...

Crash scenario nog actueel?

17 december 2004, 13:41 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Soms moet ik enkele dagen nadenken over een mark­t­si­t­u­atie, ben ik nog reeel? Zie ik het ver­keerd? Of moet ik me lat­en aflei­den door der­den die me aan­vallen op mijn soms negatieve scenario‘s? Neen dus, ik bli­jf een aan­valler, en breng de zak­en graag zoals ik die ervaar en zie. Daarom haal ik alles nog even naar voren, en toon u hoe de vlag er nu bij hangt …
De huidi­ge mark­ton­twik­kelin­gen op Wall Street spe­len met de wet­ten van de natuur:
Com­men­taar op visie:
Dat er enkele par­ti­jen of mensen nogal wat com­men­taar lev­eren of mij proberen onderuit te halen op het al dan niet voor­spellen van een beurscrash maakt me weinig uit. US Mar­kets is er al vanaf 1997~1998, in die jaren heb ik een dik vel gekre­gen zodat ik wel eea kan hebben. Het is nu een­maal mijn taak om de ogen richt­ing de beurs open te lat­en houden, en als er diverse zak­en duidelijk wor­den vin­dt ik dat we het mogen ver­melden aan ieder die het wil lezen. Dat ik in de 18 jaar dat ik de markt al volg nog niet eerder zo‘n gevaar­lijke sit­u­atie heb gezien (sit­u­atie van nu is vele malen erg­er dan die van voor de crash in 1987) als nu komt natu­urlijk ook de nodi­ge oplet­tend­heid ten goede.
Samen­zw­er­ing zorgde voor hoog nodi­ge draai op 25 okto­ber:
Dat de Dow Jones de 5200 — 5500 pnt zone nog zal opzoeken op ter­mi­jn bli­jf ik in geloven. Aan het artikel dat ik in okto­ber hierover heb geschreven kun­nen we alleen maar toevoe­gen dat de roep om een ste­vige cor­rec­tie alleen maar grot­er is gewor­den. Grot­er in die zin dat de klap des te hard­er zal aankomen omdat men het nodig vond om de Dow Jones met maar lief­st 1000 pnt op te tillen vanaf het kri­tis­che punt dat werd bereikt op 25 okto­ber. Dat punt was me toch belan­grijk! Een nieuwe jaar low met een verkoopsig­naal dat zijn weer­ga niet kent. Om de sit­u­atie toen te red­den was er zek­er een grote samen­zw­er­ing nodig. Maar hoe dan ook, ze hebben het toch weer voor elka­ar gekre­gen, en hoe. (zie fig. 1)
Figu­ur 1

Het is grap­pig om te zien dat men bij de min­ste dal­ing die boven de 1% uitkomt klaar staat om de zaak te keren. Of dit de bulls zijn die de markt op willen tillen om zo de ral­ly op gang te houden zon­der reken­ing te houden met de onderliggende feit­en. Of zijn het andere par­ti­jen die het­zelfde zien als wat ik (en natu­urlijk ook anderen) zie en dit absolu­ut willen voorkomen. Een mogelijkheid die ik niet uit­sluit, maar een spel­let­je dat op zeer hoog niveau wordt gespeelt en dan ook af kan lopen met grote gevol­gen die over de gehele wereld merk­baar zullen zijn. 
Alweer geloven we in de Amerikaan, en nog­maals zal die ons meeslepen in een malaise waar we hier in Europa niet om vra­gen. Het is duidelijk dat onze beurs hier (nog) niet aan mee­doet, daarom verwacht ik dat de AEX en de DAX wel grote ver­liezen kun­nen lei­den maar in min­dere mate dan wat Wall Street kan lat­en zien. Voor de AEX zie ik de zone 175~200 pnt niet al te snel sneu­ve­len, de AEX staat dan ook nog meer dan 50% onder zijn top. Ja, u leest het goed die 50%. De Dow Jones amper 8% na het slot rond de 10.700 pnt.
Waar­door laat ik me lei­den bij deze visie?
Vri­jwel alle pun­ten heb ik al genoemd in analy­ses hier op de site, die kunt u natu­urlijk nalezen als u daar dieper in wil duiken. Ik zet de pun­ten hieron­der nog­maals naast elka­ar voor u.
  1. Het teko­rt op de begrot­ing dat steeds verder oploopt.
  2. De belast­ings­maa­trege­len blijken hele­maal niet te werken gezien er vri­jwel niets veran­dert is sinds begin 2003. Enkel de rijken wer­den rijk­er en de armen wer­den armer, wel groeit de groep armen in een zeer snel en met ver­baz­ing­wekkende aan­tallen. Maar dat mogen we natu­urlijk niet zien .. 
  3. Het enorme han­del­steko­rt dat des­on­danks een veel lagere dol­lar alleen maar toe­neemt, de afgelopen maand opnieuw een record van 55,5 mil­jard dollar.
  4. De zeer grote schulden­last bij de eigen bevolk­ing, men koopt nog alti­jd volop door daar nieuwe schulden voor te mak­en. Wie daar niet meer aan mee kan doen verd­wi­jnt naar punt 2.
  5. Hypotheek­markt die moeil­ijk te houden is op de huidi­ge manier, en door de sti­j­gende rente zal dit door veel gezin­nen niet meer kun­nen betaald wor­den. Hier zit­ten Fan­nie Mea en Fred­dy Mac nogal krap, bij mas­saal ver­lies op de beurs kan dit zeer veel pijn veroorza­k­en wat dan voor een ket­tin­gre­ac­tie kan gaan zorgen.
  6. Derivat­en netwerk dat zeer onoverzichtelijk blijkt te zijn, de hef­bomen die wereld­wi­jd wer­den opgezet kun­nen uit bal­ans ger­ak­en waar­door financiële instellin­gen daar aan onder­door kun­nen gaan. Een onverwachte beweg­ing op de beurs, oblig­atie en val­u­ta markt kan al fatale gevol­gen hebben. Denkt u maar terug aan de Britse Pond 12 jaar gele­den of aan de gevol­gen toen in 1998 het Hen­der­son Hedge Fund omviel. Of wat Nick Lee­son veroorza­ak­te bij de Bar­ings Bank eind vorige eeuw. Ik hoor u al denken, dat kan nu niet meer want alles is water­dicht. Wel, dat dacht men toen uit­er­aard ook al.
  7. Het uit­bli­jven van nieuwe jobs, een groot prob­leem voor de bin­nen­landse economie natu­urlijk. Ook hier zien we op een uit­zon­der­ing na zware problemen.
  8. De dol­lar die fors moet inlev­eren, een bewi­js dat het buiten­land er niet meer in gelooft. Als de dol­lar de komende weken nog verder zakt dan breekt de muntin­dex dieptepun­ten die langer dan 15 jaar oud zijn. Als het buiten­land de schuld niet meer financiert dan kan dit prob­leem vele malen grot­er wor­den. Hoe gaat men dit oplossen?
  9. De angst is ner­gens meer te bespeuren, die is totaal verd­we­nen door het beleid dat men voert op de aan­de­len­markt. Via de VIX index kan men aflezen dat de laag­ste stand sinds zeer lange tijd wordt bereikt, de VIX staat nog net boven de 12 pnt. Men denkt nu duidelijk, en nog meer dan voor 25 okto­ber .. Ach, als de beurs wat zakt komt er toch een ingreep om het sen­ti­ment weer te draaien naar posi­tief. Waarom zou er dan een verkoop­golf komen is de gedachte snel. Dit is meteen een van de meest gevaar­lijke sit­u­aties, men wordt blind voor de realiteit .. Dit zien we duidelijk bij de reac­ties van Wall Street op de slechte cijfers en waarschuwin­gen bij bedri­jven. Zie de VIX index op Fig. 2
  10. De oplopende inflatie stuwt de rente omhoog, zal opnieuw een tegen­valler zijn voor de beste­din­gen op korte ter­mi­jn. De burg­er die het nog kan zal eerder gaan sparen dan uit te geven.
  11. De com­modi­ties en grond­stof­fen die duur bli­jven, vooral de olie die wel van de 55 dol­lar naar de 40 dol­lar zakt maar net zo makke­lijk bin­nen enkele uren van 40 naar 45 dol­lar oploopt. Ook dit is een gevaar bin­nen het geheel.
Figu­ur 2


Hoe nu verder?
Wat ik de afgelopen weken ook vaak heb moeten beant­wo­or­den is de vraag van waar bli­jft die crash nu, wel net als toen weet ik het ook nu niet. Dat komt als een dief in de nacht, of wan­neer nie­mand het verwacht. Het kan dagen, weken en zelfs nog maan­den duren. Wat we nu wel hebben is een markt die er rijp voor is en een totale wind­stilte in de angst. U kunt dit het best vergelijken door uzelf in een zeer gevaar­lijke sit­u­atie te bren­gen en daar geen angst voor te voe­len. Waarom niet? Omdat u denkt dat er rugdekking is zodat er u in feite niets kan gebeuren. U weet natu­urlijk ook dat rugdekking kwets­baar en onbe­trouw­baar wordt wan­neer die wordt ontdekt.
Bij al de pun­ten hier­boven zien we in feite een per­fecte mix voor een drama­tisch sce­nario, daarom begri­jp ik maar al te goed dat we nu een markt zien die wordt gedreven door de angst dat er geen angst is en zo maar 1 richt­ing op kan en mag om iedereen zoet te houden. Van­daar die mooie uit­drukking, We climing on the Wall of Fear”. 
We kijken nog even naar de 2 mogelijke scenario’s die de grote beweg­ing kun­nen activ­eren. Hoe, waar­door en wan­neer die beweg­ing van start gaat is moeil­ijk te voor­spellen. Maar let erop dat het snel kan plaatsvin­den. Zie hier de 2 mogelijkhe­den.
Een Mar­ket-Crash:
Die zou dan de index in 1 klap tot de 7500~8000 pnt zone kun­nen bren­gen waar er ste­un ligt van de 1998 bodem en de 2003 bodem. Daar­na kun­nen de overige 20002500 pnt tot de ste­un­li­jn wor­den ingeleverd tij­dens een daaropvol­gende slopende downtrend.
Een Bear Mar­ket:
Die zou de index over een peri­ode van 18 maand tot die 5200~5500 pnt zone moeten bren­gen, een sce­nario zoals de Nas­daq en de Nas­daq 100 lieten zien om het eerste gedeelte van de blow off top te cor­rigeren vanaf 2000.
Charts:
Hieron­der ziet u 3 charts van de Dow Jones, de dag, week en maand­chart zodat u kunt zien hoe ik de genoemde niveaus van­daan haal. Kijkt u vooral naar de maand­chart over de zeer lange ter­mi­jn. In de rechterkolomn ziet u via figu­ur 3 de sit­u­atie van voor 1929 tot mid­den jaren 30 waar men ook aan­gaf dat alles wel ok is. Via de col­umn (zie link) ==> De val klapt dicht !! 24 okto­ber 1926 kunt u deze peri­ode nog­maals bestuderen ..
Op de sem­i­nar op 19 feb­ru­ari te Bode­graven zal ik het hier ook over hebben natu­urlijk, we lat­en u de mogelijkhe­den zien om dan toch te kun­nen bli­jven werken in een bear mar­ket. Uit­er­aard zal ik op die dag komen met argu­menten en veel charts …
Guy Boscart,

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.