...

THE BIG ONE

27 juli 2009, 19:52 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De term Bear Mar­ket Ral­ly” ken­nen veel beursvol­gers die over de nodi­ge ervar­ing beschikken, dat we er nu mid­denin zit­ten is duidelijk te merken wan­neer we de grafieken bek­ijken. Het is in ieder geval het­geen ik erover denk momenteel.

Voor alle duidelijkheid: moeten we deze sti­jging offi­cieel kwal­i­fi­ceren als een echte oud­er­wetse knaller van een Bear Mar­ket Ral­ly, of als de defin­i­tieve ommezwaai naar een Bull Mar­ket die vele jaren kan duren? Vooral omdat de beurs momenteel een van zijn groot­ste sti­jgin­gen bin­nen een tijd van min­der dan 5 maan­den uit zijn bestaan laat zien. 

Natu­urlijk waren de mark­ten nogal diep doorgeza­kt begin maart, maar het her­s­tel dat vol­gde is op zijn minst even opmerke­lijk. En zoals alti­jd, of zoals we het gewend zijn, bli­jven de finan­ciële mark­ten extremen ver­to­nen, over­dri­jven aan bei­de kan­ten noemt men dit. En dit alles ter­wi­jl de werelde­conomie een zwaar exa­m­en moet onder­gaan, en de VS in de groot­ste recessie zit sinds de bek­ende Great Depres­sion” uit begin jaren 30.

Het fenomeen Bear Mar­ket Ral­ly zet aan de ene kant de short­ers buiten spel, maar paait aan de andere kant de kop­ers om deze groep te lat­en instap­pen met als doel om zo ook deze groep bij de daaropvol­gende dal­ing buiten spel te zetten. Grote par­ti­jen weten op deze manier hun grote slag te slaan door natu­urlijk aan bei­de kan­ten volop te ver­di­enen. Dat een Bear Mar­ket Ral­ly heftig kan uit­pakken ondervin­den we nu aan de lijve, maar kijken we terug naar het ver­loop van begin jaren 30 dan passen heftige reac­ties in de ZIG-ZAG beweg­ing naar het uitein­delijke doel omlaag perfect. 

Door­dat de dal­ing vanaf de top zo diep gaat vallen reac­ties van 10, 20, 30 en zelfs 50% amper op als we de grafieken bek­ijken. Het lokken van kop­ers ver­loopt daarom ook opti­maal, zelfs na een sti­jging vanaf de bodem van bij­na 50% trapt men nog in de val omdat de koersen nog zover onder hun top staan. Ten­min­ste, als lat­er blijkt dat de ral­ly die we nu door­mak­en er daad­w­erke­lijk een BMR was. 

Om deze visie wat kracht bij te zetten ziet u hieron­der een grafiek uit de peri­ode van de Great Depres­sion, daar merkt u ook meteen dat de grote dal­ing tussendoor in ver­schil­lende tijds­fas­es werd onder­bro­ken door enorme sti­jgin­gen tussendoor die tussen de 11 en 39% bedroe­gen. Dat Bear Mar­ket Rally‘s lang kun­nen duren is ook goed te zien, zelfs tot meer dan 70 dagen. 





Dit alles past ook goed in zware tij­den zoals we die nu door­mak­en. Voor het eerst sinds de Great Depres­sion moet de Amerikaanse economie zo zwaar door het stof, de nodi­ge slachtof­fers wor­den gemaakt, de vloed­gol­ven aan mas­saontsla­gen vol­gen elka­ar op in snel tem­po. Lat­en we hier­bij niet ver­geten dat de economie al sinds het begin van deze eeuw na de dot­com’ bubbel niet meer vol­doende banen schept om over een gezonde economis­che ontwik­kel­ing te spreken. 

Daarom lijkt de huidi­ge gang van zak­en veel op die van begin jaren 30. De op kredi­et opge­bouwde economis­che wel­vaart bereikt zijn eind­sta­tion, om de trein weer defin­i­tief op de rails te kri­j­gen zal er veel meer nodig zijn dan de mas­sale hul­pacties die door de over­he­den wer­den gedaan. Daarom opteer ik voor de Back to Basics vari­ant, of eerst alle pijn eruit lat­en voor dat we opnieuw kun­nen starten met een gezonde economie die niet enkel op geleend geld draait. Dat is meteen ook de reden dat ik de huidi­ge oplev­ing van de finan­ciële mark­ten zie als een typ­is­che Bear Mar­ket Ral­ly. Wel een van de sterk­ste uit de geschiede­nis, aangezien de gemid­delde sti­jging van de bek­ende indices nu al zo‘n 45% bedraagd. 

Analyse S&P 500 en de AEX

Bei­de indices ken­nen een sterk ver­loop, met vooral de afgelopen 10 dagen een enorme sti­jging, goed voor 12 tot 14%. Voe­gen we dat toe bij de al behaalde winst vanaf de bodems begin maart, dan sti­j­gen bei­de indices tussen de 43 en 45%. 

AEX:
De index ont­moet nu de lijn over de top­pen en een herken­baare zone tussen de 270 en 280 pnt waar de index sinds eid vorig jaar niet meer boven kwam. Er kwa­men wel wat pogin­gen op gang om richt­ing de 300 pnt door te stoten maar het lukt niet om dit defin­i­tief voor elka­ar te kri­j­gen. De zone 270~280 is ook meteen de helft vanaf de top­pen de eind 2007 wer­den gemaakt tussen de 550 en 560 pnt. Ook niet onbe­lan­grijk natu­urlijk. Uit­sluiten kun­nen we niets, maar dat het voor de AEX moeil­ijk gaat wor­den om ver boven de 280 pnt te komen lijkt me duidelijk. Zek­er nu de mark­ten meer op sen­ti­ment draaien dan op Tech­nis­che analyse, daar­voor zijn de omstandighe­den nu te extreem. Mocht het niet lukken door te stoten richt­ing de 300 pnt dan kan de AEX in een snel tem­po weer de bek­ende 247 pnt gaan opzoeken. 





S&P 500:

Deze lei­dende index op Wall Street laat ook een ste­vige oplev­ing zien vanaf de bodem op 666 begin maart tot de lijn over de top­pen vanaf eind 2007, de 1000 pnt staat er bij­na. Vanaf de bodem een her­s­tel van 325 pnt of bij­na 50%. Ook deze index staat nu dicht bij zijn weer­stand (1000 pnt). De verwacht­ing is dat deze zware weer­stand de sti­jging kan doen stop­pen en mogelijk daar de start komt voor een nieuwe fase omlaag die wel eens lang kan gaan duren. De 930~940 pnt zone zal daarover uit­sluit­sel moeten geven. Het kun­nen wel eens span­nende weken gaan wor­den voor het verdere ver­loop dat meteen ook de richt­ing voor de rest van het jaar zal bepalen. 





Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.