Vorige week kwam er vooral op het Zilver en de Oie een forse correctie op gang, dat er wat lucht uit moest was duidelijk maar het ging wel heel snel en met geweld. De Olie verloor op donderdag 5 mei meer dan 10 USD, het Zilver moest gedurende de gehele eerste week van mei meer dan 15 terug vanaf de top rond de 49,5 USD … Een blik op de grafieken …
Goud en Zilver:
De koers van het Goud blijft wat stabieler dan die van het Zilver, de ratio tussen beiden loopt ook weer wat op nu na een dieptepunt te hebben bereikt van 30 (30 gram Zilver = 1 gram Goud). Maar, het is de vraag of de Zilverkoorts nu zo plots achter de rug is? Na een forse correctie als deze van 49.5 USD naar laag 33 USD, en dat in een paar dagen tijd, zal men altijd voldoende speculanten vinden die bij deze prijzen willen kopen, dat is ook de reden dat het Zilver zo enorm volatiel blijft en mogelijk nog een tijd zal blijven. Al denk ik niet dat we de correctie al achter de rug hebben, ik blijf inzetten op een koers onder de 30 USD om de gehele correctie af te ronden. Bij het Goud zien we ook forse uitslagen, maar die zijn nog te volgen, het Goud liet niet een soortgelijk verloop zien zoals het Zilver. Vandaar ook dat ik op die RATIO blijf wijzen. Maar, Goud blijft interessant in onzekere tijden waar men van de valuta af wil blijven. En, zolang de vraag naar Goud zo groot blijft zie ik de koers in tegenstelling tot die van het Zilver waar een veel groter speculatief gehalte in zit kan blijven liggen. Maar, de volatiliteit zal blijven de komende tijd met voor het Goud hogere koersen in het vooruitzicht op de langere termijn.
Op de grafiek zien we stevige steun rond de 1420 – 1425 USD voor het Goud, met rond de 1460 een eerste steunpunt door de lijn onder de bodems vanaf begin dit jaar.
Olie:
De Olie bleef een hele tijd hangen tussen de pakweg 122 en 127 USD, aan de bovenkant zat het dicht, naar beneden toe was er die steun die telkens zijn werk deed. Het werd duidelijker met de dag, dat als er een beweging zou komen boven of onder die grenzen het wel eens een grote zou kunnen worden. Aangezien de kansen wat meer naar beneden aanwezen was de kans groot dat de Olie op zijn minst naar de 115 USD zou terugzakken. Het werd 109 USD na de klap van meer dan 10% afgelopen donderdag en vrijdag. Die 109 USD hebben we ook gezien rond de aardbeving in Japan medio maart, het blijkt een stevige steun te zijn voorlopig. Toch denk ik dat de Olie weer tot onder die 100 USD kan zakken de komende periode, vooral door de aantrekkende dollar en de vertragende groei van de wereldeconomie mede veroorzaakt door de hoge Olieprijzen. Ik ben zeer benieuwd naar het verdere verloop door de clash tussen de bulls en de bears op de Oliemarkt.
Dan nog een detail wat we vandaag (10 mei) binnen kregen, de CME (futurebeurs Chicago) heeft besloten de margins op de futurecontracten op Olie naar boven aan te passen. Iets om het speculeren op de Olieprijs wat in te dammen.
Samenvatting:
Dat het de hoogste tijd werd dat de correctie er zou komen weten we maar al te goed, alleen is het altijd de vraag wanneer en vooral hoe lang die zou gaan duren. De markt denkt daar niet zoveel over na merken wel, als het op gang komt dan maar meteen goed lijkt het motto. De reactie op de Olie na de daling mag er ook zijn, gisteren (maandag 9 mei) herpakt de Olie zich weer fors met een stijging van maar liefst 7 USD op 1 dag … Ook de edelmetalen blijven voor velen een moeilijke sector, vooral de grote swings bij het Zilver zorgen voor een soort hebzucht waar speculeren de overhand neemt. Men doet dat duidelijk in beide richtingen, zowel short als long … De volatiliteit zie ik zo snel nog niet verdwijnen waardoor we vaker dat soort grote swings mogen verwachten aan beide kanten. Het blijft dus opletten, beide kanten op.
Goud:
Zilver:
Olie:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl