Liveblog Archief vrijdag 11 april 2025
Marktcijfers
Actueel | Verwacht | Vorige | |||
---|---|---|---|---|---|
USA: PPI (Maandelijks) (mrt.) | Actueel: -0,4% Verwacht: 0,2% Vorige: 0,1% |
Het begint steeds meer te lijken op een echte 'Bear Market'
Beste beleggers, beursvolgers ...
De rally van woensdag werd overgenomen door de indices in Europa maar een slot dicht bij de top van de dag zat er niet in. Wall Street draaide heel snel weer naar omlaag waardoor er opnieuw een zeer volatiele sessie kwam met deze keer een groot verlies. De Dow Jones verloor donderdag 2,5% terwijl de S&P 500 met 3,5% verlies de sessie afsloot. De Nasdaq en de Nasdaq 100 verloren 4,25%, de SOX index moest zelfs 8% inleveren. De Dow Transport index verloor 4,2% terwijl de Russel 2000 met 4,25% terug moest. Vanmorgen schieten de futures weer alle kanten op maar net voor de opening van Europa zien we een plus. Het is weer wachten op de opening van Wall Street, vandaag komen er enkele grote banken met hun kwartaalcijfers, dat zijn onder andere JP Morgan, Blackrock, Wells Fargo en Morgan Stanley. We kijken in de loop van de sessie of we enkele posities kunnen overwegen voor de signaaldiensten.
De prijs van het goud zien we vanmorgen rond de 3.140 dollar, de Brent olie komt uit rond de 63,8 dollar. De 10 jaars rente in de VS komt vanmorgen uit rond de 4,42% en blijft hoog, de euro schiet weer omhoog en komt vanmorgen uit rond de 1,125 dollar. De Bitcoin staat vanmorgen rond de 81.000 dollar.
Podcast: Leren omgaan met een 'Bear Market' en wat kunnen we nog meer verwachten? Dit alles in een nieuwe Podcast met veel ins en outs ... https://open.spotify.com/episo... of ga naar https://www.buzzsprout.com/245...
Exclusieve signalen voor onze leden:
De posities die we opnemen kunt u volgen, dat kan door lid te worden via de aanbieding, nu voor € 35 tot 1 JUNI 2025, dan ontvangt u 2 maanden onze exclusieve service voor de leden. Er komen snel weer mogelijkheden.
Nu lopen er geen posities na dat we winst hebben genomen op de posities. Zoals u kunt zien behalen we dit jaar tot nu toe een mooie winst en dat vooral door heel voorzichtig te handelen omdat we in deze markt geen grote risico's willen nemen.
Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop
Vrijdag 11 april 2025:
De indices in Europa zijn donderdag met een stevige plus gesloten, Europa moest nog reageren op de forse winsten op Wall Street die woensdag werd geboekt. Toch sluiten de indices ruim onder het hoogste punt van de sessie. De AEX won 2,85% terwijl de DAX ruim 4,5% won. De Franse CAC 40 won 3,8%.
Woensdagavond kwam de rally goed op gang na dat de Amerikaanse president Donald Trump op zijn eigen Social Media platform aangaf dat de wederzijdse tarieven met onmiddellijke ingang verlaagd zouden worden naar 10% en de hogere importtarieven worden met 90 dagen uitgesteld. Precies het zogenaamde FAKE-bericht van maandag toen de indices in 7 minuten tijd met 10% stegen. Het lijkt er wel op dat er een proefballonnetje werd opgelaten om te kijken wat men zou gaan doen als er zo'n bericht zou komen.
Het meest vreemde van alles is dat Trump ook op zijn platform eerder op de dag woensdag schreef dat het beste niveau om aandelen te kopen werd bereikt op Wall Street. Daar komen nu toch de nodige vragen over want het lijkt op voorkennis en dat mag uiteraard niet op de financiële markten.
"De pauze en de verlaging geldt niet voor China, dat nu te maken krijgt met een tarief van 125%". Het Witte Huis meldde donderdag dat de heffingen op Chinese producten nu na opnieuw een tegenmaatregel zelfs uitkomen op 145% wanneer de 20% aan heffingen worden meegeteld die al een maand van kracht zijn.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen sprak donderdag van een welgekomen pauze van de importheffingen en de Europese Unie maakte bekend zelf ook de eerder aangekondigde importheffingen op bepaalde Amerikaanse goederen gaan uitstellen.
Hoewel de stappen van Trump de druk op de markten wat aan het verlichten is zal het de schade aan het vertrouwen nog groter maken want ik vraag me af wie deze man nog serieus kan nemen. En u weet het maar al te goed, "Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard" aanhouden, dus blijft voorzichtigheid geboden. Niemand gaat er nu van uit dat het 'gezonde verstand' plots terugkomt in de VS.
Trump wil China via omweg terugpakken:
Trump zelf denkt dat hij een soort vierdimensionale dealmaker is waarbij hij zijn tegenpartijen altijd te slim af is. In zijn echte handelsoorlog heeft Trump helaas al duidelijk in zijn kaarten laten kijken door zijn sterkste tegenstander en op deze manier toch enkele van zijn beperkingen onthuld. Door vrijwel de gehele wereld tegen zich te laten keren met eerst tarieven om het snel weer terug te draaien, behalve met China blijkt dat China uiteindelijk zijn grote doelwit is.
China is het land waar de meeste schulden van de VS zijn ondergebracht door langlopende obligaties in het verleden. Daardoor blijft China de grootste schuldeiser waar de VS telkens rente aan moet blijven betalen. Mogelijk, of vrijwel zeker, wil Trump dat China dat zelf gaat betalen via deze enorme heffingen die hij doorvoert. De rente op de 30 jaars obligatie loopt nu snel op richting de 5%.
Als China de VS terug wil pakken dan kan het land op een gegeven moment hun langlopende obligaties dumpen (voor een enorm aanbod zorgen) en zo de rente fors laten oplopen, dat zal zorgen voor een bom op de financiële markten en is het dan maar af te wachten wie de touwtjes in handen krijgt. Ofwel Trump ofwel China maar we kennen de 2 partijen heel goed, de ene heeft een zeer kort lontje en explodeert heel snel terwijl de andere heel veel geduld heeft en vooral de tijd in het voordeel heeft.
Een gedachte door mij over de situatie:
Door dat Trump zichzelf blijkbaar al in de voet heeft geschoten zullen andere landen zeker niet de intentie hebben om een eventuele overvloed aan obligaties op te gaan kopen. Het is maar een gedachte van mijn kant maar hou hiermee rekening. Daardoor kan ik me niet inbeelden dat de onrust op de financiële markten nu al voorbij is na de ongekende rally van woensdag, het zit allemaal dieper ... veel dieper dan velen denken.
Of het allemaal zo zal lopen weet ik natuurlijk ook niet, wat ik wel weet is dat het een zeer complexe situatie is en zal blijven zo lang Trump aan de macht blijft. Verwacht dus grote dalingen en stevige rebounds, dat gaf ik ook aan via mijn Podcast die u kunt beluisteren via de link https://open.spotify.com/episo... of ga naar https://www.buzzsprout.com/245...
Blijf hoe dan ook zeer alert de komende dagen, weken ...
Hoe dan ook het volgende voorbeurs:
- De AEX opent naar verwachting 0,5% hoger
- Europese futures laten een hogere start zien vanmorgen
- De futures op Wall Street staan vanmorgen wat hoger
- De beurzen in Azië sluiten verdeeld
- De Nikkei index in Japan sluit 3% lager
- Hong Kong staat 1,8% hoger, China zo'n 0,6%
- De VIX-index staat vanmorgen rond de 34,4
- De euro/dollar loopt stevig op tot rond de 1,126 dollar
- De 10 jaar rente in de VS staat rond de 4,42%
- De goudprijs komt vanmorgen uit rond de 3.210 dollar
- Voor een vat Brent olie betaalt men nu 63,8 dollar
- Bitcoin komt uit op 81.000 dollar
- Vanmiddag komen er enkele grote banken met cijfers
Azië:
De Aziatische indices sluiten verdeeld vanmorgen, in Tokio zien we een verlies van 3,2%. Winst was er voor de Hang Seng dat met 1,7% winst sluit, ook China sluit met een winst van 0,6%.
Europa:
Europa kende een sterke sessie met mooie plussen donderdag, de DAX won fors met 4,5% en sluit af op 20.563 punten. De Franse CAC 40 won 3,8% terwijl de AEX met 22,8 punten (2,86%) winst afsloot op 819,24 punten. De futures staan vanmorgen hoger net voor de start van de sessie.

Nog wat nieuwsfeitjes hieronder:
- Podcast: Leren omgaan met een 'Bear Market' en wat kunnen we nog meer verwachten? Dit alles in een nieuwe Podcast met veel ins en outs ... https://open.spotify.com/episo... of ga naar https://www.buzzsprout.com/245...
- Economen van JPMorgan, die vorige week de kans op een recessie in de VS nog verhoogden naar 60% sluiten een recessie nog altijd niet uit, ook niet nu de importheffingen worden uitgesteld.
- Wel krijgt de Fed nu meer ruimte om langer af te wachten volgens JPMorgan. Men verwacht nu de volgende renteverlaging van de Fed in september. Eerder gingen de economen nog uit van juni.
- De inflatiecijfers in de VS waren donderdag gunstig voor de Fed. In maart stegen de consumentenprijzen in de VS met 2,4% op jaarbasis, na de 2,8% in februari. Gerekend werd op een afname tot 2,6%.
- De dollar daalde vrijdag verder doordat het afnemende vertrouwen in de Amerikaanse economie ervoor zorgt dat beleggers hun dollar lieten vallen en ervoor kozen om de meer veilige havens zoals de Zwitserse frank, de yen, de euro en goud op te zoeken.
- Weer zoiets wat ruikt naar corruptie, president Trump heft team op dat crypto moet handhaven. Het zat er wel een beetje aan te komen: Het door Joe Biden in leven geroepen eenheid tegen onder andere cryptocriminaliteit is binnenkort verleden tijd. Dat lijkt goed nieuws voor witwassers.
- In Parijs ging Publicis aan kop, met een winst van 7,5% en won Saint-Gobain 7%. Ook Franse banken en verzekeraars zaten in de lift, net als ArcelorMittal.
- In Amsterdam deed Randstad het goed met een winst van 6,7%. Verder wonnen de financials en halfgeleider bedrijven behoorlijk.
- Apple leverde donderdag ruim 4% in en Tesla meer dan 7% na de rally van woensdag. Chipmakers Nvidia en AMD daalden met 6% tot ruim 8%.
- Slechte sessie voor de luchtvaart aandelen, Delta Air Lines verloor ruim 11% in na de slechte cijfers van woensdag terwijl United Airlines ook 11% verloor.
- US Steel daalde met bijna 10%, nadat Trump stelde dat het bedrijf Amerikaans moet blijven. Het Japanse Nippon Steel zou de Amerikaanse concurrent graag inlijven.
- China laat een vierdaagse rally zien omdat de verwachtingen voor sterkere stimuleringsmaatregelen en de hoop op een uiteindelijke handelsdeal met de VS zwaarder wegen dan de heffingen van 145% die Trump oplegde.
- De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de beëindiging bevolen van IT-dienstverleningscontracten met bedrijven als Accenture en Deloitte, ter waarde van in totaal 5,1 miljard dollar, zo bleek donderdag uit een memo.
Market map:
Via de marketmap ziet u een negatieve sessie op Wall Street.

Overzicht goud, zilver, olie en bitcoin:
Een nieuw record voor het goud na alle onzekerheid op de markten, het goud komt weer boven de 3.200 dollar uit. We zien dat het zilver ook wat hoger geraakt en boven de 31 dollar sluit.
De olieprijs blijft zoeken naar steun, vanmorgen kost een vat Brent olie 63,8 dollar, de bodem kwam uit rond de 60 dollar woensdag.
De bitcoin zien we rond de 81.000 dollar vanmorgen, na de stevige opleving tot rond de 84.500 dollar woensdag zakt de digitale munt nu weer terug. Het is al een tijdje dat de bitcoin niet weet uit te breken.

Exclusieve signalen voor onze leden:
De posities die we opnemen kunt u volgen, dat kan door lid te worden via de aanbieding, nu voor € 35 tot 1 JUNI 2025, dan ontvangt u 2 maanden onze exclusieve service voor de leden. Er komen snel weer mogelijkheden.
Nu lopen er geen posities na dat we winst hebben genomen op de posities. Zoals u kunt zien behalen we dit jaar tot nu toe een mooie winst en dat vooral door heel voorzichtig te handelen omdat we in deze markt geen grote risico's willen nemen.
Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart
Marktcijfers
Actueel | Verwacht | Vorige | |||
---|---|---|---|---|---|
DEU: Duitse CPI (Maandelijks) (mrt.) | Actueel: 0,3% Verwacht: 0,3% Vorige: 0,4% |