...

Computer producenten in een uptrend

31 mei 2016, 14:20 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Door de komst van de com­put­er is eigen­lijk alles veel gemakke­lijk­er gewor­den en daar­door zijn ook de pro­duc­tiekosten gedaald, maar de markt voor com­put­ers is niet meer wat het was. Snelle tech­nol­o­gis­che ontwik­kelin­gen gedurende de afgelopen dece­nia hebben ervoor gezorgd de de wereld om ons heen com­pleet dig­i­taal is gewor­den en we eigen­lijk niet meer zon­der onze appa­ratu­ur kun­nen. In deze analyse kijken we naar IBM, Apple en Microsoft.


Vroeger zorgde de verkoop van com­put­ers bij ver­schil­lende bedri­jven voor het groot­ste gedeelte van hun omzet maar tegen­wo­ordig is de vraag van de con­sument drastisch veran­derd en zijn er tal van ver­schil­lende pro­ducten bijgekomen. De tablet is hier een geval van, maar ook smart­phones en mod­erne lap­tops. Mensen vin­den een tablet hand­i­ger omdat die veel com­pacter is en makke­lijk­er mee te nemen is naar diverse bestem­min­genen. Maar hier stop het niet bij, er komt ook nu The Cloud’ bij en dat is een van de nieuw­ste ontwik­kelin­gen die zorgt voor opsla­gen van dig­i­tale bestanden. Zo wor­den er mil­jar­den aan prod­uct ontwik­kel­ing uit­gegeven om de con­curen­tie voor te bli­jven. Ook wor­den nieuwe markt seg­menten aange­grepen om een mark­taan­deel te win­nen van de con­cur­ren­tie. Door de snelle tech­nol­o­gis­che ontwik­kel­ing, kleine marges en de grote mark­t­spel­ers bli­jft het lastig om bin­nen deze tech­nol­o­gis­che tak van sport goed te opereren.

IBM:
We ken­nen IBM voor­namelijk van com­put­er gere­la­teerde pro­ducten maar het is ook het groot­ste tech­nol­o­gis­che con­sul­tan­cy bedri­jf wereld­wi­jd. Waarin IBM ver­schilt van Apple en Microsoft is dat het geen directe pro­ducten meer lev­ert aan con­sumenten maar zich juist focust op soft­ware en hard­ware voor bedri­jven. Als we naar de grote lij­nen van IBM kijken bereik­te het aan­deel in begin 2013 de all time high maar heeft vanaf hier een dal­ende trend ingezet tot de bodem in jan­u­ari 2016. Hier­na werd er een sti­jging ingezet tot eind mei waar­na het zich zijwaarts beweegt tussen de $154 en $145. Bij de eerste kwartaal­ci­jfers van dit jaar werd bek­end dat de omzet wat terug was gelopen naar het laag­ste punt in 14 jaar.

Door een sterke ral­ly afgelopen week staat het aan­deel nu ver boven de ste­un van het oplopende trend­kanaal, de ste­un zien we rond de $148 – 148.5. Bij een terug­val wacht de vol­gende ste­un rond de $145.5 met daaron­der ste­un door het 200-daags gemid­delde rond de $141.

IBM bereikt nu de weer­stand door de lijn over de recente top­pen van maart en april, we zien de weer­stand nu uitkomen rond de $153. Bij een uit­braak daar­boven wacht de vol­gende weer­stand rond de $162. Het aan­deel ligt tech­nisch momenteel redelijk sterk bij en geeft een bull­ish sig­naal af door­dat de koers ver boven het 200-daags gemid­delde staat en door dat het 50-daags het 200-daags gemid­delde posi­tief doorkruist. Dat kan nog steeds voor een koopsig­naal zor­gen bij een uit­braak naar omhoog.

IBM TA ee7c6

Apple:
Onder lei­d­ing van Steve Jobs wist Apple rev­o­lu­tion­aire pro­ducten te ontwikke­len zoals de Ipod, Iphone en de Ipad die zeer pop­u­lair wer­den onder de con­sumenten. Door deze pro­ducten wist Apple zichzelf weer op de markt te zetten en veroverde een groot mark­taan­deel waar­door het bedri­jf plots het groot­ste bedri­jf werd in mark­t­waarde. Op 26 april dit jaar kwam Apple met hun 2e kwartaal­ci­jfers waarin bleek dat de verkoop van de Iphone behoor­lijk aan het teruglopen was, dat was de eerste keer sinds de intro­duc­tie van de Iphone. Door deze tegen­val­lende cijfers zak­te de koers van het aan­deel gemakke­lijk door enkele ste­un­pun­ten ($104, $101.5 en $95.5), het aan­deel maak­te zelfs een nieuwe bodem rond de $89.5 wat zelfs onder de bodem van jan­u­ari-feb­ru­ari lag. War­ren Buf­fet kocht rond de $91 ongeveer 9.8 miljoen aan­de­len Apple wat het aan­deel sterk deed stijgen.

Mede door de aankoop van Buf­fet is de koers van het aan­deel in 2 weken tijd met ongeveer 10% geste­gen, hier­door staat het aan­deel weer een eind boven zijn hor­i­zon­tale ste­un die rond de $95.5 uitkomt. De ste­un daaron­der bli­jft de laat­ste bodem rond die $89 – 90.

De koers bereikt op dit moment de weer­stand rond de $100 – 101 waar nu ook het 50-daags gemid­delde wacht, bij een verdere sti­jging kan Apple op zoek naar de vol­gende weer­stand die we zien door het 200-daags gemid­delde rond de $107. Apple ligt er wel nog zwak bij, het aan­deel probeert de GAP omlaag te sluiten tot de $104 – 105 die werd gemaakt meteen na de cijfers.

APPLE TA fc16d

Microsoft:
Microsoft, de soft­ware gigant bek­end van hun win­dows soft­ware heeft ook last van de mark­tom­standighe­den die aan het veran­deren zijn en dat kan de komende jaren aan­houden. Zo opereert Microsoft ook al enkele jaren in sub-seg­menten en focussen ze zich ook op gam­ing wat de laat­ste jaren erg aan het groeien is. Daar­naast bli­jft de verkoop van hun eigen tablet sti­j­gen en verwacht­en anal­is­ten dat ook dat zal aan­houden. De verkoop van mobiele tele­foons is daar­ente­gen gedaalt over de laat­ste jaren, daar weet Microsoft zich niet in te ver­beteren het­geen in de toekomst waarschi­jn­lijk zo zal bli­jven door teveel con­cur­ren­tie. Het afgelopen jaar presteerde Microsoft erg goed en maak­te het al behoor­lijke koers spron­gen waar het aan­deel al 3 posi­tieve GAP’s naliet sinds mei 2015. Alleen door het tegen­vallen van de cijfers over laat­ste kwartaal viel het aan­deel behoor­lijk terug. Hier maak­te de koers een GAP naar bene­den die nog openstaat.

De koers van Microsoft ligt nog wel boven het 200-daags gemid­delde rond de $51 uitkomt het­geen bull­ish bli­jft, mocht Microsoft onder dat 200-MA terugza­kken zien we de vol­gende ste­un rond de $48 met lat­er de $44 als ste­un. Microsoft ligt nu iets onder de weer­stand rond de $52.5 waar het bij uit­braak het richt­ing de hoog­ste koers van het afgelopen jaar kan net onder de $57.

MSFT TA 43802

US Mar­kets redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.