...

CODE ROOD EUROPA

15 mei 2012, 07:17 | Guy Boscart | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het zou alle­maal al lang achter ons moeten liggen, het dieptepunt van de groot­ste cri­sis sinds de Tweede Werel­door­log hier in Europa. Helaas is het bij lange na nog niet afgelopen, zoals ik het al vak­er heb omschreven is het net een mol waar je een mol­shoop wel plat kan mak­en maar waar­van je eigen­lijk meteen moet weten dat de mol op andere plekken weer omhoog zal komen zolang je de mol niet vangt … Zo kun­nen we deze slopende cri­sis het best omschri­jven, je denkt vaak dat die opgelost is, maar toch komt die telkens weer terug …


Code rood:
Code rood is een omschri­jv­ing die wel past bij de huidi­ge mark­tom­standighe­den, we zien met de dag de prob­le­men toen­e­men waar­door het vertrouwen op de finan­ciële mark­ten met de dag afneemt. We merken dat er veel geld vlucht naar de meer veilige oor­den, dat zijn bonds in de VS, Japan, Duit­s­land waar de rente record lows aan het mak­en zijn. Ook in de VS bereiken we het laag­ste punt weer nadat de rente tot mid­den maart toch een mooie upswing liet zien.

Dit alles is niet best voor de aan­de­len­markt merken we, de AEX moet weer de 300 pun­ten grens pri­js­geven, de Dow Jones komt behoor­lijk af van zijn top ter­wi­jl ook de S&P 500 en de Nas­daq in een lastige fase zit­ten. Lat­en we zeggen, de vlo­er kraakt onder de mark­ten, al is dat op Wall Street zoals u in deze col­umn op de grafiek van de S&P 500 kunt zien nog niet hele­maal duidelijk of het gaat krak­en. Ook al wor­den de omstandighe­den met de dag zwakker, de vraag is dus of de bodems het zullen houden op Wall Street. Het enige wat ik daar wel merk is dat de Dow Jones Trans­port index al zijn bodem lijkt te hebben gemaakt, deze index was in het begin van het jaar de zwak­ste daar en kondigde eigen­lijk al aan dat er moeil­ijkhe­den op komst waren. Nu deze index een con­sol­i­datie lijkt te mak­en nu, brengt dit goede hoop voor de rest. De Dow Jones Trans­port wordt zoals ik al vak­er aan heb gegeven in mijn columns gezien als een voor­lop­er voor de rest van de indices op Wall Street. Lat­en we dit toch meewe­gen in onze totale analyse van de markt, ook al lijkt het glas op dit moment meer half leeg dan half vol te zijn.

De Euro, ook niet onbe­lan­grijk, verzwakt in deze fase natu­urlijk ook behoor­lijk. Een tijd kon de munt de 1,30 dol­lar houden maar nu moet deze grens het toch ont­gelden. De 1,28 dol­lar hebben we al gezien deze week, de zone 1,271,28 dol­lar is een nieuwe belan­grijke ste­un. Bij de Euro zal het net als bij de beurzen heftig bli­jven bewe­gen, in deze fase moeten we daarmee leren leven.

Rente:
Op de rentemark­ten wor­den aan bei­de kan­ten nieuwe records gemaakt, in de lan­den waar de moeil­ijkhe­den zich uit­brei­den kri­j­gen we hogere standen (Ital­ië, Span­je, Por­tu­gal en natu­urlijk Grieken­land), bij de zoge­naamde veilige havens op het gebied van oblig­aties bereiken de rentes nieuwe dieptepun­ten. Deze keer ook in de VS waar juist de rente wat aan het oplopen was. De oblig­atiemark­ten waar het geld nu naar­toe gaat zijn zoals ik al aan­gaf Duit­s­land, Japan en de VS, maar ook richt­ing de lan­den in Noord Europa zoals Zwe­den, Noor­we­gen en Den­e­marken.

De rentemarkt zegt veel over de toe­s­tand op de finan­ciële mark­ten, gaat het wat beter, of is de angst wat aan het wegebben dan zien we dat de rentes in die regio‘s zich her­pakt. Komt er een peri­ode met onzek­er­he­den zoals nu dan zien we meteen dat de rente (10 jaars) lager moet, en dan in een behoor­lijk tem­po zoals we hebben kun­nen merken de afgelopen weken. Hieron­der kunt u dit duidelijk zien op de grafieken van de EU (Duit­s­land) en de VS 10 jaars rente. De rente in de EU (10 jaars) moet vanaf de top eind novem­ber 2011 al bij­na een volle pro­cent terug (100 basis­pun­ten). De rente in de VS (10 jaars) zakt vanaf de top eind maart al meer dan 60 basis­pun­ten terug (0,6%). De grote vraag is nu of de rente in de VS hier een bodem kan mak­en? De 1,75 – 1,80% hebben we al een paar keer als bodem kun­nen zien het afgelopen jaar. Gaat de rente daaron­der, dan zal het ook in de VS nog lager moeten vrees ik. Een niveau rond de 1,5% zit er dan zek­er in, alleen verwacht ik niet dat het in deze fase zal gebeuren maar wie weet lat­er in het jaar. Al kan een en ander natu­urlijk ver­snellen, we weten dat er niks zek­er is in deze markt, iets wat we hebben geleerd de afgelopen jaren. Oplet­ten voor de bodem in de VS, u ziet duidelijk wat er gaat gebeuren als die breekt op de grafiek van de EU rente na het door­breken van de bodem.

Rente EU en VS 10 jaars:

AEX Index:
De AEX ger­aakt opnieuw onder de 300 pun­ten grens, onze index heeft het lastig om zich te her­pakken, we zien lagere top­pen en lagere bodems. Het 200-MA dat rond de 304 – 305 pun­ten wacht werd al door­bro­ken, de con­di­tie op de lan­gere ter­mi­jn verzwakt hier­door behoor­lijk. Wel is het zo dat de AEX niet in 1 beweg­ing bijvoor­beeld weer terug zal moeten tot de 270 pun­ten of de bodem van vorig jaar rond de 255 pun­ten. Op de dag grafiek hieron­der zien we dat er nog een ste­un­li­jn is die de AEX opvangt, de lijn onder de bodems van vorig jaar sep­tem­ber en novem­ber. Aan de bovenkant zit het dicht rond de 304 – 305 waar dus dat 200-MA wacht samen met de lijn over de recente top­pen.

Pas als de AEX boven de 305 ger­aakt ziet het er weer iets beter uit, maar we weten dat het moeil­ijk gaat wor­den met de huidi­ge omstandighe­den, al sluiten we niks uit in deze markt. Wat wel goed is om te weten is dat als er rond de 295 – 300 een goeie bodem kan wor­den gemaakt die er wel eens voor een tijd­je zou kun­nen bli­jven staan. Gaat de 295 eraan, en verzwakt Wall Street verder, dan moeten we vrezen voor de 270 en wie weet weer de 255 pun­ten lat­er dit jaar. Het bli­jft oplet­ten in deze markt, dat moge duidelijk zijn …

Grafiek AEX Index:

S&P 500 Index:
Wall Street, dat sterk aan het jaar begon, kri­jgt het nu ook voor de kiezen. Daar waar men in maart nog dacht dat de markt wel eens door kon stomen richt­ing nieuwe hoogtepun­ten (Dow Jones en S&P 500) zien we nu dat deze (nog) niet wer­den behaald. Aan de andere kant was het duidelijk dat indi­en de mark­ten door willen stoten richt­ing hun All Time High niveaus er eerst wel een cor­rec­tie zou moeten komen. De Amerikaan gaat er nog steeds vanu­it dat die record niveaus er nog wel komen dit jaar. Alleen zit er nu toch wel wat meer twi­jfel in de markt, ik had het al over de rente die behoor­lijk aan het zakken is, aan de andere kant kreeg de VS door het grote ver­lies van hun groot­ste bank, en eigen­lijk de groot­ste bank ter wereld, een dëja vu gevoel met wat er gebeurde in 2007 met Bear Stearns en Lehman. Niet dat we dit feit over 1 kam kun­nen scheren, maar toch, het zijn behoor­lijke bedra­gen en men gaat dat snel denken wat er nog meer aan zit te komen? Men dacht dat door scher­pere con­troles dit soort zak­en niet meer mogelijk waren, u hebt kun­nen zien dat het wel nog kan …

Enfin, de tech­nis­che toe­s­tand van de S&P 500 index nu. Er is duidelijk een verzwakking gaande maar meer dan 5% vanaf de top is er nog niet vanaf tot op heden. Een cor­rec­tie van 5% zou nor­maal zijn bin­nen een ste­vige uptrend en een index die nog goed boven zijn 200-daags gemid­delde staat. Niks aan de hand zou ik dan denken in nor­male omstandighe­den, maar helaas zijn de omstandighe­den absolu­ut niet sta­biel te noe­men. Dus, het bli­jft vooral loeren naar wat Wall Street gaat doen de komende dagen, weken … Kan de ste­un het houden dat zit er meer in het vat, vergeet niet dat de S&P 500 op 1 mei nog 1415 deed, op 14 mei was dat 1336 (low). Ofwel, nog bij­na een hoog­ste stand voor het jaar deze maand, en nu dus die twi­jfels rond de ste­un­zone 1335 – 1340 pun­ten. En, het zal erom span­nen, ook de komende dagen. Gaat de S&P 500 onder die 1335 pun­ten, dan zal de 1321 en 1285 weer in beeld komen, met veran­derende omstandighe­den die dus veel impact kun­nen hebben op het verdere ver­loop dit jaar … Oplet­ten dus, en vooral naar Wall Street bli­jven kijken …

Grafiek S&P 500 Index:

Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.