Vrijdag was er weer zo‘n moment waar iedereen op aan het wachten was: Wat zou Bernanke zeggen in Jackson Hole? Achteraf bekeken niets, wel een vooruitzicht naar eind september waarover Bernanke vrijdag aangaf de vergadering één dag langer te laten duren. De markt hoopt hier dus op nieuwe maatregelen door de FED en loopt daar nu op vooruit.
De markt
Het was op de markten dus vooral wachten op afgelopen vrijdag. In de kranten en op het internet stond het er vol van: Wat zou FED-voorzitter Bernanke doen? Men hoopte vooral op een nieuwe ronde van Kwantitatieve Verruiming (QE noemt men dat en dan zou het gaan om de 3de ronde), maar dat kwam dus nog niet uit de hoge hoed. Wel kondigde Bernanke aan dat de FED-vergadering eind september een dag langer zou gaan duren omdat het één en ander over de huidige situatie besproken moest worden.
De markt kijkt nu nieuwsgierig naar wat er eind september besproken zal gaan worden. We zien dat de beurzen daarop alvast in de positieve zin vooruitlopen. De handelaren verwachten dus dat er nieuwe maatregelen komen, men beklimt de bekende “Wall of Fear”. Nadat Bernanke had gesproken, zakte Wall Street in eerste instantie behoorlijk weg, maar na verloop van tijd was er een opmerkelijk herstel te zien op basis van de verwachting dat er mogelijk toch een QE3 op poten gezet gaat worden. Het is allemaal maar gissen. We weten dat 7 van de FED-bestuurders op één lijn zitten, maar dat er 3 van hen tegen QE3 zijn. Bernanke zal moeten praten als Brugman om de plannen door te laten gaan, want als het aan hem ligt dan zouden we allang QE3 hebben in deze marktomstandigheden. De teleurstellende QE1 en 2 hebben weinig nieuwe banen opgeleverd. Veel geld is bij de banken terecht gekomen, waarbij de banken ook flink hebben kunnen speculeren op de financiële markten. Bij QE3 zal er gezorgd moeten worden dat het geld daar niet weer terecht komt, maar vooral bij de onderlaag ofwel om vooral nieuwe banen te scheppen. In Amerika zegt men in het Republikeinse kamp: ‘Our biggest job problem is that foreign countries are eating our lunch’.
We zitten ook nog met Europa. Wat gaat er gebeuren met Italië, Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland, waar vorige week in Griekenland de rente weer flink begon op te lopen tot nieuwe records? Ook kwam plots het gerucht dat Duitsland een downgrade zou krijgen, net zoals Frankrijk een paar weken terug. De markten wachten zo met tromgeroffel op de geruchtenmolen, de markten blijven zeer volatiel en zijn zo gepositioneerd om op elk moment weer een diepe duik te gaan maken.
Toch ook nog even een vergelijk tussen Europa en Wall Street
Als we er de S&P 500 bij pakken dan zit deze index nog 10 procent onder de 1.350 pnt, waar de top lag. In Europa is dat nogal anders, de AEX en DAX noteren zo‘n 25% onder hun toppen van resp. 374 pnt en 7.550 pnt. Er is dus een enorm verschil tussen Wall Street en Europa. Aan de andere kant was het juist de VS die een downgrade kreeg en Duitsland, Nederland en Frankrijk niet. Ik denk dat Wall Street te ver voorop is gaan lopen en dat het toch wel weer een stuk omlaag moet kunnen. We verwachten nog steeds dat de economie in zal moeten boeten en dat de economieën van groeilanden in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië ook krimp zullen gaan vertonen. Dit kan de markt in de wat langere fase niet negeren, we moeten goed op blijven letten in deze fase. Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk, maar ik verwacht door de verslechterde technische conditie een lagere S&P 500 en Dow Jones die op langere termijn mogelijk nog een bodem onder de 10.000 pnt kan neerzetten.
Technische Analyse Dow en AEX
Nu de kortere termijn. Het blijft moeizaam gaan met de beurzen hier in Europa. Vooral de DAX komt maar moeilijk weer op gang. De AEX ook niet, maar we zien bij deze index niet het soort uitslagen alls in Duitsland. De AEX blijft eerder wat hangen tussen de 275 en 290 pnt. Op Wall Street gaat het allemaal wat minder snel omlaag, of duurt het niet zo lang voordat er een daling komt? Wel is het zo dat de indices op Wall Street veel beter herstellen. Alleen zit alles ook daar nog in een downtrend sinds de “Death Cross” er staat. Daarom denk ik dat het ook daar nog niet klaar is met dalen. Na de rally die als we naar de Dow Jones kijken mogelijk tot 11.550−11.600 pnt kan gaan, kan de markt opnieuw een aanval opzetten richting de bodems die deze maand werden gezet.
Bij de Dow Jones zullen we eerst een slot boven de 12.000 pnt moeten krijgen voor we kunnen denken dat het allemaal met een sisser af is gelopen en dat de Dow Jones weer naar zijn hoogste niveaus van dit jaar kan opkrabbelen. Het is niet zozeer de vraag of dat haalbaar is. In deze markt kan alles, weten we, en aangezien het slot van maandag al boven de 11.500 pnt uitkwam is het met de huidige maatstaven slechts een peuleschil tot die 12.000 pnt. Maar, andersom is het ook zo, als de markt het weer eens lastig krijgt, staan we zo enkele procenten lager. Ook dat kennen we. De afgelopen weken verloor de Dow enkele keren meer dan 300 – 400 pnt op een dag. Laten we het zo zeggen, de downtrend is er gekomen na het doorbreken van het 200-MA en later bevestigd door de “Death Cross” en die blijft voorlopig geldig. Doordat we in die downtrend zitten, is de kans groter dat we na een goeie rally, waar we nu mee bezig zijn, terug kunnen vallen op zoek naar nieuwe bodems. Voor de Dow is dat dan de zone 10.600−10.750 pnt. Ook dat lijkt ver weg, maar ook hier een dag of 2 – 3 met power omlaag en we staan daar weer. Daarom kan en wil ik geen harde uitspraak doen in deze omstandigheden waar het makkelijk 2 kanten op kan gaan. Wel geef ik dus mee dat we in een downtrend zitten waardoor het met deze omstandigheden makkelijker omlaag zou moeten kunnen. Vooral de komende dagen bekijken we het rustig aan, want aan het eind van de week zit het venijn. Dan verschijnen namelijk de werkgelegenheidscijfers.
Bij de AEX is het allemaal wat minder. We zitten daar al langer in de downtrend en ook de “Death Cross” werd veel eerder gemaakt dan bij de Dow Jones. Sinds de AEX onder de 300 pnt is gezakt zijn we er niet meer in de buurt geweest, en dat is een essentieel verschil met de Dow Jones die er na een daling wel in slaagt om een goeie en stevige rally op gang te brengen. De AEX hangt nu een beetje tussen de 275 en 290 pnt, wel eens eronder en erboven maar dan telkens heel kort. Daarom zie ik deze niveaus als uitersten voorlopig, daartussen vindt de handel plaats, en het is enorm lastig om daar op de juiste momenten op te handelen. Je zit met die enorme volatiliteit waardoor je behoorlijk kunt verliezen als je de verkeerde kant op zit, en als je dan te grof inzet kan dat veel geld kosten. Moeilijk handelen dus, de bedoeling in deze marktomstandigheden is in eerste instantie ervoor te zorgen dat er weinig of geen verliezen worden geleden. Voorlopig zie ik de 300 pnt grens nog niet als grijpbaar, aan de onderkant vormt er zich bij de AEX wel een bodem tussen de pakweg 265 en 270 pnt… We houden u op de hoogte natuurlijk.
Dow Jones Index:
AEX Index:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl