...

CORRECTIE NU NOG IN TIJD

22 oktober 2010, 09:01 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Na weer een week verder in de opgaande beweg­ing zien we dat de Dow Jones er nog wat bij weet te zetten ter­wi­jl met name de dol­lar gevoelige beurzen zoals de AEX maar niet door wil breken. Wel ontstaat er bij de Dow Jones al wat druk op dit moment. De echte cor­rec­tie (5 tot 8%) is nog alti­jd niet ges­tart, maar de eerste spelden­prikken hebben we wel al mogen zien. We bek­ijken deze 2 indices deze keer met de grafieken, en zetten er de verwacht­ing erbij …


Wall Street:
We kijken op dag, en op uur­ba­sis waar we toch sig­nalen kri­j­gen voor het zetten van de top … Vooral het vergelijk met de vorige top dit jaar is om te huiv­eren, zek­er wan­neer de kans op het­zelfde ver­volg dan ook aan­wezig is. Het is een span­ningsveld, dat opge­bouwd wordt door alleen maar in tijd te cor­rigeren, en niet in pri­js. Een tijd­cor­rec­tie is opval­lend te noe­men, er komen dalin­gen op Wall Street maar ze starten vanaf een top die bijvoor­beeld op dezelfde dag werd gemaakt. Deze week hebben we dat een paar keer mogen zien, maandag nog een top op de Dow, dins­dag een behoor­lijke terug­val tot onder de 11.000 pnt. Woens­dag weer hele­maal teni­et gedaan door een ral­ly, don­derdag start alles opnieuw hoger met een nieuwe top maar vanaf die top weer omlaag met een goed tem­po om vrij neu­traal te sluiten. Zo wer­den er de afgelopen week 3 nieuwe top­pen gemaakt, maandag, woens­dag en don­derdag, maar in pri­js schi­eten we er amper mee op. Daarom, de opgaande beweg­ing sleept zich nog voort nu op Wall Street, maar het loopt aan de andere kant behoor­lijk vast naar boven toe. Daarom let­ten we nu vooral op het vangnet bij de Dow Jones, en dan op uur­ba­sis, de 2e grafiek … de lijn onder de bodems kruipt met de dag een goeie 25 pnt omhoog, de index zelf haalt dit tem­po per dag niet meer momenteel. Of er moet snel weer een stoot omhoog komen van meer dan 1,5%. Anders kun­nen de zak­en er heel snel totaal anders uit komen te zien, zek­er wan­neer de Dow breekt onder de 10.900 pnt, het vol­gende kri­tieke punt voor de index.

Dat ligt nog ver onder de huidi­ge stand toch? Ja, dat is zo, maar het is amper 2% onder de huidi­ge stand. En, eens men ziet dat de weg naar buiten wordt gezocht zal er snel een ver­volg komen, deze week (dins­dag 19 okto­ber) hebben we kun­nen zien dat je zo 200 pnt lager staat, intra­day zelfs even ‑220 pnt. Omdat men dat niet meer gewend is, kan/​zal dit hard aankomen, zek­er voor de BULLS die op dit moment blind moeten zijn voor alles wat voor enige druk omlaag kan zor­gen. En, er zijn genoeg zak­en die de dal­ing snel op gang kun­nen bren­gen hoor, denk nu eens aan het feit dat het er een beet­je te rooskleurig uit komt te zien momenteel. Zek­er nu de cijfers van de bedri­jven meer dan goed zijn, en dan is er natu­urlijk nog de hoop op nog meer pomp acties van de FED (het QE 2 ver­haal).

Kun­nen bei­de zak­en door elka­ar wel de rente zo laag houden? Ofwel, wat kri­jgt nu de over­hand? Het gaat slecht in de VS, maar het lijkt zo dat het hele­maal niet slecht gaat geme­ten naar die cijfers die we nu over de scher­men zien rollen … Wie houdt nu wie voor de gek? Ofwel, wat speelt er hier toch alle­maal? Het lijkt meer en meer op de doos van Pan­do­ra” … We gaan hier mogelijk wat te ver, maar al die tegen­stri­jdighe­den wil ik wel eens tot uitwerk­ing zien komen lat­er dit jaar en in 2011. Gaat het nu wel zo ongek­end goed? Of willen we niet zien dat het zo slecht gaat? Lat­en we niet ver­geten dat er enorm veel bedri­jven bezig zijn met record­win­sten te mak­en, win­sten die zelfs pre-cri­sis nooit zo goed waren !! En, uit­er­aard speelt men het USD spel­let­je extreem goed momenteel in de VS, maak de dol­lar aantrekke­lijk­er en dat zorgt vanzelf voor meer EXPORT en min­der IMPORT. Dan kom ik weer uit in Azië, dat de Amerikaanse economie behoor­lijk heeft geholpen het afgelopen jaar en dus uit het slob trok. Maar, door de strate­gie van de VS wordt deze regio door dat zelfde land in de hoek gedrukt door dat de VS de economie nu naar zichzelf trekt. Kijk maar eens naar Japan, die wor­den hele­maal lam gelegd door de dure Japanse Yen …
Dat alles zal nog een behoor­lijke staart kri­j­gen lat­er … Al lopen we wat op de zak­en vooruit nu, het is wel een visie die ik nu heb erover … Kan een nieuwe cri­sis inlu­iden die wereld­wi­jd gevoeld zal wor­den .…

AEX:
Onze AEX wil maar niet uit­breken, de tijd dringt natu­urlijk want de rest is al een behoor­lijk stuk verder zow­el in pri­js als in tijd… Daarom geloof ik ook niet dat de AEX uit zal breken als de rest dat niet doet, ofwel verder omhoog wil. Je hoort wel van die ver­halen dat de beurzen nu door het dak gaan, en dat de AEX dan wel zal ver­snellen enz… maar als we het ver­haal van hier­boven ook op de AEX zetten, dan is de kans veel grot­er dat Ams­ter­dam sneller op de 333 pnt terug komt dan dat we boven de 345 pnt gaan breken. Natu­urlijk kan dat, maar ik vraag me af hoe. De 343~344 bli­jft een zware zone, ste­un rond de 338 en 333 pnt, waar we bij een draai op Wall Street heel snel op terecht kun­nen komen. Voor de AEX dus niet echt een sterk vooruitzicht onder de huidi­ge omstandighe­den. De AEX grafiek ziet u als 3e hieron­der…

Dow Jones dag­grafiek:



Dow Jones uur­grafiek:



AEX dag­grafiek:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.