RECORD KOERS-WINST BEURZEN
Toen in de tijd van de internetbubbel bedrijven gigantische koerswinst verhoudingen lieten zien was dat een van de redenen voor de start van de grote CRASH na 2000. Of men daar wat van heeft geleerd valt te betwijfelen aangezien de KW van de S&P 500 NOOIT eerder zo hoog stond.
Dat we nog te maken hebben met de crisis is duidelijk want de bedrijven krabbelen nog maar voorzichtig uit de diepe put. Eigenlijk moeten ze opnieuw beginnen na de grote afschrijvingen. Daarom kan er amper winst zijn, dus is het meer dan logisch dat de koers winst verhoudingen tijdens de grootste crisis ooit zo hoog oplopen. Let op, men krijgt deze hoge standen natuurlijk omdat de index zelf zo hoog staat, als je de index door 2 deelt dan zal de koers winst verhouding dat ook doen natuurlijk. De laatste grafiek toont een koers-winst verhouding van 144 (de piek) nadat bijna alle bedrijven hun cijfers hebben gepubliceerd van Q2 ofwel het 2e kwartaal.
Dat men nogal wat hooi op de vork neemt lijkt me hier toch duidelijk, de verwachtingen voor de komende jaren moeten van buitenaardse proporties zijn als men nu bereid is om 144 keer de winst te betalen van nu. Zeker als men zich realiseert dat de gemiddelde koers winst verhouding van de S&P 500 sinds 1935 gemeten ongeveer uitkomt op 17. We zien we dat er sinds begin jaren ‘90 ofwel de start van het vormen van de vele bubbels door de grote krediet opnames door de consument deze verhoudingen gestaag oplopen. Ofwel, de belegger is bereid om veel meer te betalen voor een bedrijf omdat hij verwacht dat de consument wel zal blijven meedraaien in deze opgeblazen economie. Ja, opgeblazen, dat kunnen we wel zeggen, ook nu weer helaas. Op het grafiekje hieronder (bron: Chart of The Day) kunt u het verloop duidelijk zien. U mag zelf uw conclusies trekken, en er uw bedenkingen bij hebben. Want, stel dat het economisch dan toch niet zo goed loopt als verwacht, (en dat is zo gezien de consument minder uit wil geven), dan moet dat grafiekje hoe dan ook terug naar een niveau in de buurt van de 20.
bron grafiek: www.chartoftheday.com
Dat kan zoals ik al aangaf op 3 manieren:
- Of het gaat inderdaad zeer voorspoedig, dus de werkloosheid loopt terug en de consument kan door het werken ofwel goed geld te verdienen weer volop deelnemen aan de economie waardoor de bedrijven gigantische omzetten gaan draaien waardoor ze snel heel veel winst gaan maken. Dan kan dat grafiekje weer omlaag als de koers van de index (S&P 500) gelijk blijft. Maar nogmaals, dan moet er een periode komen van groei die enorm moet zijn.
- Of, de 2e mogelijkheid, men krijgt door dat de overdrijving enorm is zodat de koers van de index de realiteit weer op moet gaan zoeken. Zelfs met een normale groei zal de index een behoorlijke correctie moeten doorstaan om toch enigzinds op niveaus terecht te komen waar men zich veel beter bij voelt gemeten naar de geschiedenis ervan.
- De 3e mogelijkheid is hetgeen niemand graag zal zien, na een poging om de economie uit het slop te krijgen komt men tot de vaststelling en verassing dat het niet lukt. In dat specifieke geval loopt men helemaal tegen de lamp. Met de koersen van nu zou de koers winst in no time op kunnen lopen tot 200−300−400 en meer, dan zitten we echt met een groot probleem beste beleggers. U kunt zich dan wel voorstellen hoeveel de index in zou moeten leveren om weer in de normale bandbreedte terecht te komen waar de index zich de afgelopen 75 jaar tussen beweegt. Ik moet hier denk ik geen tekeningetje bij maken…
U merkt het, er speelt zich achter de schermen veel af waar velen amper weet van hebben, dat er een nieuwe bubbel is ontstaan beseffen velen zich nog niet natuurlijk want men leeft in de wolken blijkbaar. Sterker nog, aangezien de koers-winst NOOIT eerder zo hoog stond bij de S&P 500 mag je wel stellen dat de bubbel van nu nog vele keren groter moet zijn dan die in 2000 en 2007. Ik kan het niet hard genoeg roepen beste mensen, verkoop deze markt maar snel anders verkoopt de markt u nog sneller over een tijdje. We hebben buiten mogen spelen, nu is het speelkwartiertje voorbij. Op naar de keiharde realiteit.
De correctie kan gezien de ontwikkelingen wel eens snel en hard verlopen, mogelijk door middel van een echte beurscrash. Ik weet ook niet hoe men dit zal moeten recht trekken, maar dat het weer recht getrokken moet worden is wel meer dan duidelijk. Bij scenario 3 van hierboven zou ik uit moeten gaan van een ware BEURSCRASH die zijn gelijke niet kent, maar wie ben ik? We zullen het zien en vooral volgen beste beleggers… Jammer trouwens dat men vrijwel niemand hoort over deze ontwikkelingen die in mijn ogen toch zeer verontrustend zijn.
Grafiek einde juni bron bullandbearwise.com
Guy Boscart
US Markets