...

Bobo's bazelen

14 september 2010, 07:40 | poets | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De werke­lijke macht ligt nog steeds bij de banken. Dit bleek wel weer uit Basel III van afgelopen zondag. Toezichthoud­ers en cen­trale­bankdi­recteuren hebben zondag overeen­stem­ming bereikt over het Basel III pakket. Ik weet niet hoe­lang ze hier al over aan het baze­len zijn maar ik denk vanaf 2008.


Dat het in Basel plaatsvond is wel leuk om te melden. Een brugget­je naar het woord baze­len” is dan snel gemaakt natu­urlijk. De defin­i­tie van baze­len is als vol­gt: prat­en over onduidi­ge din­gen, raaskallen, zwammen en wauwe­len. Ik ga niet de hele uitkomst van Basel III opschri­jven hier want dat is eigen­lijk de moeite niet. Het komt erop neer dat de arme” bankjes nog grofweg 9 jaar de tijd kri­j­gen om hun kap­i­taal­buffers te ver­sterken. De invo­er­ing van de nieuwe regels begint gefaseerd begin 2013. Wat er tussen nu en 2013 ver­langd wordt weet nie­mand. Even ter vergelijk. De meeste multi­na­tion­als hebben zo’n 30% aan kap­i­taal­buffers dus het uitein­delijke doel van 7% voor de banken stelt niet zoveel voor.
Kor­tom we schuiv­en de prob­le­men weer eens naar voren en de macht ligt nog steeds bij de banken. Dat de banken blij waren met het resul­taat was wel te zien aan de koersen van de finan­cials. Ze voe­len nog geen enkele druk en zijn blij dat ze weer even wat tijd hebben om door te gaan met waar ze mee bezig waren. Het uitein­delijke doel is een ver­sterk­te kap­i­taal­buffer te creëren voor de risi­co­dra­gende acti­va van de banken. Poets met zijn 6 jaar Mavo snapt het niet meer. Hoe kun je nu aan een kap­i­taal­buffer gaan werken voor iets waar­van je de werke­lijke waarde niet kan lat­en zien? Het is dus alle­maal te doen om de risi­co­dra­gende acti­va waarover een wereld­wi­jd spreekver­bod is afge­spro­ken. De oorza­ak van de huidi­ge cri­sis dus. Zolang daar geen duidelijkheid over komt bli­jft de finan­ciële wereld in gevaar en kan het op elk moment weer volledig mis gaan. De grote banken zijn nog steeds too big to fail dus eigen­lijk too big to excist.

Banken beloven beter­schap:

Wan­neer ik zo’n titel lees dan denk ik bij mezelf, zijn ze ziek dan?

En of de banken nog ziek zijn. Vri­jwel iedere keer wordt er gespro­ken over de Tier 1 ratio van de banken. In de huidi­ge onzekere tij­den is deze ratio van groot belang. Een hoge Tier 1 ratio geeft aan dat een bank een relatief groot eigen ver­mo­gen heeft. Hier­door zullen andere banken makke­lijk­er geld uitle­nen aan deze bank. Het ver­bod op short­selling van bankaan­de­len die veel lan­den hebben afgekondigd heeft er mee te mak­en dat veel banken een te lage ratio hebben. De hedge­fond­sen voe­len dit pri­ma aan en short­en de banken bij het lev­en. Hier­door wekken ze de indruk dat deze banken in grote prob­le­men zullen komen waar­door klanten mas­saal geld van deze banken zullen halen, einde oefen­ing dus. Van de andere kant heeft dit ver­bod ertoe geleid dat er een ver­stor­ing in de mark­twerk­ing is opge­tre­den want in feite zijn de banken met een te lage ratio een gevaar voor het hele finan­ciele sys­teem. In 2009 werd gespro­ken over een ratio van ten­min­ste 9,1% en dat is nu terugge­bracht naar 7% en dit is ook weer een sig­naal dat het gewoon niet goed gaat in de sec­tor. Banken zullen nu het eigen ver­mo­gen dienen te ver­sterken door of onderde­len te verkopen, emissies te doen of het uitschri­jven van oblig­atie­lenin­gen. Aangezien met name de europese banken meer tijd hebben gevraagd kan er gesteld wor­den dat het met de europese banken feit­elijk slechter gaat dan met bijvoor­beeld de amerikaanse banken.

Een voor­beeld­je:

Stel een bank heeft een eigen ver­mo­gen van 20 mil­jard en voor 200 mil­jard aan risi­co­dra­gende acti­va uit­staan. Op basis hier­van bedraagt de Tier 1 ratio 10%. Stel dat de slechte lenin­gen het eigen ver­mo­gen met 10 mil­jard heeft aange­tast dan daalt de ratio naar 5%. Dit is met name in 2008 en 2009 gebeurt en banken kon­den geen nieuwe aan­de­len uit­geven gezien de lage koersen dus moesten de over­he­den bijsprin­gen. Even terug naar het begin. Boven­staande bank heeft nu een Tier 1 ratio van 10%. Wan­neer deze bank 11% slechte lenin­gen heeft die het moet afschri­jven dan is het per direct fail­li­et. Het is dus nu wel duidelijk dat de waarde van de acti­va van de banken en de hoeveel­heid slechte lenin­gen die ze nog hebben staan in nev­el gehuld is. Wan­neer dit werke­lijk boven tafel zou komen zou de paniek niet te overzien zijn. Dat banken elka­ar niet meer vertrouwen is ook wel duidelijk gewor­den aangezien ze hun eigen cijfers ken­nen en weten dat er maar iets hoeft te gebeuren voor­dat ze met een negatief eigen ver­mo­gen te mak­en kri­j­gen en dus fail­li­et gaan. Over­he­den kun­nen niet bli­jven stim­uleren want de bedra­gen die nodig zijn is niet te bevat­ten. Beet­je pap­pen en nathouden zodat de banken net niet omvallen gaat op ter­mi­jn niet werken. Het Basel akko­ord kan dus bij deze ver­wo­ord wor­den als een lachtert­je eerste klas want een gevraagde ratio van 7% over 9 jaar zal bij lange na niet genoeg zijn om de klap­pen die nog gaan komen, op te van­gen. Een ratio van 30% zou een stuk veiliger zijn alleen dat is utopie voor de banken die dus­danig veel risi­co hebben genomen dat dit niet te bew­erk­stel­li­gen is.

Toezicht of Theekransje:

AFM bestu­ur­der Kock­elko­ren zei don­derdag dat het pri­jzenswaardig is dat banken en verzek­er­aars bezig zijn om hun pro­ducten te con­trol­eren en te ver­beteren, maar dat zij daaraan ook con­se­quen­ties moeten verbinden. Ik dacht dat het niet gekker kon maar het kan blijk­baar wel. Wie con­troleert wie nu? Al in 2007, 2008 en 2009 viel iedereen over elka­ar heen: We hebben scher­p­er toezicht nodig in de finan­ciële sec­tor. Na 3 jaar ver­gaderen is de uitkomst dat de banken zichzelf gaan con­trol­eren……….. heb nu een fles beren­burg nodig………… Even verder lezen en, laat de 2e fles maar komen, de sec­tor gaat zelf bepalen of en hoe de schade wordt ver­haald Hellup!! Gelukkig zijn er ook nog ver­standi­ge mensen in de wereld want de con­sumenten­bond vraagt zich terecht af of dit wel kan. Vol­gens de Ned­er­landse Verenig­ing van Banken is vorig jaar met de AFM afge­spro­ken de klant cen­traal te zetten in het pro­duc­taan­bod’. Ik pleit voor het opdoeken van de AFM en een nieuwe toezichthoud­er aan te stellen die echt toezicht gaat houden en die zich wat hard­er opstelt tegen­over de banken in plaats van lekker bij elka­ar op de thee te komen en te vra­gen of hun zelftoets al vorderin­gen maakt. De huidi­ge toezichthoud­ers hebben te weinig mid­de­len om banken te dwin­gen. Ze kun­nen hoo­gu­it achter­af mis­standen vast­stellen en achter­af boetes uit­de­len. Door nu de AFM meer bevoegdhe­den te geven komen we er niet. Ze zijn te ver­w­even met de banken en zijn te close gewor­den met ze.

Ondanks, het ingri­jpen van de over­he­den om ervoor te zor­gen dat de banken meer lucht kri­j­gen, de aan­de­lenko­ersen van bankaan­de­len weer flink zijn geste­gen, de rente extreem laag is en banken weer win­st­ci­jfers lat­en zien is de sit­u­atie niet veel ver­betert. De vraag naar nieuwe kap­i­taal­in­jec­ties gaat geheid weer komen en dan opeens zit­ten we weer in een cri­sis die feit­elijk niet is wegge­weest. Beurzen lat­en de laat­ste tijd een ander beeld zien en basseren zich op hoop. In 2009 hebben we een gigan­tis­che sti­jging op hoop gezien maar die hoop is onterecht geweest want we staan er niet veel beter voor dan een paar jaar gele­den. Er wordt flink met schulden geschoven en de cen­trale banken zien de bal­ansto­tal­en zien­dero­gend toen­e­men ter­wi­jl de grote banken er nog steeds erg slecht voor staan.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.