwacht niet dat het gaat veranderen de komende maanden, die onzekerheden zullen de markt in hun greep blijven houden, beleggers houden niet van onzekerheid en willen weten waar ze aan toe zijn. Het blijft nog steeds een beetje stuivertje wisselen tussen Europa en de VS, de ene keer is het hier in Europa over de problemen over de schuldenpositie daarna is het opnieuw de VS waar men op zoek moet waar men miljarden kan bezuinigen maar daar dus geen akkoord over kan bereiken.
Om in deze markt te kunnen overleven is een gedegen Money Management nodig, hetgeen wij ook toepassen voor onze klanten. Zelf beheer ik voor mijn klanten 3 portfolio‘s (vermogensbeheer) waar we hedgen op de markt met Turbo‘s en ik kan u vertellen dat we snel moeten zijn om dat goed te doen. Maar we verslaan de markten ruim aangezien we dit jaar (2011) tussen de 38% en 52% netto rendement halen voor onze klanten. Het is dus niet zo dat men in deze markt alleen maar kan verliezen, met een goeie strategie en een sterk beleid is het mogelijk om in deze markt zelfs succesvol te zijn. Een flexibele houding en vooral ook een goed Money Management is daarvoor nodig.
Grafiek AEX:
Grafiek Dow Jones:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl