Het zou allemaal al lang achter ons moeten liggen, het dieptepunt van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog hier in Europa. Helaas is het bij lange na nog niet afgelopen, zoals ik het al vaker heb omschreven is het net een mol waar je een molshoop wel plat kan maken maar waarvan je eigenlijk meteen moet weten dat de mol op andere plekken weer omhoog zal komen zolang je de mol niet vangt … Zo kunnen we deze slopende crisis het best omschrijven, je denkt vaak dat die opgelost is, maar toch komt die telkens weer terug …
Code rood:
Code rood is een omschrijving die wel past bij de huidige marktomstandigheden, we zien met de dag de problemen toenemen waardoor het vertrouwen op de financiële markten met de dag afneemt. We merken dat er veel geld vlucht naar de meer veilige oorden, dat zijn bonds in de VS, Japan, Duitsland waar de rente record lows aan het maken zijn. Ook in de VS bereiken we het laagste punt weer nadat de rente tot midden maart toch een mooie upswing liet zien.
Dit alles is niet best voor de aandelenmarkt merken we, de AEX moet weer de 300 punten grens prijsgeven, de Dow Jones komt behoorlijk af van zijn top terwijl ook de S&P 500 en de Nasdaq in een lastige fase zitten. Laten we zeggen, de vloer kraakt onder de markten, al is dat op Wall Street zoals u in deze column op de grafiek van de S&P 500 kunt zien nog niet helemaal duidelijk of het gaat kraken. Ook al worden de omstandigheden met de dag zwakker, de vraag is dus of de bodems het zullen houden op Wall Street. Het enige wat ik daar wel merk is dat de Dow Jones Transport index al zijn bodem lijkt te hebben gemaakt, deze index was in het begin van het jaar de zwakste daar en kondigde eigenlijk al aan dat er moeilijkheden op komst waren. Nu deze index een consolidatie lijkt te maken nu, brengt dit goede hoop voor de rest. De Dow Jones Transport wordt zoals ik al vaker aan heb gegeven in mijn columns gezien als een voorloper voor de rest van de indices op Wall Street. Laten we dit toch meewegen in onze totale analyse van de markt, ook al lijkt het glas op dit moment meer half leeg dan half vol te zijn.
De Euro, ook niet onbelangrijk, verzwakt in deze fase natuurlijk ook behoorlijk. Een tijd kon de munt de 1,30 dollar houden maar nu moet deze grens het toch ontgelden. De 1,28 dollar hebben we al gezien deze week, de zone 1,27−1,28 dollar is een nieuwe belangrijke steun. Bij de Euro zal het net als bij de beurzen heftig blijven bewegen, in deze fase moeten we daarmee leren leven.
Rente:
Op de rentemarkten worden aan beide kanten nieuwe records gemaakt, in de landen waar de moeilijkheden zich uitbreiden krijgen we hogere standen (Italië, Spanje, Portugal en natuurlijk Griekenland), bij de zogenaamde veilige havens op het gebied van obligaties bereiken de rentes nieuwe dieptepunten. Deze keer ook in de VS waar juist de rente wat aan het oplopen was. De obligatiemarkten waar het geld nu naartoe gaat zijn zoals ik al aangaf Duitsland, Japan en de VS, maar ook richting de landen in Noord Europa zoals Zweden, Noorwegen en Denemarken.
De rentemarkt zegt veel over de toestand op de financiële markten, gaat het wat beter, of is de angst wat aan het wegebben dan zien we dat de rentes in die regio‘s zich herpakt. Komt er een periode met onzekerheden zoals nu dan zien we meteen dat de rente (10 jaars) lager moet, en dan in een behoorlijk tempo zoals we hebben kunnen merken de afgelopen weken. Hieronder kunt u dit duidelijk zien op de grafieken van de EU (Duitsland) en de VS 10 jaars rente. De rente in de EU (10 jaars) moet vanaf de top eind november 2011 al bijna een volle procent terug (100 basispunten). De rente in de VS (10 jaars) zakt vanaf de top eind maart al meer dan 60 basispunten terug (0,6%). De grote vraag is nu of de rente in de VS hier een bodem kan maken? De 1,75 – 1,80% hebben we al een paar keer als bodem kunnen zien het afgelopen jaar. Gaat de rente daaronder, dan zal het ook in de VS nog lager moeten vrees ik. Een niveau rond de 1,5% zit er dan zeker in, alleen verwacht ik niet dat het in deze fase zal gebeuren maar wie weet later in het jaar. Al kan een en ander natuurlijk versnellen, we weten dat er niks zeker is in deze markt, iets wat we hebben geleerd de afgelopen jaren. Opletten voor de bodem in de VS, u ziet duidelijk wat er gaat gebeuren als die breekt op de grafiek van de EU rente na het doorbreken van de bodem.
Rente EU en VS 10 jaars:
AEX Index:
De AEX geraakt opnieuw onder de 300 punten grens, onze index heeft het lastig om zich te herpakken, we zien lagere toppen en lagere bodems. Het 200-MA dat rond de 304 – 305 punten wacht werd al doorbroken, de conditie op de langere termijn verzwakt hierdoor behoorlijk. Wel is het zo dat de AEX niet in 1 beweging bijvoorbeeld weer terug zal moeten tot de 270 punten of de bodem van vorig jaar rond de 255 punten. Op de dag grafiek hieronder zien we dat er nog een steunlijn is die de AEX opvangt, de lijn onder de bodems van vorig jaar september en november. Aan de bovenkant zit het dicht rond de 304 – 305 waar dus dat 200-MA wacht samen met de lijn over de recente toppen.
Pas als de AEX boven de 305 geraakt ziet het er weer iets beter uit, maar we weten dat het moeilijk gaat worden met de huidige omstandigheden, al sluiten we niks uit in deze markt. Wat wel goed is om te weten is dat als er rond de 295 – 300 een goeie bodem kan worden gemaakt die er wel eens voor een tijdje zou kunnen blijven staan. Gaat de 295 eraan, en verzwakt Wall Street verder, dan moeten we vrezen voor de 270 en wie weet weer de 255 punten later dit jaar. Het blijft opletten in deze markt, dat moge duidelijk zijn …
Grafiek AEX Index:
S&P 500 Index:
Wall Street, dat sterk aan het jaar begon, krijgt het nu ook voor de kiezen. Daar waar men in maart nog dacht dat de markt wel eens door kon stomen richting nieuwe hoogtepunten (Dow Jones en S&P 500) zien we nu dat deze (nog) niet werden behaald. Aan de andere kant was het duidelijk dat indien de markten door willen stoten richting hun All Time High niveaus er eerst wel een correctie zou moeten komen. De Amerikaan gaat er nog steeds vanuit dat die record niveaus er nog wel komen dit jaar. Alleen zit er nu toch wel wat meer twijfel in de markt, ik had het al over de rente die behoorlijk aan het zakken is, aan de andere kant kreeg de VS door het grote verlies van hun grootste bank, en eigenlijk de grootste bank ter wereld, een dëja vu gevoel met wat er gebeurde in 2007 met Bear Stearns en Lehman. Niet dat we dit feit over 1 kam kunnen scheren, maar toch, het zijn behoorlijke bedragen en men gaat dat snel denken wat er nog meer aan zit te komen? Men dacht dat door scherpere controles dit soort zaken niet meer mogelijk waren, u hebt kunnen zien dat het wel nog kan …
Enfin, de technische toestand van de S&P 500 index nu. Er is duidelijk een verzwakking gaande maar meer dan 5% vanaf de top is er nog niet vanaf tot op heden. Een correctie van 5% zou normaal zijn binnen een stevige uptrend en een index die nog goed boven zijn 200-daags gemiddelde staat. Niks aan de hand zou ik dan denken in normale omstandigheden, maar helaas zijn de omstandigheden absoluut niet stabiel te noemen. Dus, het blijft vooral loeren naar wat Wall Street gaat doen de komende dagen, weken … Kan de steun het houden dat zit er meer in het vat, vergeet niet dat de S&P 500 op 1 mei nog 1415 deed, op 14 mei was dat 1336 (low). Ofwel, nog bijna een hoogste stand voor het jaar deze maand, en nu dus die twijfels rond de steunzone 1335 – 1340 punten. En, het zal erom spannen, ook de komende dagen. Gaat de S&P 500 onder die 1335 punten, dan zal de 1321 en 1285 weer in beeld komen, met veranderende omstandigheden die dus veel impact kunnen hebben op het verdere verloop dit jaar … Opletten dus, en vooral naar Wall Street blijven kijken …
Grafiek S&P 500 Index:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl