De markt is met een behoorlijke correctie bezig, vooral de dollar valt op door behoorlijk sterker te worden tov de Euro. Dit komt natuurlijk door de problemen in Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland waar speculanten de Euro aanvallen. Dat kan de financiële markten verder onder druk zetten omdat de sterker wordende USD ook de Carry Trades op deze munt moet glad strijken. De kans dat de correctie hierdoor nog een tijd aan zal houden lijkt groot …
Vrijwel alle indices krijgen te maken met een forse terugval die meer dan 3 dagen gaande is, vanaf de toppen zien we al behoorlijke verliezen. De Dow Jones meer dan 7%, de DAX die al 10% lager stond en de AEX die ook tot bijna 10% onder zijn top terecht kwam eind vorige week en begin deze week. Een LEVEL 3 hebben we nu al te pakken, 8 tot 12% daling vanaf de toppen Intermarket bekeken ofwel, alle belangrijke beurzen staan tussen de 8 a 12% onder hun top. Die verwachting had ik in de opbouw tot de toppen al ruim op tijd aangegeven, ik ging en ga er zelfs nog steeds vanuit dat door de opbouw van de stijging er een LEVEL 4 correctie moet komen, een daling tussen de 12 en 15%. En, daar is de markt nog volop mee bezig momenteel aangezien de bodem er nog niet staat mijn inziens.
Een LEVEL 4 zou de AEX naar de zone 297~301 moeten terug sturen, de DAX naar de 5250 en de Dow Jones naar de 9500 pnt. Die laatste zal in dat geval meer voor de kiezen moeten krijgen, de AEX en de DAX die meestal eerder op de muziek voorlopen zijn daar al bijna. Natuurlijk speelt de dollar ofwel de verzwakkende Euro hierbij een grote rol. En door de troubles in meerdere Eurolanden zal het vertrouwen in onze munt er niet bepaald sterker door worden. De vraag naar de JPY en de USD kan hierdoor toenemen, 118 EUR-JPY verhouding en 1,31 EURO-USD zijn nu de doelen waar naar kan worden uitgekeken. Zeker nu de dollar een sterke rebound aan het maken is na lange tijd uit de gratie te zijn geweest. Maar, ook dit verloop kan voor de nodige problemen gaan zorgen, het is een formule voor het sentiment op de financiële markten van + en +. Aan de ene kant de angst aan de andere kant de weemoed van de afgelopen periode waar de dollar als “Carry Trade” munt werd ingezet. Dat kan nog een staartje krijgen…
Enkele zaken die er nu spelen:
- Er spelen vervelende zaken in Europa, steeds meer landen hebben hun financiële positie niet meer op orde en er dreigen daardoor toch grote gevolgen voor het overkoepelende Europa. En natuurlijk voor de munt, de Euro…
- We geraken over de peak van de stimuleringsmaatregelen die de regeringen hebben toegepast in de lente van vorig jaar, de vruchten zijn reeds geplukt. Enorme winsten werden er gemaakt door vele bedrijven. Dat gaf de economie een behoorlijke impuls. Maar, hoe nu verder?
- De dollar wordt te sterk, we weten dat de Carry Trade een rol speelde bij de zwakke dollar de 2e helft van 2009, zijn de Carry Trades op tijd terug gedraaid? Of zit er nog veel scheef waardoor de afbouw nog maar deels heeft plaats gevonden ofwel zal men straks bij verdere dalingen op de beurs verplicht zijn de assets af te bouwen om margin calls te voorkomen?
- De banken hebben een reprimande gekregen in de VS, Obama wil elke cent terug zien, speculeren voor eigen rekening aan banden gelegd. Niet echt positief te noemen voor de beurs, ofwel de koersen worden daardoor toch behoorlijk afgeremd mijn inziens. Nie over het hoofd zien deze constatering.
- Markt technisch toe aan een langere adempauze. Zet men de beurs in een brede range van 10 tot 15% de komende jaren? Zou goed kunnen, zo snel en krachtig uit het dal kruipen is ongezond, dat weet iedere belegger die al lang met de beurs bezig is.
- Klimaat om geld te lenen blijft slecht, zie maar eens geld los te weken bij een bank. Niet goed voor de economie op de wat langere termijn.
- Werkllosheid blijft fors toenemen, hoe verloopt dat in Q2, Q3 en Q4 van dit jaar, wanneer de geldstroom opdroogd?
- Wat als de Emerging Markets stilvallen, denk aan Brazilië (groot gevaar), Hong Kong en achter het oude IJzeren gordijn?
Kortom, de opbouw richting het mooie plaatje was sterk en onverwacht… maar nu we de eindstreep mogelijk hebben bereikt, wat zullen de gevolgen zijn later dit jaar wanneer blijkt dat er teveel hooi op de vork werd genomen? Wordt natuurlijk vervolgd.… nu even de 3 grafieken kort bespreken …
We bekijken deze keer 3 grafieken, de USD Index, de AEX en de Dow Jones. Bij alle 3 zien we belangrijke draaipunten, bij de AEX en de Dow Jones een top, en de doorbraak van de oplopende steunlijn technisch bekeken. Ook naderen we nu met een behoorlijk tempo het 200-daags gemiddelde. Bij de AEX lijkt het erop dat we daar snel naartoe kunnen, in de buurt van de 300 pnt wacht pas een opvangnet voor de grote daling die nu bezig is. De koers is al onder het 50-daags gemiddelde gezakt, en het 20-MA kruist het 50-MA bij vrijwel elke index. Een teken van zwakte, hetgeen we ook zien bij de Dow Jones.
AEX:
Na het doorbreken van de lange oplopende steunlijn moet de AEX fors inleveren, nu wacht de eerste steun van belang rond de 298~301 pnt, de index lijkt daar nu snel op af te koersen. Het 200-MA wacht rond de 297 pnt maar klimt elke dag nog iets hoger. Na een test van de 300 pnt voldoet de AEX aan een paar eisen om daarna op te veren, een rebound naar de 320 pnt kan dan nog tot de mogelijkheden behoren. Veel zal afhangen van het algemene sentiment, maar het zou goed passen bij het huidige verloop van de markt. Of de index, lees de markt, zich daarna kan herpakken voor een langere stijgen betwijfel ik, er zijn dus signalen die aangeven dat er sprake is van een verzwakking die langer kan duren. Veel technische indicatoren verzwakken behoorlijk de afgelopen dagen.
Dow Jones:
Onder de 10.000 pnt zou het lastig worden, er wordt met man en macht getracht deze milestone vast te houden, maar voor hoe lang lukt dat nog? Vorige vrijdag al stevig eronder gevolgd door een moeilijk te verklaren slotoffensief, maar maandag dan toch een duidelijk slot eronder. De wel ligt open tot de 9700 pnt minimaal en de verwachting vanaf mijn kant is dat de Dow Jones de 9500 wel eens kan gaan opzoeken. Daar wacht het 200-MA, en nu we er zo dicht bij staan lijkt het me ook logisch dat men daar naartoe wil de komende dagen/weken. Weerstand is er rond de 10.150 pnt, u merkt aan de lijn over de toppen dat die lijn snel omlaag duikt waardoor de koers kan worden gedwongen snel weer te draaien naar beneden toe. Kortom, het ziet er niet best uit voor de Dow Jones die voor het eerst sinds de start van de rally in maart 2009 in de problemen komt.
De USD Index:
De dollar index krijgt de wind in de zeilen, duidelijk hier is dat het niet alleen door de Euro komt, ook andere munten verzwakken tov de dollar waardoor deze index reeds 6 a 7 volle punten vooruit spurt. Dat is veel in zo‘n korte periode, laten we rekenen vanaf begin december toen er nog even 74 op de borden stond. Nu al bijna 81 punten waar toch even wat weerstand wordt verwacht. Toch lijkt het erop dat de dollar verder aan kan trekken dit jaar, volgende richtpunten zijn 82 en 85 pnt op deze index. Ten opzichte van de Euro zou dat overeen komen met een Euro-USD van 1,31 en 1,25. Iets om te blijven volgen natuurlijk…
Guy Boscart
US Markets