Na nieuwe records te hebben gezien bij het Goud en Zilver komt er een correctie op gang. De vraag is of het tijdelijk zal zijn of zullen we de komende dagen weer de toppen breken? De valutamarkten spelen hierbij een grote rol, zeker het verloop van de USD is belangrijk hiervoor.
Edelmetalen:
We raken eraan gewend, nieuwe recordprijzen voor Goud en Zilver. Ze volgen elkaar snel op, en dat al een tijd lang. Ik ga het toch even hebben over het Zilver dat maandag kort op 42 USD stond. Half september 2010 werd voor het eerst door de 20 USD grens gebroken, waardoor we nu van een verdubbeling kunnen spreken. De verdubbeling kwam tot stand in 7 maanden, wat heel snel is. Vergelijken we het met het Goud, dan hebben we het over een stijging in dezelfde periode van 1250 USD naar 1475 USD, ofwel 18%. Maar het Goud liep de afgelopen jaren wel behoorlijk snel op in vergelijking met het Zilver dat dus lang op die MAX van 20 USD werd gehouden. Gelukkig is die grens nu gepasseerd en kunnen we ons voor wat betreft het Zilver nu ook concentreren op nieuwe toppen zolang de onzekerheid blijft. Het koersdoel 50 USD mogen we dan ook al uitspreken, en het kan er sneller staan dan we denken. Het Goud zal in dat geval wel de nieuwe mijlpaal 1500 USD doorbreken, zolang de vraag naar deze vluchthavens blijft. Als hierdoor steeds meer shortposities moeten worden terug gekocht (speculeren op een daling) en het speculeren erop hoogtij viert, zie ik niet echt een reden waarom het edelmetaal als het ware uit de mode raakt. Hieronder nog wat redenen waardoor het Goud en Zilver ook fundamenteel in trek blijven.
QE 2 Programma FED:
De FED en het QE programma van Ben Bernanke laat zijn sporen na. De USD krijgt het moeilijker t.o.v. de Euro en de JPY en de vlucht naar veilige havens als Goud en Zilver zijn vanzelfsprekend zolang men niet exact weet tot wat het QE programma zal leiden in de toekomst. Bernanke weet het zelf ook niet. Vaak zegt hij zelf dat we in de toekomst terug kunnen kijken of de aanpak de juiste was. De vraag nu is, geraken we snel van deze aanpak af? Of zit er na QE2 nog een QE3 aan te komen? Belangrijk natuurlijk voor het verdere verloop van de prijzen van de edelmetalen. Ook al denk ik dat we door QE2 nog wel een tijd lang krijgen te maken met de verborgen inflatie. Dat zien we wel aan de enorme bewegingen op de valutamarkt samen met het oplopen van het Goud en Zilver. Officieel laat men blijken dat de inflatie wel meevalt, maar men zou beter moeten weten.
Rente Europa:
Europa was de eerste die vorige week de rente verhoogde, met een kwartje, aangezien de VS daar voorlopig nog niet aan denkt, krijgen we een groter verschil met de rente in de VS die nog steeds historisch laag staat. Door het QE 2 programma van de FED zal men voorlopig ook de rente niet verhogen, waardoor het verschil met Europa alleen maar groter wordt. De ECB gaf al aan om dit jaar nog een kwart erbij te doen, wat het gat nog iets groter zal maken. Dat is dan ook de reden dat de USD verzwakt, en de Euro dus sterker aan het worden is. Eind vorige week hebben we al de 1,45 USD gezien. Kortom, het Goud en Zilver zullen minder snel oplopen in Euro dan in USD. Maar, ook in Euro worden de edelmetalen rendabeler op langere termijn.
Samenvatting:
De edelmetalen blijven sterk en zolang de perikelen op de valutamarkten blijven doorzetten, verwacht ik geen stevige terugval op deze markt. Goud en Zilver in bezit, liefst fysiek, kan men behouden voor de lange termijn. Tussendoor zullen er uiteraard grote correcties plaatsvinden, die zijn mijns inziens dan koopbaar. Vooral het Zilver kan nog veel inhalen, omdat het lange tijd gevangen zat tussen de 15 en 20 USD. Na de uitbraak verdubbelde het Zilver snel in waarde. Het is een kwestie van tijd om de 50 USD te halen. Het Goud kan de komende tijd een aanval plaatsen op de 1500 USD grens.
Grafiek Goud:
Grafiek Zilver:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl