...

BULLS vs BEARS

28 juli 2010, 09:28 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

al weken een gevecht tussen de BULLS en de BEARS waarbij het behoorlijk snel gaat in de richtingen die tijdelijk worden gekozen. Nu zien we de BULLS aan zet, maar voor hoelang nog? Staan de indices nu te hoog? Of, ziet men plots dat sprankeltje hoop op een dusdanige verbetering van de wereldeconomie die de grote crisis definitief achter zich laat? Deze keer kijk ik vooral naar een nogal belangrijk lange termijn signaal bij de SP 500 index ...


De markt:
De divergentie tussen de economie in Europa en de VS en de bedrijfsresultaten die de afgelopen weken binnen zijn gekomen blijft groot, met andere woorden, al die mooie winsten die er worden gemaakt komen blijkbaar niet uit onze eigen economie. Azië zou het doen naar het schijnt, maar in die regio zien we dat dan weer niet terug via de beurzen aldaar. De indices, ofwel de belangrijke graadmeters in Azië staan allemaal op een behoorlijk verlies voor 2010. En dat terwijl in de regio`s waar het er veel slechter aan toe gaat de beurzen wel weer in de plus staan sinds deze week.

De vraag is nu, hoe moeten we dit nu lezen?
1- Is dit opnieuw de opbouw naar een volgende fase van teleurstelling?
2- Gaat het wel zo goed dat we de markten nog veel hoger mogen verwachten?

Voor het eerste scenario ben ik niet zo bang, het gaat over het geheel bekeken nog veel te slecht om een lange beursrally te forceren die langer dan 2 maanden duurt boven de 10.000 pnt bij de Dow Jones. Ik kies voor dat getal omdat het al jaren de revue passeert, eigenlijk draaien we al zo`n 12 jaar rond dat niveau zonder er echt, en vooral definitief van los te komen. Ik zie dan ook niet in dat het nu plots wel zal lukken, kan nog wat hoger, maar zeker ook fors lager met de indexen. Aan de bovenkant zit het slot erop eerst rond de 10.700~10.750 en later rond de 11.200 pnt waar we dit jaar al eventjes zijn geraakt met de Dow Jones.

Het tweede scenario is wel iets om voor te vrezen, stel dat de markten hier door weten te breken, en op hoop de rally verder uitbreiden richting niveaus gemeten naar de Dow Jones van boven de 11.200 pnt, dan lijkt het erop dat er geen weg terug is mits die genadeloos komt. Met andere woorden, net als tot begin mei, toen er ook tegen alle wetten van de markt in werd gehandeld zal de klap weer uit het duister komen met alle gevolgen vandien, en reken erop dat men niet meer zal geloven in een computerstoring, of flitscrash of wat voor andere uitleg men er ook aan wil geven ... De volgende keer zal de rekening betaald moeten worden, zonder pardon. Dus, we kunnen alleen maar hopen dat dezelfde fout als tijdens de periode februari tot begin mei niet meer wordt gemaakt.

Het is nogal wat, maar ik kan niet anders dan uitgaan van deze projectie, het ene kan het andere niet verklaren, toelaten enz.. om een goeie beursrally in te zetten heb je vooral nodig dat de zaken op een verantwoorde reeks staan. Dus, en een goeie economie, en een gezonde arbeidsmarkt, en vooral goed presterende bedrijven. Van deze 3 uit de reeks voldoet er maar 1 aan de regels, en dat is bij lange na niet voldoende. Want, als 1 en 2 er niet zijn, zal 3 vanzelf de man met de hamer tegenkomen. Tijdelijk op alleen Azië en de latijns Amerikaanse landen terugvallen kan wel, maar de inflatie in die regio`s groeit met de dag met als gevolg dat deze zal moeten worden getemperd. Dat zal daar dan vanzelf de groei doen bekoelen zodat de bounce vanaf daar naar onze regio`s dubbel zo hard kan aankomen later dit jaar of begin 2011. Kortom, ik zie geen enkele reden om lange tijd te hopen op nieuwe welvaart, vergeet dat voorlopig maar ....

Het lange termijn signaal:
Technisch bekeken staan vrijwel alle indices op SELL langere termijn, dit komt door de lagere toppen, en vooral ook door de kruising van het 50-daags gemiddelde onder het 200-daags gemiddelde te zien via de dag grafieken. Maar daarnaast zijn ook verschillende andere lange termijn indicaties duidelijke verkoopsignalen aan het vertonen. Vooral een van mijn belangrijkste richtpunten op lange termijn is het verloop van het 13-weeks gemiddelde tov het 34-weeks gemiddelde bij de S&P 500 index, via de grafiek hieronder ziet u dat we er een verkoopsignaal op krijgen nu, en dat deze situatie vaak als zeer betrouwbaar is kunt u zien bij de voorgaande SELL en BUY momenten welke worden weergegeven op de grafiek van de laatste 20 jaar.

Hier had ik het precies 1 jaar geleden ook over toen de S&P 500 nog onder de 1000 pnt stond, na het signaal zijn we tot boven de 1200 pnt doorgeschoten met de top in april behaald. Zie het artikel http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/guyboscart/article4534967.ece


SP 500 WEEK 13-MA vs 34-MA



Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.