Door de komst van de computer is eigenlijk alles veel gemakkelijker geworden en daardoor zijn ook de productiekosten gedaald, maar de markt voor computers is niet meer wat het was. Snelle technologische ontwikkelingen gedurende de afgelopen decenia hebben ervoor gezorgd de de wereld om ons heen compleet digitaal is geworden en we eigenlijk niet meer zonder onze apparatuur kunnen. In deze analyse kijken we naar IBM, Apple en Microsoft.
Vroeger zorgde de verkoop van computers bij verschillende bedrijven voor het grootste gedeelte van hun omzet maar tegenwoordig is de vraag van de consument drastisch veranderd en zijn er tal van verschillende producten bijgekomen. De tablet is hier een geval van, maar ook smartphones en moderne laptops. Mensen vinden een tablet handiger omdat die veel compacter is en makkelijker mee te nemen is naar diverse bestemmingenen. Maar hier stop het niet bij, er komt ook nu ‘The Cloud’ bij en dat is een van de nieuwste ontwikkelingen die zorgt voor opslagen van digitale bestanden. Zo worden er miljarden aan product ontwikkeling uitgegeven om de concurentie voor te blijven. Ook worden nieuwe markt segmenten aangegrepen om een marktaandeel te winnen van de concurrentie. Door de snelle technologische ontwikkeling, kleine marges en de grote marktspelers blijft het lastig om binnen deze technologische tak van sport goed te opereren.
IBM:
We kennen IBM voornamelijk van computer gerelateerde producten maar het is ook het grootste technologische consultancy bedrijf wereldwijd. Waarin IBM verschilt van Apple en Microsoft is dat het geen directe producten meer levert aan consumenten maar zich juist focust op software en hardware voor bedrijven. Als we naar de grote lijnen van IBM kijken bereikte het aandeel in begin 2013 de all time high maar heeft vanaf hier een dalende trend ingezet tot de bodem in januari 2016. Hierna werd er een stijging ingezet tot eind mei waarna het zich zijwaarts beweegt tussen de $154 en $145. Bij de eerste kwartaalcijfers van dit jaar werd bekend dat de omzet wat terug was gelopen naar het laagste punt in 14 jaar.
Door een sterke rally afgelopen week staat het aandeel nu ver boven de steun van het oplopende trendkanaal, de steun zien we rond de $148 – 148.5. Bij een terugval wacht de volgende steun rond de $145.5 met daaronder steun door het 200-daags gemiddelde rond de $141.
IBM bereikt nu de weerstand door de lijn over de recente toppen van maart en april, we zien de weerstand nu uitkomen rond de $153. Bij een uitbraak daarboven wacht de volgende weerstand rond de $162. Het aandeel ligt technisch momenteel redelijk sterk bij en geeft een bullish signaal af doordat de koers ver boven het 200-daags gemiddelde staat en door dat het 50-daags het 200-daags gemiddelde positief doorkruist. Dat kan nog steeds voor een koopsignaal zorgen bij een uitbraak naar omhoog.
Apple:
Onder leiding van Steve Jobs wist Apple revolutionaire producten te ontwikkelen zoals de Ipod, Iphone en de Ipad die zeer populair werden onder de consumenten. Door deze producten wist Apple zichzelf weer op de markt te zetten en veroverde een groot marktaandeel waardoor het bedrijf plots het grootste bedrijf werd in marktwaarde. Op 26 april dit jaar kwam Apple met hun 2e kwartaalcijfers waarin bleek dat de verkoop van de Iphone behoorlijk aan het teruglopen was, dat was de eerste keer sinds de introductie van de Iphone. Door deze tegenvallende cijfers zakte de koers van het aandeel gemakkelijk door enkele steunpunten ($104, $101.5 en $95.5), het aandeel maakte zelfs een nieuwe bodem rond de $89.5 wat zelfs onder de bodem van januari-februari lag. Warren Buffet kocht rond de $91 ongeveer 9.8 miljoen aandelen Apple wat het aandeel sterk deed stijgen.
Mede door de aankoop van Buffet is de koers van het aandeel in 2 weken tijd met ongeveer 10% gestegen, hierdoor staat het aandeel weer een eind boven zijn horizontale steun die rond de $95.5 uitkomt. De steun daaronder blijft de laatste bodem rond die $89 – 90.
De koers bereikt op dit moment de weerstand rond de $100 – 101 waar nu ook het 50-daags gemiddelde wacht, bij een verdere stijging kan Apple op zoek naar de volgende weerstand die we zien door het 200-daags gemiddelde rond de $107. Apple ligt er wel nog zwak bij, het aandeel probeert de GAP omlaag te sluiten tot de $104 – 105 die werd gemaakt meteen na de cijfers.
Microsoft:
Microsoft, de software gigant bekend van hun windows software heeft ook last van de marktomstandigheden die aan het veranderen zijn en dat kan de komende jaren aanhouden. Zo opereert Microsoft ook al enkele jaren in sub-segmenten en focussen ze zich ook op gaming wat de laatste jaren erg aan het groeien is. Daarnaast blijft de verkoop van hun eigen tablet stijgen en verwachten analisten dat ook dat zal aanhouden. De verkoop van mobiele telefoons is daarentegen gedaalt over de laatste jaren, daar weet Microsoft zich niet in te verbeteren hetgeen in de toekomst waarschijnlijk zo zal blijven door teveel concurrentie. Het afgelopen jaar presteerde Microsoft erg goed en maakte het al behoorlijke koers sprongen waar het aandeel al 3 positieve GAP’s naliet sinds mei 2015. Alleen door het tegenvallen van de cijfers over laatste kwartaal viel het aandeel behoorlijk terug. Hier maakte de koers een GAP naar beneden die nog openstaat.
De koers van Microsoft ligt nog wel boven het 200-daags gemiddelde rond de $51 uitkomt hetgeen bullish blijft, mocht Microsoft onder dat 200-MA terugzakken zien we de volgende steun rond de $48 met later de $44 als steun. Microsoft ligt nu iets onder de weerstand rond de $52.5 waar het bij uitbraak het richting de hoogste koers van het afgelopen jaar kan net onder de $57.
US Markets redactie