...

BELEGGEN IN HET GELD VAN HET VOLK

8 september 2009, 11:12 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Amerikaanse dol­lar of de Chi­nese ren­min­bi : wat lijkt u nu een aantrekke­lijke munt ?
BELEGGEN IN RENMINBI

Wat lijkt u van­daag de aantrekke­lijk­ste munt : de Amerikaanse dol­lar of de Chi­nese ren­min­bi ? Het is haast een retho­rische vraag want hoeveel fans heeft de USD nu nog over…
Van het gerenomeerde Mon­ey Morn­ing verneem ik over de schulden­last van de Verenigde Stat­en : voor 2010 tot 2019 verwacht men een cum­mu­latief defi­ci­et van 9 triljoen (!) USD. Alleen al dit jaar zal Ameri­ka 2 triljoen ont­van­gen maar 3,6 triljoen uit­geven. Nu is het in de wereld zo gesteld : economis­che sterke lan­den bezit­ten een sterke munt, ter­wi­jl de economisch zwakkere ook een zwakke munt voeren. Ergo : de VS zouden een zwakke dol­lar ver­di­enen en Chi­na een sterke ren­min­bi. En…dat klopt ook inder­daad allebei.

Het eerste land heeft teko­rten op de han­dels­bal­ans, teko­rten op de begrot­ing en een gigan­tis­che schulden­berg. Het tweede land heeft over­schot­ten en een reusachtige reserve. De VS zijn een land van uit­geven en schulden mak­en; Chi­na is een land van sparen (gemid­deld 30 % van het loon !) en investeren. Het kan verk­eren, hoe de ver­houdin­gen op tien jaar tijd veran­derd zijn. Onder pres­i­dent Clin­ton waren er nog over­schot­ten op de begrot­ing — de aansla­gen op de Torens in 2001, de daaruit voortvloeiende defen­sieuit­gaven en een bij­zon­der ondeugdelijk bestu­ur van repub­likeinen hebben daaraan een einde gemaakt. Alles en nog veel meer is opge­soupeerd. En dan moest de Kredi­et­cri­sis nog plaatsvinden…

Bar­rack Oba­ma zit nu met de economis­che en finan­ciële puin­hoop en hem resten eigen­lijk grosso modo maar drie opties : de belastin­gen ver­hogen, de uit­gaven ver­la­gen of de dol­lar deval­ueren. Waarschi­jn­lijk zullen deze zelfs alle drie tegelijk moeten toegepast wor­den. De VS moeten drin­gend meer gaan uitvo­eren, wat betekent zwaar investeren in onder­wi­js en R & D (research & devel­op­ment). Meer gaan sparen en besparen ook, vooral dan door de over­heid en de burg­ers. Recente ontwik­kel­ing is dat deze laat­sten daarmee noodged­won­gen al begonnen zijn. 
Maar hoe moet het dan in een land dat van­daag voor 70 % van zijn economis­che activiteit dri­jft op de uit­gaven van die burg­ers ? Het bli­jft voor het ogen­blik en waarschi­jn­lijk nog voor vele lange jaren een dilem­ma, tot de diverse maa­trege­len die we net opnoem­den hun vrucht­en zullen begin­nen af te werpen…

De beroemde Amerikaanse investeerder Jim Rogers ver­wo­ordt het eigen­lijk in één zin : de 19de eeuw was de eeuw van het Verenigd Koninkrijk, de 20ste eeuw die van de VS maar de 21ste eeuw zal die van Chi­na wor­den. Dit gezegd zijnde wil ik hier toch aan toevoe­gen : onder­schat de Amerika­nen” toch vooral niet; het is een bij­zon­der resilient” en veerkrachtig volk dat tegen heel veel bestand is, ook tegen zwaar finan­cieel en economisch ontij. Ameri­ka als natie zal er veel vlug­ger terug bovenop komen dan menigeen nu denkt, ook al valt aan te nemen dat haar glo­ri­eti­jd, die van de 20ste eeuw, inder­daad defin­i­tief voor­bij is.

Om kort te gaan : uw keuze (de vraag­stelling aan het begin van dit artikel) zal vlug gemaakt zijn en hoogst­waarschi­jn­lijk en terecht vallen op de Chi­nese munt. Ren Min Bi betekent eigen­lijk het geld van het volk”. De ren­min­bi is de offi­ciële munt van de Volk­sre­pub­liek Chi­na. De een­heid van die munt is de yuan. Er zijn munten van 1 yuan en brief­jes van 1, 2, 5,…100 yuan. Die yuan is dan weer onderverdeeld in jiao, mao en fen. Om u een idee te geven van de waarde : 1 euro is van­daag gelijk aan 9,74 CNY, Chi­nese yuan.

Nu is er slechts één prob­leem voor beleg­gers : de ren­min­bi wordt (nog) niet vrij ver­han­deld. U kunt dus niet zomaar naar een bank of wis­selka­n­toor gaan en ren­min­bi’s aankopen. Hoe dan erin beleggen ? Wij hebben de oploss­ing gevon­den of beter : EVER­BANK, een inno­vatieve en kredi­et­waardi­ge Amerikaanse bank met meer dan 7 mil­jard dol­lar onder beheer, biedt u die mogelijkheid.

Ga naar www​.ever​bank​.com, prod­ucts, for­eign cur­ren­cies, World­Cur­ren­cy Access Deposit, apply online. Het vergt wel wat papier­w­erk maar u bez­it nu dé munt van de toekomst ! Zelf schri­jven ze hierover : A great choice if you seek to diver­si­fy your finan­cial port­fo­lio glob­al­ly against a depre­ci­at­ing US dol­lar with­out lock­ing your­self into a fixed term. Min­i­mum depos­i­to : 2500 USD, geen kosten, verzek­erd tegen fail­lisse­ment van de bank tot 250.000 USD. Men wijst verder op :
  • Chi­na’s account sur­plus is one of the largest in the world 
  • com­par­a­tive advan­tage in man­u­fac­tur­ing exports 
  • high domes­tic sav­ings rate 
De waarde van de CNY wordt dagelijks vast­gesteld door de Chi­nese over­heid tegen­over een mand­je met munten van de belan­grijk­ste han­delspart­ners. 1 CNY is van­daag gelijk aan 0,1463 USD. Vier jaar gele­den was dat nog 0,1230 USD. U ont­vangt geen intrest op die depos­i­toreken­ing maar zogauw, vroeg of laat, deze munt vrij ver­han­deld zal wor­den, bez­it u ze reeds en zal ze…véél waard zijn, veel meer dan de USD en miss­chien wordt de ren­min­bi wel ooit de nieuwe wereld-reservemunt…
Ik heb nog een inter­es­sante mogelijkheid voor u gevon­den, dichter bij huis ook. Op Euronext Ams­ter­dam van NYSE Euronext noteert de ABNAM­RO CHI­NA VAL­U­TA OPPOR­TU­NI­TY NOTE die nog loopt tot 5/12/2012. Met een hoofd­som­garantie van 100 % op de ver­valdag loopt u geen enkel risi­co, ter­wi­jl deze note wel in waarde zal toen­e­men naarge­lang de USD in waarde daalt tegen­over de CNY. De koers doet van­daag 98,21 % (u moet dit zien als een pri­js van 982,10 euro en de garantie is 1000 euro) zodat u de note nu nog iets onder zijn waarde kunt kopen. De ISIN code is NL0006126872. Om u een idee te geven van het win­st­po­ten­tieel : de eerder genoemde Jim Rogers verwacht dat de ren­min­bi in de komende tien jaar kan…vertienvoudigen…

Veel succes !

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.