...

RECORD KOERS-WINST BEURZEN

23 augustus 2009, 12:31 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Toen in de tijd van de inter­net­bubbel bedri­jven gigan­tis­che koer­swinst ver­houdin­gen lieten zien was dat een van de rede­nen voor de start van de grote CRASH na 2000. Of men daar wat van heeft geleerd valt te betwi­jfe­len aangezien de KW van de S&P 500 NOOIT eerder zo hoog stond.

RECORD KOERS-WINST BEURZEN

Toen in de tijd van de inter­net­bubbel bedri­jven gigan­tis­che koer­swinst ver­houdin­gen lieten zien was dat een van de rede­nen voor de start van de grote CRASH na 2000. Of men daar wat van heeft geleerd valt te betwi­jfe­len aangezien de KW van de S&P 500 NOOIT eerder zo hoog stond. 

Dat we nog te mak­en hebben met de cri­sis is duidelijk want de bedri­jven krabbe­len nog maar voorzichtig uit de diepe put. Eigen­lijk moeten ze opnieuw begin­nen na de grote afschri­jvin­gen. Daarom kan er amper winst zijn, dus is het meer dan logisch dat de koers winst ver­houdin­gen tij­dens de groot­ste cri­sis ooit zo hoog oplopen. Let op, men kri­jgt deze hoge standen natu­urlijk omdat de index zelf zo hoog staat, als je de index door 2 deelt dan zal de koers winst ver­houd­ing dat ook doen natu­urlijk. De laat­ste grafiek toont een koers-winst ver­houd­ing van 144 (de piek) nadat bij­na alle bedri­jven hun cijfers hebben gepub­liceerd van Q2 ofwel het 2e kwartaal.

Dat men nogal wat hooi op de vork neemt lijkt me hier toch duidelijk, de verwachtin­gen voor de komende jaren moeten van buite­naardse pro­por­ties zijn als men nu bereid is om 144 keer de winst te betal­en van nu. Zek­er als men zich realiseert dat de gemid­delde koers winst ver­houd­ing van de S&P 500 sinds 1935 geme­ten ongeveer uitkomt op 17. We zien we dat er sinds begin jaren 90 ofwel de start van het vor­men van de vele bubbels door de grote kredi­et opnames door de con­sument deze ver­houdin­gen ges­taag oplopen. Ofwel, de beleg­ger is bereid om veel meer te betal­en voor een bedri­jf omdat hij verwacht dat de con­sument wel zal bli­jven mee­draaien in deze opge­blazen economie. Ja, opge­blazen, dat kun­nen we wel zeggen, ook nu weer helaas. Op het grafiek­je hieron­der (bron: Chart of The Day) kunt u het ver­loop duidelijk zien. U mag zelf uw con­clusies trekken, en er uw bedenkin­gen bij hebben. Want, stel dat het economisch dan toch niet zo goed loopt als verwacht, (en dat is zo gezien de con­sument min­der uit wil geven), dan moet dat grafiek­je hoe dan ook terug naar een niveau in de buurt van de 20


bron grafiek: www​.chartofthe​day​.com

Dat kan zoals ik al aan­gaf op 3 manieren:

  1. Of het gaat inder­daad zeer voor­spoedig, dus de werk­loosheid loopt terug en de con­sument kan door het werken ofwel goed geld te ver­di­enen weer volop deel­ne­men aan de economie waar­door de bedri­jven gigan­tis­che omzetten gaan draaien waar­door ze snel heel veel winst gaan mak­en. Dan kan dat grafiek­je weer omlaag als de koers van de index (S&P 500) gelijk bli­jft. Maar nog­maals, dan moet er een peri­ode komen van groei die enorm moet zijn. 
  2. Of, de 2e mogelijkheid, men kri­jgt door dat de over­dri­jv­ing enorm is zodat de koers van de index de realiteit weer op moet gaan zoeken. Zelfs met een nor­male groei zal de index een behoor­lijke cor­rec­tie moeten doorstaan om toch enigzinds op niveaus terecht te komen waar men zich veel beter bij voelt geme­ten naar de geschiede­nis ervan. 
  3. De 3e mogelijkheid is het­geen nie­mand graag zal zien, na een poging om de economie uit het slop te kri­j­gen komt men tot de vast­stelling en verass­ing dat het niet lukt. In dat spec­i­fieke geval loopt men hele­maal tegen de lamp. Met de koersen van nu zou de koers winst in no time op kun­nen lopen tot 200300400 en meer, dan zit­ten we echt met een groot prob­leem beste beleg­gers. U kunt zich dan wel voorstellen hoeveel de index in zou moeten lev­eren om weer in de nor­male band­breedte terecht te komen waar de index zich de afgelopen 75 jaar tussen beweegt. Ik moet hier denk ik geen tekeninget­je bij maken… 

U merkt het, er speelt zich achter de scher­men veel af waar velen amper weet van hebben, dat er een nieuwe bubbel is ontstaan besef­fen velen zich nog niet natu­urlijk want men leeft in de wolken blijk­baar. Sterk­er nog, aangezien de koers-winst NOOIT eerder zo hoog stond bij de S&P 500 mag je wel stellen dat de bubbel van nu nog vele keren grot­er moet zijn dan die in 2000 en 2007. Ik kan het niet hard genoeg roepen beste mensen, verkoop deze markt maar snel anders verkoopt de markt u nog sneller over een tijd­je. We hebben buiten mogen spe­len, nu is het speelk­wartiert­je voor­bij. Op naar de kei­harde realiteit. 

De cor­rec­tie kan gezien de ontwik­kelin­gen wel eens snel en hard ver­lopen, mogelijk door mid­del van een echte beurscrash. Ik weet ook niet hoe men dit zal moeten recht trekken, maar dat het weer recht getrokken moet wor­den is wel meer dan duidelijk. Bij sce­nario 3 van hier­boven zou ik uit moeten gaan van een ware BEURSCRASH die zijn gelijke niet kent, maar wie ben ik? We zullen het zien en vooral vol­gen beste beleg­gers… Jam­mer trouwens dat men vri­jwel nie­mand hoort over deze ontwik­kelin­gen die in mijn ogen toch zeer veron­trustend zijn.

Grafiek einde juni bron bul​land​bear​wise​.com



Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.