...

Bernanke strooit twijfels

29 augustus 2011, 21:51 | Guy Boscart | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vri­jdag was er weer zo‘n moment waar iedereen op aan het wacht­en was: Wat zou Bernanke zeggen in Jack­son Hole? Achter­af bekeken niets, wel een vooruitzicht naar eind sep­tem­ber waarover Bernanke vri­jdag aan­gaf de ver­gader­ing één dag langer te lat­en duren. De markt hoopt hier dus op nieuwe maa­trege­len door de FED en loopt daar nu op vooruit.


De markt
Het was op de mark­ten dus vooral wacht­en op afgelopen vri­jdag. In de kran­ten en op het inter­net stond het er vol van: Wat zou FED-voorzit­ter Bernanke doen? Men hoopte vooral op een nieuwe ronde van Kwan­ti­tatieve Ver­ruim­ing (QE noemt men dat en dan zou het gaan om de 3de ronde), maar dat kwam dus nog niet uit de hoge hoed. Wel kondigde Bernanke aan dat de FED-ver­gader­ing eind sep­tem­ber een dag langer zou gaan duren omdat het één en ander over de huidi­ge sit­u­atie bespro­ken moest wor­den.

De markt kijkt nu nieuws­gierig naar wat er eind sep­tem­ber bespro­ken zal gaan wor­den. We zien dat de beurzen daarop alvast in de posi­tieve zin vooruit­lopen. De han­de­laren verwacht­en dus dat er nieuwe maa­trege­len komen, men bek­limt de bek­ende Wall of Fear”. Nadat Bernanke had gespro­ken, zak­te Wall Street in eerste instantie behoor­lijk weg, maar na ver­loop van tijd was er een opmerke­lijk her­s­tel te zien op basis van de verwacht­ing dat er mogelijk toch een QE3 op poten gezet gaat wor­den. Het is alle­maal maar gis­sen. We weten dat 7 van de FED-bestu­ur­ders op één lijn zit­ten, maar dat er 3 van hen tegen QE3 zijn. Bernanke zal moeten prat­en als Brug­man om de plan­nen door te lat­en gaan, want als het aan hem ligt dan zouden we allang QE3 hebben in deze mark­tom­standighe­den. De teleurstel­lende QE1 en 2 hebben weinig nieuwe banen opgeleverd. Veel geld is bij de banken terecht gekomen, waar­bij de banken ook flink hebben kun­nen speculeren op de finan­ciële mark­ten. Bij QE3 zal er gezorgd moeten wor­den dat het geld daar niet weer terecht komt, maar vooral bij de onder­laag ofwel om vooral nieuwe banen te schep­pen. In Ameri­ka zegt men in het Repub­likeinse kamp: Our biggest job prob­lem is that for­eign coun­tries are eat­ing our lunch’.

We zit­ten ook nog met Europa. Wat gaat er gebeuren met Ital­ië, Span­je, Por­tu­gal, Ier­land en Grieken­land, waar vorige week in Grieken­land de rente weer flink begon op te lopen tot nieuwe records? Ook kwam plots het gerucht dat Duit­s­land een down­grade zou kri­j­gen, net zoals Frankrijk een paar weken terug. De mark­ten wacht­en zo met tromgerof­fel op de gerucht­en­molen, de mark­ten bli­jven zeer volatiel en zijn zo gepo­si­tion­eerd om op elk moment weer een diepe duik te gaan maken.

Toch ook nog even een vergelijk tussen Europa en Wall Street
Als we er de S&P 500 bij pakken dan zit deze index nog 10 pro­cent onder de 1.350 pnt, waar de top lag. In Europa is dat nogal anders, de AEX en DAX noteren zo‘n 25% onder hun top­pen van resp. 374 pnt en 7.550 pnt. Er is dus een enorm ver­schil tussen Wall Street en Europa. Aan de andere kant was het juist de VS die een down­grade kreeg en Duit­s­land, Ned­er­land en Frankrijk niet. Ik denk dat Wall Street te ver voorop is gaan lopen en dat het toch wel weer een stuk omlaag moet kun­nen. We verwacht­en nog steeds dat de economie in zal moeten boeten en dat de economieën van groei­lan­den in Zuid-Ameri­ka en Zuidoost-Azië ook krimp zullen gaan ver­to­nen. Dit kan de markt in de wat lan­gere fase niet negeren, we moeten goed op bli­jven let­ten in deze fase. Het lijkt alle­maal zo aantrekke­lijk, maar ik verwacht door de ver­slech­ter­de tech­nis­che con­di­tie een lagere S&P 500 en Dow Jones die op lan­gere ter­mi­jn mogelijk nog een bodem onder de 10.000 pnt kan neerzetten.

Tech­nis­che Analyse Dow en AEX
Nu de kor­tere ter­mi­jn. Het bli­jft moeiza­am gaan met de beurzen hier in Europa. Vooral de DAX komt maar moeil­ijk weer op gang. De AEX ook niet, maar we zien bij deze index niet het soort uit­sla­gen alls in Duit­s­land. De AEX bli­jft eerder wat hangen tussen de 275 en 290 pnt. Op Wall Street gaat het alle­maal wat min­der snel omlaag, of duurt het niet zo lang voor­dat er een dal­ing komt? Wel is het zo dat de indices op Wall Street veel beter her­stellen. Alleen zit alles ook daar nog in een down­trend sinds de Death Cross” er staat. Daarom denk ik dat het ook daar nog niet klaar is met dalen. Na de ral­ly die als we naar de Dow Jones kijken mogelijk tot 11.55011.600 pnt kan gaan, kan de markt opnieuw een aan­val opzetten richt­ing de bodems die deze maand wer­den gezet.

Bij de Dow Jones zullen we eerst een slot boven de 12.000 pnt moeten kri­j­gen voor we kun­nen denken dat het alle­maal met een siss­er af is gelopen en dat de Dow Jones weer naar zijn hoog­ste niveaus van dit jaar kan opkrabbe­len. Het is niet zozeer de vraag of dat haal­baar is. In deze markt kan alles, weten we, en aangezien het slot van maandag al boven de 11.500 pnt uitk­wam is het met de huidi­ge maat­staven slechts een peuleschil tot die 12.000 pnt. Maar, ander­som is het ook zo, als de markt het weer eens lastig kri­jgt, staan we zo enkele pro­cen­ten lager. Ook dat ken­nen we. De afgelopen weken ver­loor de Dow enkele keren meer dan 300 – 400 pnt op een dag. Lat­en we het zo zeggen, de down­trend is er gekomen na het door­breken van het 200-MA en lat­er beves­tigd door de Death Cross” en die bli­jft voor­lop­ig geldig. Door­dat we in die down­trend zit­ten, is de kans grot­er dat we na een goeie ral­ly, waar we nu mee bezig zijn, terug kun­nen vallen op zoek naar nieuwe bodems. Voor de Dow is dat dan de zone 10.60010.750 pnt. Ook dat lijkt ver weg, maar ook hier een dag of 2 – 3 met pow­er omlaag en we staan daar weer. Daarom kan en wil ik geen harde uit­spraak doen in deze omstandighe­den waar het makke­lijk 2 kan­ten op kan gaan. Wel geef ik dus mee dat we in een down­trend zit­ten waar­door het met deze omstandighe­den makke­lijk­er omlaag zou moeten kun­nen. Vooral de komende dagen bek­ijken we het rustig aan, want aan het eind van de week zit het veni­jn. Dan ver­schi­j­nen namelijk de werkgele­gen­hei­d­sci­jfers.

Bij de AEX is het alle­maal wat min­der. We zit­ten daar al langer in de down­trend en ook de Death Cross” werd veel eerder gemaakt dan bij de Dow Jones. Sinds de AEX onder de 300 pnt is geza­kt zijn we er niet meer in de buurt geweest, en dat is een essen­tieel ver­schil met de Dow Jones die er na een dal­ing wel in slaagt om een goeie en ste­vige ral­ly op gang te bren­gen. De AEX hangt nu een beet­je tussen de 275 en 290 pnt, wel eens eron­der en erboven maar dan telkens heel kort. Daarom zie ik deze niveaus als uiter­sten voor­lop­ig, daar­tussen vin­dt de han­del plaats, en het is enorm lastig om daar op de juiste momenten op te han­de­len. Je zit met die enorme volatiliteit waar­door je behoor­lijk kunt ver­liezen als je de ver­keerde kant op zit, en als je dan te grof inzet kan dat veel geld kosten. Moeil­ijk han­de­len dus, de bedoel­ing in deze mark­tom­standighe­den is in eerste instantie ervoor te zor­gen dat er weinig of geen ver­liezen wor­den gele­den. Voor­lop­ig zie ik de 300 pnt grens nog niet als gri­jp­baar, aan de onderkant vormt er zich bij de AEX wel een bodem tussen de pak­weg 265 en 270 pnt… We houden u op de hoogte natu­urlijk.

Dow Jones Index:


AEX Index:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.