...

Woekerpolissen woekeren onverminderd door

21 januari 2010, 15:39 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In 2006 toonde Tros Radar hoe verzek­er­aars gemid­deld 40% inhouden van het geld dat u steekt in uw beleg­gingsverzek­er­ing. Uw spaar­po­lis, lijfrentepo­lis, of uw beleg­gingsverzek­er­ing op uw hypotheek haalt niet het ren­de­ment dat u is voorge­spiegeld, onder meer van­wege absurd hoge kosten. Met de aan­bevel­ing van de Ombuds­man Finan­ciële Dien­sten als richtli­jn beloven verzek­er­aars com­pen­satieregelin­gen. Berekenin­gen wijzen echter uit dat nog steeds de helft aan kosten opgaat.

De Delta Lloyd Bijspijk­er Pen­sioen­po­lis van mevrouw Aal­bers wordt als voor­beeld genomen. Zij ont­dek­te dat er met haar ingelegde geld maar één­derde deel wordt belegd. De rest wordt inge­houden aan kosten. Was er geen schikking getrof­fen, dan had ze over de hele loop­ti­jd in totaal 51% mis­gelopen. Vol­gens de regeling, die de aan­bevel­ing van de Ombuds­man vol­gt, mag 2,85% op de poliswaarde per jaar wor­den inge­houden. De Ombuds­man gaat er in zijn aan­bevel­ing vanu­it dat er over een hele loop­ti­jd 6% gemid­deld ver­di­end kan wor­den op een beleg­gingspo­lis. Met zo’n ren­de­ment komt ze uit op ruim € 109.000. Onder de com­pen­satieregeling zal haar eind­kap­i­taal uitkomen op nog geen € 57.000. Ze loopt door kosten­in­houd­ing nu 52% mis. Voor som­mi­gen komt dit als een schok, voor anderen wordt hier­mee opnieuw het bewi­js geleverd dat je maar beter zelf kan beleggen. De Europese indices bevin­den zich nog steeds in een sti­j­gende trend. De CAC40 heeft 11 jan­u­ari het record van de afgelopen 14 maan­den verder aangescherpt, het­geen aangeeft dat de stieren het gevecht nog steeds domineren. De DAX heeft wat momen­tum ver­loren en is nu op een beslispunt gekomen. Een dri­etal niveaus wordt momenteel getest: de top van okto­ber, de top van novem­ber, alsmede de sti­j­gende ste­un­li­jn. Zodra deze ste­un­niveaus wor­den door­bro­ken, dienen beleg­gers op te passen. De Eurostoxx50 knalde weliswaar het nieuwe han­del­s­jaar in, maar viel ver­vol­gens wat terug. De index worstelt momenteel met de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf maart.

Brent heeft last van sterkere dol­lar
alt
Brent-olie bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde ver­vol­gens tot $ 35 per vat. De oliepri­js veerde zeer sterk op vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008. Daar­bij valt de sterke cor­re­latie met de euro/​dollar op: sinds maart vorig jaar steeg de oliepri­js hand in hand met de euro/​dollar. De sti­j­gende trend sinds vorig jaar maart is nog alti­jd intact. Sterk­er nog, Brent bereik­te onlangs zelfs een nieuw hoogtepunt voor dit jaar. Inmid­dels heeft Brent wat gas teruggenomen en is nu op zoek gegaan naar de vol­gende bodem, mede van­wege de oplopende dol­lar (en dus een dal­ende euro/​dollar).

Euro op zoek naar de bodem
alt
In 2008 viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. In decem­ber 2008 ver­laagde de Fed de basis­rente tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, wat een felle sti­jging veroorza­ak­te van de euro. Rond $ 1,25 bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De euro zette sinds maart 2009 vanaf dit niveau opnieuw de aan­val in op de $ 1,50-grens. ECB-voorzit­ter Jean-Claude Trichet merk­te op dat een zwakke dol­lar slecht is voor de economis­che ontwik­kel­ing in Europa. Een adviseur van de Franse pres­i­dent Sarkozy deed er een schep­je bovenop en noemde het zelfs een ramp voor de Europese economie” als de euro/​dollar het niveau van $ 1,50 bereikt. Vooral­snog lijken deze heren zich geen zor­gen te hoeven mak­en: de euro is decem­ber op de $ 1,50-grens afgeketst. De euro is inmid­dels op zoek gegaan naar de vol­gende bodem.

Nas­daq worstelt met sti­j­gende ste­un­li­jn
alt
De Nas­daq daalde begin vorig jaar richt­ing de 1000-pun­ten­grens, maar heeft vanaf 9 maart zeer krachtig een sti­j­gende trend ingezet. De betrouw­bare Cop­pock-indi­ca­tor, die in mei een koopsig­naal genereerde, staat nog alti­jd als een huis. De cor­rec­ties in de afgelopen maan­den lei­d­den vooral­snog niet tot verdere dalin­gen. Sterk­er nog, de Nas­daq zette de sti­j­gende lijn voort en knalde het nieuwe jaar in. De Nas­daq scherpte 11 jan­u­ari zelfs het (jaar)record verder aan. De tech­nolo­gie-index heeft inmid­dels een stap­je terug gedaan en test daar­bij de sti­j­gende ste­un­li­jn sinds de bodem van maart vorig jaar. De tech­nolo­gie-index bli­jft echter achter bij moed­er aller indices’ de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age. De Dow wist dins­dag namelijk nog het record aan te scher­pen. De S&P500 scherpte eve­neens dins­dag het record van 2010 verder aan en zet daarmee de sti­j­gende lijn verder voort. Toch is een woord van waarschuwing ook op zijn plaats, aangezien de Dow Jones Trans­porta­tion Aver­age en the Dow Jones Util­i­ty Aver­age niet de Indus­tri­al Aver­age vol­gen. Vol­gens de Dow The­o­rie van Charles Dow moeten de Indus­tri­als en de Trans­porta­tions elka­ars trend bevestigen.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

Harm van Wijk



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.