...

Aziatische markten zwak

18 juni 2016, 10:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De beurzen in Azie liggen er behoor­lijk volatiel en zwak bij de laat­ste weken, er wor­den behoor­lijke spron­gen gemaakt en lijken hier­mee zelfs min­der sterk dan de Europese beurzen en vooral Wall Street. Van­daag kijken we hoe de Azi­atis­che mark­ten er tech­nisch bij liggen en mak­en we een TA van de Nikkei, de Hang Seng en de Shang­hai composite. 


Juni 2015:

De Azi­atis­che markt draait com­pleet en zon­der een directe aan­lei­d­ing zetten de indices een vri­je val in. De reden achter deze dal­ing was dat miljoe­nen Chinezen geld leen­den bij banken en dit in de aan­de­len­markt stopten waar­door de aan­deel­pri­jzen zo drastisch omhoog schoten dat dit niet bli­jvend kon zijn, hier­door werd er dus een kleine bub­ble gecreëerd. De index steeg in ongeveer een jaar met 150%, maar na het barsten van deze bub­ble daalde de index weer met 30% in 3 weken. Door­dat er lenin­gen terug­be­taald moesten wor­den met een dal­ende waarde van de beleende port­fo­lio’s ontstond er een verkoop­golf door paniek waar­door de indices behoor­lijk terug moesten.

Augus­tus 2015:

De groe­ici­jfers van de Chi­nese economie wer­den gep­re­sen­teerd en die vie­len ver onder de prog­nose wat resul­teerde in een SELL­OFF’ of MELT­DOWN” van de Chi­nese mark­ten. De Shang­hai Com­pos­ite ver­loor 8.5%! in 1 dag ter­wi­jl de Nikkei die dag 4.6% ver­loor. Die dag bleef het niet alleen bij Azië want ook de Europese beurzen ver­loren met 4 – 5%, ook op Wall Street kwam er een redelijk zware terug­val. Ook de Com­modi­ties kwa­men in een soort vri­je val terecht die bewuste dag en dat hield nog een tijd­je aan nadien.

Nikkei 225

De Nikkei 225 is een wild paard om zo te zeggen, de laat­ste weken kan de index makke­lijk spron­gen mak­en van meer dan 3% bei­de kan­ten op. Sinds afgelopen don­derdag is de Nikkei al meer dan 1500 pun­ten gedaalt wat bij­na 10% is in een week tijd. Hier bli­jft de onzek­er­heid bin­nen de markt aan­houden door het beleid van de BOJ ofwel de Japanse Cen­trale Bank maar ook is het afwacht­en op het resul­taat over de Brex­it wat nu steeds dichter­bij komt. 

Door de ste­vige dal­ing van de afgelopen week is de index zon­der enige respect door ver­schil­lende ste­un­pun­ten geza­kt en is het onder de lijn onder de bodems door­bro­ken. Gis­teren moest de Nikkei iets meer dan 3% inlev­eren waar­door het onder de hor­i­zon­tale ste­un van rond de 15.740 staat, de vol­gende ste­un wacht nu rond de 15.000 pun­ten. Hieron­der gaat het er slecht uitzien voor de Nikkei waar het terug kan naar de bodem­li­jn rond de 14.820.

Weer­stand ligt nu wat hoger rond de 15.740, bij een verdere sti­jging kan de koers richt­ing de hor­i­zon­tale weer­stand rond de 16.350. Mocht de index verder uit­breken dan wacht­en de lijn onder de recente bodems en het 50 daags gemid­delde rond de 16.560 waar­na het er wat posi­tiev­er uit gaat zien voor de index.

Het vooruitzicht van de Nikkei lijkt hier dan ook negatief. Tech­nisch gezien geeft het een erg zwak sig­naal af door­dat de koers nu ver onder het 200 daags gemid­delde ligt, ook het 50-daags gemid­delde ligt hoger. Hier­bij komt natu­urlijk ook het huidi­ge markt sen­ti­ment dat voor­namelijk door Brex­it negatief is en de indices dit aan het inpri­jzen zijn.

Nikkei TA 5b8cd

Hang Seng

De Hang Seng is samengesteld met aan­de­len bin­nen de markt in Hong Kong. Deze index laat ongeveer een gelijk ver­loop zien als dat van de Nikkei. In aan­loop naar het tweede kwartaal van 2015 liep de index met ongeveer 50% op waar­na door de zojuist genoemde fac­toren er een sterke dal­ing werd ingezet om de volledi­ge sti­jging weer te neutraliseren.

Sinds de bodem in feb­ru­ari 2016 heeft de index meedere keren de lijn onder de recente bodems getest om deze ver­vol­gens te gebruiken om een lichte sti­jging in te zetten. Ste­un word momenteel gebo­den door die lijn onder de recente bodems rond de 19.900 met daaron­der de hor­i­zon­tale ste­un, met ste­un rond de 19.500. Mocht er een verdere terug­val plaatsvin­den dan kan de index terug naar de recente bodem die rond de 18.280.

Weer­stand wacht er nu rond de 20.450 door de hor­i­zon­tale weer­stand met vlak hier­boven het 50-daags gemid­delde dat rond de 20.630 pun­ten uitkomt. Bij een verdere sti­jging zal de hor­i­zon­tale weer­stand samen met de lijn over de top­pen weer­stand bieden rond de 21.200 pun­ten, met daar­tussen eerst nog de mogelijke weer­stand door het 200-daags gemid­delde rond de 21.000 punten. 

Ook hier is het vooruitzicht negatief en kan de index met het huidi­ge sen­ti­ment miss­chien nog wat verder terugvallen.

HSeng TA edd79

Shang­hai Com­pos­ite

De index heeft her­haaldelijk de lijn onder de recente bodems getest en deze lijn bli­jft voor­lop­ig wat ste­un bieden rond de 2800 pun­ten. Daaron­der zien we de hor­i­zon­tale ste­un rond de 2630 pun­ten als laat­ste hou­vast voor de Shang­hai index.

Het 50-daags gemid­delde kan rond de 2920 pun­ten nu weer­stand bieden, daar­boven zien we de 3100 pun­ten als weer­stand. Bij een verdere uit­braak kan deze index weer­stand ondervin­den door het 200-daags gemid­delde rond de 3130 – 3180 pun­ten samen met de lijn over toppen.

Hier­mee zien we dat de indices in Azië net als Europa een zwak sig­naal afgeven en dus mee­gaan door de bli­jvende onzek­er­heid. Zo hebben de indices flink wat in moeten lev­eren sinds vorige week don­derdag en lijkt er weinig kracht aan­wezig te zijn voor een nieuwe ral­ly in aan­loop naar het Brex­it referendum.

Shanghai TA 72242

US Mar­kets redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.