...

Benelux aandelen voor 2010

6 januari 2010, 08:46 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Begin decem­ber pub­liceerde RBS Equi­ty Research Benelux de favori­ete Benelux-aan­de­len voor 2010. De koersen van de meerder­heid van deze aan­de­len zijn in 2009 al meer dan ver­dubbeld, ter­wi­jl de AEX met 37% steeg. Valt deze selec­tie dan te rij­men met het bek­ende beur­sadag­ium koop de ver­liez­ers van het vorige jaar en verkoop de win­naars’?


Topaan­de­len voor 2010

Voor 2010 verwacht RBS Equi­ty Research Benelux dat Aal­berts, BAM, CSM, Dock­wise, Dra­ka, Nyrstar en Rand­stad in posi­tieve zin zullen uit­blinken. Over Arcadis, EVS, SBM en Mobis­tar is onze Research afdel­ing voor 2010 het minst ent­hou­si­ast. Van de zeven aan­raders zijn er vijf waar­van de koers in 2009 al met meer 50% is geste­gen (ver­sus een AEX van +37%). Dit roept de vraag op of er nog wel poten­tieel is voor deze favorieten.

Win­ners will be losers?

Deze vraag komt voort uit een bek­ende beursstrategie/​wijsheid/​cliché om elk jaar de slechtst presterende aan­de­len van het vorige jaar te kopen en de best presterende aan­de­len te verkopen. Deze strate­gie vin­dt zijn oor­sprong in de zoge­naamde behav­iour­al finance’ en wordt onder­s­te­und door de pub­li­catie Does the stock­mar­ket over­re­act?’ uit 1985 door DeBondt en Thaler. De strekking is dat ver­liez­ers uit een bepaalde tijdspe­ri­ode beter presteren dan win­naars in de vol­gende peri­ode. Het prob­leem van deze studie is alleen dat de gebruik­te peri­odes erg lang waren (meer dan 1 jaar).

Of bli­jven win­ners nog even winners?

In een studie uit 1993, Returns to Buy­ing Win­ners and Sell­ing Losers: Impli­ca­tions for Stock Mar­ket’ (Jegadeesh en Tit­man) wordt de tegen­overgestelde strate­gie onder­zocht voor korte peri­odes. Hierin wordt voor korte tijdspe­ri­odes ste­un gevon­den voor de (tegen­overgestelde) momen­tum the­o­rie; de richt­ing van de koers­be­weg­ing van indi­vidu­ele aan­de­len over een peri­ode van 6 tot 12 maan­den is een goede indi­ca­tor voor de richt­ing van dit aan­deel op de korte termijn.

De Benelux in jan­u­ari en februari

Bei­de stud­ies keken echter niet spec­i­fiek naar de resul­tat­en in de eerste twee maan­den van het jaar, en al hele­maal niet naar de Benelux. Ons research team onder­zocht daarom het Benelux aan­de­len uni­ver­sum (124 aan­de­len uit o.a. de AEX, AMX, ASX, Bel20 en BelM) in de peri­ode 1998 – 2008 (zie tabel).

alt

Bron: Bloom­brg, RBS

De waarde van uw beleg­ging kan fluctueren, in het verleden behaalde resul­tat­en geven geen garantie voor de toekomst.

In elk jaar zijn de presta­ties in januari/​februari van de beste 10 aan­de­len uit het voor­gaande jaar vergeleken met de 10 slechtst presterende. In 80% van de gevallen (8 van de 10 jaar) bleken de win­naars het in de maand jan­u­ari beter te doen dan de ver­liez­ers. Dit onder­s­te­unt dus de momen­tum the­o­rie, en geeft dus in ieder geval voor­lop­ig geen reden om aan het favori­eten­li­jst­je te twijfelen!

Dit artikel ver­schi­jnt ook in de weke­lijkse RBS nieuws­brief Tur­bo’s en Cer­tifi­cat­en’.

Bron: Benelux Eye-Open­er, RBS Equi­ty Research Benelux.4 jan­u­ari 2010.


Erik Mau­ritz werkt bij het door The Roy­al Bank of Scot­land plc overgenomen gedeelte van ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) en is ver­ant­wo­ordelijk voor Tur­bo’s en Cer­tifi­cat­en. Zijn beloning is afhanke­lijk van de presta­ties van ABN AMRO en is niet gekopp­peld aan de stand­pun­ten en aan­bevelin­gen opgenomen in deze col­umn. Hij schri­jft deze col­umn op per­soon­lijke titel. Zijn mening kan der­halve afwijken van de visie van ABN AMRO. De infor­matie in deze col­umn dient niet te wor­den beschouwd als indi­vidueel beleg­gingsad­vies of als een invi­didu­ele aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. ABN AMRO staat onder toezicht van de AFM. Tur­bo’s en Cer­tifi­cat­en mak­en onderdeel uit van de bedri­jf­s­ac­tiviteit­en die door The Roy­al Bank of Scot­land Plc zijn overgenomen en zullen na de defin­i­tieve opsplits­ing van de ABN AMRO groep, in de RBS groep wor­den voort­gezet. Klik hier voor een beschri­jv­ing van de samen­werk­ing tussen ABN AMRO Bank N.V. en US Markets.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.