...

Recordjacht goud en zilver

12 april 2011, 07:07 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Na nieuwe records te hebben gezien bij het Goud en Zil­ver komt er een cor­rec­tie op gang. De vraag is of het tijdelijk zal zijn of zullen we de komende dagen weer de top­pen breken? De val­u­ta­mark­ten spe­len hier­bij een grote rol, zek­er het ver­loop van de USD is belan­grijk hiervoor. 


Edel­met­al­en:
We rak­en eraan gewend, nieuwe record­pri­jzen voor Goud en Zil­ver. Ze vol­gen elka­ar snel op, en dat al een tijd lang. Ik ga het toch even hebben over het Zil­ver dat maandag kort op 42 USD stond. Half sep­tem­ber 2010 werd voor het eerst door de 20 USD grens gebro­ken, waar­door we nu van een ver­dubbel­ing kun­nen spreken. De ver­dubbel­ing kwam tot stand in 7 maan­den, wat heel snel is. Vergelijken we het met het Goud, dan hebben we het over een sti­jging in dezelfde peri­ode van 1250 USD naar 1475 USD, ofwel 18%. Maar het Goud liep de afgelopen jaren wel behoor­lijk snel op in vergelijk­ing met het Zil­ver dat dus lang op die MAX van 20 USD werd gehouden. Gelukkig is die grens nu gepasseerd en kun­nen we ons voor wat betre­ft het Zil­ver nu ook con­cen­tr­eren op nieuwe top­pen zolang de onzek­er­heid bli­jft. Het koers­doel 50 USD mogen we dan ook al uit­spreken, en het kan er sneller staan dan we denken. Het Goud zal in dat geval wel de nieuwe mijl­paal 1500 USD door­breken, zolang de vraag naar deze vluchthavens bli­jft. Als hier­door steeds meer short­posi­ties moeten wor­den terug gekocht (speculeren op een dal­ing) en het speculeren erop hoogtij viert, zie ik niet echt een reden waarom het edel­metaal als het ware uit de mode raakt. Hieron­der nog wat rede­nen waar­door het Goud en Zil­ver ook fun­da­menteel in trek bli­jven.

QE 2 Pro­gram­ma FED:
De FED en het QE pro­gram­ma van Ben Bernanke laat zijn sporen na. De USD kri­jgt het moeil­ijk­er t.o.v. de Euro en de JPY en de vlucht naar veilige havens als Goud en Zil­ver zijn vanzelf­sprek­end zolang men niet exact weet tot wat het QE pro­gram­ma zal lei­den in de toekomst. Bernanke weet het zelf ook niet. Vaak zegt hij zelf dat we in de toekomst terug kun­nen kijken of de aan­pak de juiste was. De vraag nu is, ger­ak­en we snel van deze aan­pak af? Of zit er na QE2 nog een QE3 aan te komen? Belan­grijk natu­urlijk voor het verdere ver­loop van de pri­jzen van de edel­met­al­en. Ook al denk ik dat we door QE2 nog wel een tijd lang kri­j­gen te mak­en met de ver­bor­gen inflatie. Dat zien we wel aan de enorme beweg­in­gen op de val­u­ta­markt samen met het oplopen van het Goud en Zil­ver. Offi­cieel laat men blijken dat de inflatie wel mee­valt, maar men zou beter moeten weten.

Rente Europa:
Europa was de eerste die vorige week de rente ver­hoogde, met een kwart­je, aangezien de VS daar voor­lop­ig nog niet aan denkt, kri­j­gen we een grot­er ver­schil met de rente in de VS die nog steeds his­torisch laag staat. Door het QE 2 pro­gram­ma van de FED zal men voor­lop­ig ook de rente niet ver­hogen, waar­door het ver­schil met Europa alleen maar grot­er wordt. De ECB gaf al aan om dit jaar nog een kwart erbij te doen, wat het gat nog iets grot­er zal mak­en. Dat is dan ook de reden dat de USD verzwakt, en de Euro dus sterk­er aan het wor­den is. Eind vorige week hebben we al de 1,45 USD gezien. Kor­tom, het Goud en Zil­ver zullen min­der snel oplopen in Euro dan in USD. Maar, ook in Euro wor­den de edel­met­al­en rend­abel­er op lan­gere ter­mi­jn.

Samen­vat­ting:
De edel­met­al­en bli­jven sterk en zolang de perike­len op de val­u­ta­mark­ten bli­jven doorzetten, verwacht ik geen ste­vige terug­val op deze markt. Goud en Zil­ver in bez­it, lief­st fysiek, kan men behouden voor de lange ter­mi­jn. Tussendoor zullen er uit­er­aard grote cor­rec­ties plaatsvin­den, die zijn mijns inziens dan koop­baar. Vooral het Zil­ver kan nog veel inhalen, omdat het lange tijd gevan­gen zat tussen de 15 en 20 USD. Na de uit­braak ver­dubbelde het Zil­ver snel in waarde. Het is een kwest­ie van tijd om de 50 USD te halen. Het Goud kan de komende tijd een aan­val plaat­sen op de 1500 USD grens.

Grafiek Goud:



Grafiek Zil­ver:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.