...

Valutamarkt on the move

23 januari 2012, 18:08 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De val­u­ta­markt is ook dit jaar volop in beweg­ing, de euro wordt nu weer wat sterk­er na de behoor­lijke dip ter­wi­jl ook de Japanse yen sterk­er aan het wor­den is. De Zwit­serse franc (Swissie) lijkt onder­weg om die bek­ende 1,20 waar de bek­ende PLUG werd ges­la­gen begin sep­tem­ber vorig jaar te gaan testen. We zijn benieuwd of de Zwit­serse Cen­trale bank rond die 1,20 zijn werk zal doen om de munt te sta­bilis­eren … Een kans??


Let op de Euro-Swissie:
Het kun­nen weer inter­es­sante momenten gaan wor­den nu enkele belan­grijke val­u­ta­paren niveaus opzoeken die nogal herken­baar zijn, denk hier­bij vooral aan de euro-Swissie die de 1,20 snel aan het naderen is maar ook aan de USD-JPY waar na de grote inter­ven­tie deze com­bi­natie weer richt­ing de niveaus aan het kruipen is waar de Cen­trale Bank van Japan mogelijk weer wat gaat (moet) doen. In feite zouden wij daarop kun­nen anticiperen door net voor die momenten bijvoor­beeld LONG te gaan in deze bei­de com­bi­naties. Als er werke­lijk een PLUG wacht op die 1,20 voor de Swissie, dan moet je het risi­co dur­ven te nemen om daarop in te spe­len met een LONG posi­tie (RBS Tur­bo). Er is uit­er­aard niks zek­er op de finan­ciële mark­ten maar als ik er ergens een­t­je zou moeten uitkiezen die een redelijke zek­er­heid zou kun­nen bieden dan zou het deze com­bi­natie wel moeten zijn. Velen vertrouwen op de 1,20 bodem waar de Bank of Swiss aan­gaf de EUR-CHF in ieder geval niet meer daaron­der te lat­en zakken, ofwel de koers van de Swissie mag niet sterk­er meer wor­den dan 1,20 Zwit­serse franc voor 1 euro. Ieder doet dat natu­urlijk op eigen risi­co, maar zoals ik het waarneem is het dus een kans …

Waarom de USD-JPY kopen?
Het­zelfde kun­nen we eigen­lijk zeggen over de Japanse yen, ook daar zien we de munt weer aantrekken ten opzichte van de euro en vooral ook tegen­over de dol­lar. Naar die dol­lar-yen com­bi­natie kijken we dan ook opnieuw met de nodi­ge belang­stelling. Na de grote inter­ven­tie van eind okto­ber vorig jaar komt de com­bi­natie langza­am maar zek­er weer terug richt­ing niveaus waar de Bank of Japan mogelijk opnieuw zal moeten ingri­jpen.

We weten dat de export naar andere lan­den door de aantrekkende yen moeil­ijk­er wordt, de pro­ducten wor­den door de te dure yen veel min­der inter­es­sant en aan de andere kant is het zelfs zo dat de Japan­ner tegen­wo­ordig voor Amerikaanse pro­ducten moet kiezen omdat die goed­kop­er zijn gewor­den door de lagere dol­lar. Om het voor ieder wat begri­jpelijk­er te mak­en, vroeger kocht de Amerikaan een auto uit Japan, nu koopt de Japan­ner een auto uit de VS. En dat zorgt voor een enorme druk op het bin­nen­landse prod­uct waar­door de economie het heel moeil­ijk kri­jgt in Japan. Die te dure yen is ner­gens goed voor, dus een reden om in te gri­jpen. Het lief­st ziet men de yen weer richt­ing niveaus van boven de 100 gaan ten opzichte van de dol­lar. Daar staan we ver onder, te ver naar mijn mening. Al zal de Amerikaan daar niet wakker van liggen, die ziet graag de rest van de wereld zijn pro­ducten kopen, dat is goed voor hun economie. Het bli­jft een stri­jdt tussen 2 groothe­den die het economisch erg moeil­ijk hebben gehad, maar zoals alti­jd bli­jft het een Sur­vival of the Fittest” natu­urlijk.

Het onzekere ver­loop van onze eigen munt:
Wat onze munt betre­ft, de start van het jaar was niet echt mooi te noe­men, eerst een behoor­lijke dal­ing tot bij­na 1,26 dol­lar gevol­gd door een hero­plev­ing tot boven de 1,30 dol­lar waar we nu staan. Op de grafiek kunt u zien dat de euro mogelijk onder­weg is naar de 1,315 dol­lar, daar wacht er een behoor­lijke weer­stand. De dol­lar en de euro bli­jven eigen­lijk de 2 zwakke broert­jes op de val­u­ta­markt, u ziet dat ze het bei­den lastig hebben tegen­over de net bespro­ken yen. Ook tegen­over andere munten bli­jven de euro en dol­lar onder druk staan al is de dol­lar dan wel wat aan het her­stellen momenteel. Daarom zie ik niet zo snel in dat de euro veel krachtiger kan gaan wor­den de komende tijd, die 1,315 dol­lar lijkt wel haal­baar maar of er nog veel meer in zal zit­ten betwi­jfel ik.

Bli­jf dus voorzichtig en wordt vooral niet te agressief in het han­de­len met de euro-dol­lar. De bei­de com­bi­naties hier­boven bespro­ken lijken me daar­voor veel meer in aan­merk­ing te komen. De euro is te afhanke­lijk van de zak­en die er nog spe­len bin­nen de Euro­zone, zolang de onzek­er­he­den daar aan­houden moeten we met de euro voorzichtig bli­jven …


Euro-USD:


USD-JPY:


EURO-ZWIT­SERSE FRANC:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.