...

Volatiliteit bij Olie, Zilver en Goud blijft aanhouden

9 mei 2011, 20:08 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Vorige week kwam er vooral op het Zil­ver en de Oie een forse cor­rec­tie op gang, dat er wat lucht uit moest was duidelijk maar het ging wel heel snel en met geweld. De Olie ver­loor op don­derdag 5 mei meer dan 10 USD, het Zil­ver moest gedurende de gehele eerste week van mei meer dan 15 terug vanaf de top rond de 49,5 USD … Een blik op de grafieken …


Goud en Zil­ver:
De koers van het Goud bli­jft wat sta­biel­er dan die van het Zil­ver, de ratio tussen bei­den loopt ook weer wat op nu na een dieptepunt te hebben bereikt van 30 (30 gram Zil­ver = 1 gram Goud). Maar, het is de vraag of de Zil­verkoorts nu zo plots achter de rug is? Na een forse cor­rec­tie als deze van 49.5 USD naar laag 33 USD, en dat in een paar dagen tijd, zal men alti­jd vol­doende spec­u­lanten vin­den die bij deze pri­jzen willen kopen, dat is ook de reden dat het Zil­ver zo enorm volatiel bli­jft en mogelijk nog een tijd zal bli­jven. Al denk ik niet dat we de cor­rec­tie al achter de rug hebben, ik bli­jf inzetten op een koers onder de 30 USD om de gehele cor­rec­tie af te ron­den. Bij het Goud zien we ook forse uit­sla­gen, maar die zijn nog te vol­gen, het Goud liet niet een soort­gelijk ver­loop zien zoals het Zil­ver. Van­daar ook dat ik op die RATIO bli­jf wijzen. Maar, Goud bli­jft inter­es­sant in onzekere tij­den waar men van de val­u­ta af wil bli­jven. En, zolang de vraag naar Goud zo groot bli­jft zie ik de koers in tegen­stelling tot die van het Zil­ver waar een veel grot­er spec­u­latief gehalte in zit kan bli­jven liggen. Maar, de volatiliteit zal bli­jven de komende tijd met voor het Goud hogere koersen in het vooruitzicht op de lan­gere ter­mi­jn.

Op de grafiek zien we ste­vige ste­un rond de 1420 – 1425 USD voor het Goud, met rond de 1460 een eerste ste­un­punt door de lijn onder de bodems vanaf begin dit jaar.

Olie:
De Olie bleef een hele tijd hangen tussen de pak­weg 122 en 127 USD, aan de bovenkant zat het dicht, naar bene­den toe was er die ste­un die telkens zijn werk deed. Het werd duidelijk­er met de dag, dat als er een beweg­ing zou komen boven of onder die gren­zen het wel eens een grote zou kun­nen wor­den. Aangezien de kansen wat meer naar bene­den aan­wezen was de kans groot dat de Olie op zijn minst naar de 115 USD zou terugza­kken. Het werd 109 USD na de klap van meer dan 10% afgelopen don­derdag en vri­jdag. Die 109 USD hebben we ook gezien rond de aard­bev­ing in Japan medio maart, het blijkt een ste­vige ste­un te zijn voor­lop­ig. Toch denk ik dat de Olie weer tot onder die 100 USD kan zakken de komende peri­ode, vooral door de aantrekkende dol­lar en de ver­tra­gende groei van de werelde­conomie mede veroorza­akt door de hoge Oliepri­jzen. Ik ben zeer benieuwd naar het verdere ver­loop door de clash tussen de bulls en de bears op de Oliemarkt.

Dan nog een detail wat we van­daag (10 mei) bin­nen kre­gen, de CME (future­beurs Chica­go) heeft besloten de mar­gins op de future­con­tracten op Olie naar boven aan te passen. Iets om het speculeren op de Oliepri­js wat in te dammen.

Samen­vat­ting:
Dat het de hoog­ste tijd werd dat de cor­rec­tie er zou komen weten we maar al te goed, alleen is het alti­jd de vraag wan­neer en vooral hoe lang die zou gaan duren. De markt denkt daar niet zoveel over na merken wel, als het op gang komt dan maar meteen goed lijkt het mot­to. De reac­tie op de Olie na de dal­ing mag er ook zijn, gis­teren (maandag 9 mei) her­pakt de Olie zich weer fors met een sti­jging van maar lief­st 7 USD op 1 dag … Ook de edel­met­al­en bli­jven voor velen een moeil­ijke sec­tor, vooral de grote swings bij het Zil­ver zor­gen voor een soort hebzucht waar speculeren de over­hand neemt. Men doet dat duidelijk in bei­de richtin­gen, zow­el short als long … De volatiliteit zie ik zo snel nog niet verd­wi­j­nen waar­door we vak­er dat soort grote swings mogen verwacht­en aan bei­de kan­ten. Het bli­jft dus oplet­ten, bei­de kan­ten op.

Goud:


Zil­ver:


Olie:



Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.