...

Relativeren: Daling is fors, maar op weekbasis kan er nog veel meer af

9 februari 2018, 11:31 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (2)

De afgelopen dagen hebben zow­el de Europese als de Amerikaanse beurzen flink ingeleverd. We zien flinke dalin­gen en met name voor de Amerika­nen is dat schrikken. Daar liepen de koersen de afgelopen 15 maan­den bizar op en zon­der enige vorm van cor­rec­tie leken de beurzen tot de hemel te rijken. In Europa was men over het geheel wel wat terughoudend en per sal­do was de sti­jging hier dan ook wat min­der heftig. Zo zagen we dat onder de druk van de Euro de koersen in Europa al wat terugliepen waar­na de cor­rec­tie in Ameri­ka voor de genadeslag zorgde. Europa daalde fors en we hebben nu tech­nisch gezien een zeer negatief punt bereikt in Europa, de koersen noteren namelijk onder het 200-MA en zijn meer dan 10% afge­gle­den vanaf de top. Ook in Ameri­ka zak­ten de koersen meer dan 10% vanaf de top. Zo kun­nen we nu twee zak­en met zek­er­heid concluderen:
  • De Amerikaanse én de Europese beurzen zijn in cor­rec­tiemodus” belandt. 
  • In Europa is men in een Bear­mar­ket” belandt, de koersen noteren namelijk onder het 200-MA
De vraag die nu heerst is dan ook zeeg begri­jpelijk: tot waar kan het zakken? Daar­voor dienen we naar mijn mening naar het episch cen­trum van de beurzen te kijken: Wall Street. Daar staan de indices nog ruim boven de 200-MA lij­nen op dag­ba­sis maar om het geheel wat bred­er te nemen kijken we ook naar de week­grafieken in de VS. Daarop zien we dat rel­a­tiv­eren van belang is, op week­ba­sis kan er namelijk nog veel meer van af dan we nu zien en dus verwacht ik dat we onze borst mogen nat­mak­en voor de komende weken..

Een analyse van de Dow Jones & S&P 500 op dag- en week­ba­sis..


Wall Street
Wan­neer we Wall Street door­licht­en komen we vaak al direct uit bij de Dow Jones, de hoofdin­dex van Wall Street en een absolute blik­vanger op de beurzen. De opmars van de Dow Jones werd vorig jaar dan ook groot uit­geme­ten en we zagen veel nieuwe Dol­lars een intre­den mak­en in de Dow Jones. Sinds de verkiez­ingsover­win­ning van Trump steeg de Dow Jones dan ook van 18.000 pun­ten tot 26.616 pun­ten twee weken gele­den. Een koer­swinst van bij­na 50% en dat is natu­urlijk erg uit­zon­der­lijk in een tijd van slechts 15 maan­den en geen noe­menswaardi­ge stim­u­lerin­gen of uit­zon­der­lijke ver­be­terin­gen van de economie.

Ok, de groei- en bedri­jf­s­ci­jfers zijn weliswaar goed maar om daar­voor 1,5 de waarde van voor Trump te betal­en: waanzin. En dat zien we nu ook terug in de dal­ing van de afgelopen twee weken waar­bij de indices direct 10% aan koer­swaarde ver­loren.

Deze dalin­gen zijn behoor­lijk en geven eigen­lijk ook de waanzin van de eerdere sti­jgin­gen weer, het is namelijk erg onge­woon dat beurzen in zo een korte tijd zo fors dalen op geen aan­too­bare reden.

De enige reden is over­waarder­ing maar hoe groot is die over­waarder­ing nou eigen­lijk?

Hier­voor kun­nen we kijken naar de tech­nis­che grafieken van de Dow Jones op dag- en week­ba­sis aangezien deze grafieken qua pri­jsvorm­ing een boel kun­nen pri­js­geven. Daarin gebruik ik een zeer belan­grijke pijler: voortschri­j­dende gemid­delden over de peri­ode van 50- en 200-dat­a­pun­ten (dag & week)

Op dag­ba­sis zien we dat de Dow Jones het 50-MA al heeft inge­haald en dat we op de korte ter­mi­jn in een negatieve beweg­ing zit­ten. Echter bli­jft de mid­del­lange ter­mi­jn uptrend stand­houden zolang het 200-MA onge­moeid bli­jft. Van­daar dat ik al een aan­tal dagen roep dat men op Wall Street hoogst­waarschi­jn­lijk zal zakken tot de 200-MA lij­nen om te zien hoe de inten­ties op de mid­del­lange ter­mi­jn ervoor staan.

Een test van de 200-MA lijn kan namelijk een zeer mooi kan­telpunt zijn en voor een boost op de mark­ten zor­gen. Kijk­end naar de grafieken op dag­ba­sis kun­nen de Amerika­nen zek­er nog 2 tot 4% aan waarde zakken. 

Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Op week­ba­sis zien we momenteel dat de grafieken een stuk verder ver­wi­jdert zijn van de MA-lij­nen dan we momenteel op dag­ba­sis zien. Dit is ook makke­lijk verk­laar­baar aangezien we een zeer duurzame sti­jging over 15 maan­den hebben gezien waar­bij elke vorm van cor­rec­tie ont­brak. De parabolis­che sti­jging van de Amerikaanse beurzen hebben de index­en in Ameri­ka ver lat­en groeien waar­door de ste­un­biedende MA-lij­nen telkens verder wer­den ver­wi­jdert van de dagko­ers. Hier hebben we ook enkele maan­den voor gewaarschuwd met als belan­grijk­ste bood­schap dat de dal­ing die zou vol­gen een flinke zou zijn en dat sce­nario hebben we nu ook zien uitkomen.

Op de week­grafieken van de Dow en de S&P zien we dan ook nog behoor­lijk wat beweg­ingsruimte aan de onderz­i­jde en dus lijkt de grote dal­ing op de dag­grafiek op de week­grafiek relatief gezien veel min­der groot. De indices brak­en namelijk buiten de lange ter­mi­jn opgaande trend en lijken zich weer op te moeten mak­en voor een noter­ing bin­nen deze oplopende trend. De komende dagen/​weken kunt u dan ook verwacht­en dat de indices nog wat verder zullen afzwakken. Op week­ba­sis lijkt een dal­ing van nog eens 5 tot 8% dan ook een aan­vaard­bare beweg­ing die de week­grafieken zouden kun­nen toe­lat­en.

Week­ly Dow Jones:
Week­ly S&P 500:Volatil­i­ty
Kijk­end naar de volatil­i­ty op de beurzen kun­nen we stellen dat we nu op een zeer bij­zon­der niveau staan qua volatiliteit, de mark­ten lev­eren flink in als gevolg van de over­waarderin­gen en de verkoop­druk. Zoals u kunt zien op de VIX grafiek zien we namelijk dat deze nor­maliter vaak toe­neemt richt­ing of na bepaalde nieuws­feit­en die we nu echter niet hebben gezien. De dal­ing lijkt dan ook voor­namelijk te zijn geac­tiveerd door te hoge waarderin­gen op de mark­ten nav de dold­waze maan­den die we de afgelopen 1,5 jaar hebben gezien..

Dai­ly VIX Index:Con­clusie:
De beurzen zijn flink geza­kt maar wan­neer ik de grafieken op week­ba­sis bek­ijk kan er zek­er nog wat meer vanaf. De mark­ten zijn immers flink geste­gen waar­door de afs­tand tot de MA-lij­nen uit­zon­der­lijk groot was gewor­den de afgelopen peri­ode. De dal­ing noem ik dan ook een gezonde cor­rec­tie maar eerlijk gezegd mag er nog wel wat van de koersen af. Een dal­ing tot de 200-MA lij­nen op week­ba­sis lijkt mij echter over­dreven. In dat geval zouden we namelijk terug­vallen tot de niveaus van voor 2017 en aangezien we sinds die tijd toch wel de nodi­ge mooie groe­ici­jfers voor­bij hebben zien komen zijn waarderin­gen boven dit niveau natu­urlijk wel ver­ant­wo­ord.

Echter mogen we een belan­grijke fac­tor op de mark­ten niet uit­sluiten: psy­cholo­gie. Wan­neer er een verkoop­golf ontstaat en men pani­keert kun­nen er namelijk rare din­gen gebeuren zoals we vak­er in het verleden hebben gezien.. In dat geval kun­nen er onbe­hoor­lijke dalin­gen ontstaan als een soort ket­tin­gre­ac­tie maar voor nu focus ik me eerst op de 50-MA niveaus op week­ba­sis.

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.