Begin december publiceerde RBS Equity Research Benelux de favoriete Benelux-aandelen voor 2010. De koersen van de meerderheid van deze aandelen zijn in 2009 al meer dan verdubbeld, terwijl de AEX met 37% steeg. Valt deze selectie dan te rijmen met het bekende beursadagium ‘koop de verliezers van het vorige jaar en verkoop de winnaars’?
Topaandelen voor 2010
Voor 2010 verwacht RBS Equity Research Benelux dat Aalberts, BAM, CSM, Dockwise, Draka, Nyrstar en Randstad in positieve zin zullen uitblinken. Over Arcadis, EVS, SBM en Mobistar is onze Research afdeling voor 2010 het minst enthousiast. Van de zeven aanraders zijn er vijf waarvan de koers in 2009 al met meer 50% is gestegen (versus een AEX van +37%). Dit roept de vraag op of er nog wel potentieel is voor deze favorieten.
Winners will be losers?
Deze vraag komt voort uit een bekende beursstrategie/wijsheid/cliché om elk jaar de slechtst presterende aandelen van het vorige jaar te kopen en de best presterende aandelen te verkopen. Deze strategie vindt zijn oorsprong in de zogenaamde ‘behavioural finance’ en wordt ondersteund door de publicatie ‘Does the stockmarket overreact?’ uit 1985 door DeBondt en Thaler. De strekking is dat verliezers uit een bepaalde tijdsperiode beter presteren dan winnaars in de volgende periode. Het probleem van deze studie is alleen dat de gebruikte periodes erg lang waren (meer dan 1 jaar).
Of blijven winners nog even winners?
In een studie uit 1993, ‘Returns to Buying Winners and Selling Losers: Implications for Stock Market’ (Jegadeesh en Titman) wordt de tegenovergestelde strategie onderzocht voor korte periodes. Hierin wordt voor korte tijdsperiodes steun gevonden voor de (tegenovergestelde) momentum theorie; de richting van de koersbeweging van individuele aandelen over een periode van 6 tot 12 maanden is een goede indicator voor de richting van dit aandeel op de korte termijn.
De Benelux in januari en februari
Beide studies keken echter niet specifiek naar de resultaten in de eerste twee maanden van het jaar, en al helemaal niet naar de Benelux. Ons research team onderzocht daarom het Benelux aandelen universum (124 aandelen uit o.a. de AEX, AMX, ASX, Bel20 en BelM) in de periode 1998 – 2008 (zie tabel).
Bron: Bloombrg, RBS.
De waarde van uw belegging kan fluctueren, in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.
In elk jaar zijn de prestaties in januari/februari van de beste 10 aandelen uit het voorgaande jaar vergeleken met de 10 slechtst presterende. In 80% van de gevallen (8 van de 10 jaar) bleken de winnaars het in de maand januari beter te doen dan de verliezers. Dit ondersteunt dus de momentum theorie, en geeft dus in ieder geval voorlopig geen reden om aan het favorietenlijstje te twijfelen!
Dit artikel verschijnt ook in de wekelijkse RBS nieuwsbrief ‘Turbo’s en Certificaten’.
Bron: Benelux Eye-Opener, RBS Equity Research Benelux.4 januari 2010.
Erik Mauritz werkt bij het door The Royal Bank of Scotland plc overgenomen gedeelte van ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) en is verantwoordelijk voor Turbo’s en Certificaten. Zijn beloning is afhankelijk van de prestaties van ABN AMRO en is niet gekopppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van ABN AMRO. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een invididuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. ABN AMRO staat onder toezicht van de AFM. Turbo’s en Certificaten maken onderdeel uit van de bedrijfsactiviteiten die door The Royal Bank of Scotland Plc zijn overgenomen en zullen na de definitieve opsplitsing van de ABN AMRO groep, in de RBS groep worden voortgezet. Klik hier voor een beschrijving van de samenwerking tussen ABN AMRO Bank N.V. en US Markets.