...

PRELUDE TOT DE FINALE

23 januari 2009, 16:01 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Robert komt opnieuw met een duidelijke col­umn over de huidi­ge toe­s­tanden wereld­wi­jd en daar kan het Goud natu­urlijk niet bij weg­bli­jven .… Opnieuw een schit­terend stuk door Robert Bron­cel …

PRE­LUDE TOT DE FINALE

In weer­wil van tal­rijke ste­un­be­tuigin­gen’ en rentev­er­lagin­gen door de cen­trale banken is er nog geen enkele ver­be­ter­ing zicht­baar. In tegen­deel, er is sprake van een aanzwellende financieel/​economische ver­slech­ter­ing! De beurzen bli­jven er relatief nog redelijk laconiek onder. De orkestratie’ in de VS is hier­aan niet vreemd. De Dow dient immers voor de psy­cholo­gie’ niet drama­tisch onder de 8000 pun­ten te dalen. Tot nog toe lukt dat vrij goed. Ook dit short­spel­let­je wordt zo behendig mogelijk gespeeld, zodat het lijkt alsof de reële kracht­en van vraag en aan­bod het koers­beeld bepalen! Van vri­je mark­ten is even­wel in het geheel geen sprake meer. Ze zijn ver­wor­den tot kunst’markten!

Pre­lude
Nu de mech­a­nis­men van de vri­je mark­tvorm­ing over­bo­ord zijn gezet, is het heel lastig om onder de huidi­ge omstandighe­den een betrouw­bare analyse op de koer­son­twik­kelin­gen los te lat­en. Een en ander is onderdeel van de pre­lude tot een zware cri­sis, waarin de vaste ref­er­en­tiekaders weg­vallen. Cri­sis betekent let­ter­lijk omslag­punt. Een sys­teem- of struc­tu­ur­cri­sis vraagt om een geheel andere benader­ing dan de bedaagde Key­ne­si­aanse bankiers en politi­ci tot dus ver aan de dag weten te leggen! Jam­mer is dat Oba­ma juist ook een bedaagd team heeft aangetrokken waar­van enige leden (o.a. Gei­th­n­er, Rubin, Sum­mers) direct debet zijn aan de huidi­ge ontwik­kelin­gen. Hopelijk wordt er bin­nen dit team een snel voortschri­j­dend inzicht aan de dag gelegd!

Eieren voor goud’
In 1933 was het Roo­sevelt die zich als nieuw pres­i­dent voor schi­er onoverkomelijke prob­le­men gesteld zag. De economie lag aan digge­len. Een niet te keren deflatie en werk­loosheid vroe­gen om een rigoureuze aan­pak. Roo­sevelt (New Deal!) moest eieren voor zijn goud’ kiezen. Daar­toe diende het goud eerst wel even gecon­fiskeerd te worden. 

Met de woor­den we may now restore that tem­ple to ancient truths’ ref­er­eerde hij aan Matthëus waar­bij Jesus de geld­wis­se­laars uit de tem­pel dreef. Met die geld­wis­se­laars’ kun je thans ook de wiz­ards of Wall Street aan­duiden, de bankrovers die rijk wer­den van de pro­visies en bonussen op derivat­en van derivat­en etc. zon­der in waarde te investeren. Daar­door kreeg de beurs weinig impe­tus mee en deze gleed over de rug van de beleg­gers naar steeds lagere niveaus weg. Een her­hal­ing van zetten? Niet voor zover het de mark­t­ma­nip­u­laties betre­ft. Die zijn thans in con­cert – goud, rente, beurs, olie – ongeëve­naard. Het zal echter een illusie blijken het schulden­tij hier­mee te keren. Hoo­gu­it lei­dt dit spel tot uit­s­tel van executie!

Onoverzien­baar schuld’complex’
De his­torisch ongek­ende hoge schulden­berg mar­keert de vooravond van de groot­ste finan­ciële cat­a­strofe ooit en tegelijk het einde van een era, die was ingezet met de stopzetting van de inwis­sel­baarheid van de dol­lar in goud (1971). Het betekent naar alle waarschi­jn­lijkheid ook het einde van het autonome beleid van de Trea­sury (Amerikaanse min­is­terie van Finan­ciën) en de Fed (Amerikaanse cen­trale bank) als ook het einde van de rol van de dol­lar als s werelds reserve val­u­ta. Dit wordt Obama’s naarste nachtmerry!

Analoog aan de jaren 20 is er ook nu veel te veel kap­i­taal uit­geleend en beleend tegen een nu snel wegsmeltend vertrouwen (zie ook grafiek). De toe­s­tand is thans aanzien­lijk ern­stiger omdat wereld­wi­jd alle mark­ten hier­bij betrokken zijn. Om een idee te geven, hebben we thans vol­gens nog onbeves­tigde bericht­en mon­di­aal een derivaten­bub­ble boven water van een kleine 700 biljoen of 700.000 mil­jard dol­lar! Deze kan nog verder uit­di­jen naar­mate de deflaties­pi­raal doorzet. Tot dus ver is hier­van slechts cir­ca 9.000 mil­jard of ruim 1% uit­ge­baild’. Zelfs het mon­di­ale Bru­to Prod­uct kan hier op geen stukken tegenop. Maar dat is nog niet alles. Er dreigen nieuwe zwarte gaten. 

  • de Fed­er­al Home Loan Banks met een deficit van 1.25 biljoen dollar 
  • de verzek­er­ingsin­dus­trie met een negatief ver­schil van 237 mil­jard dollar 
  • de pen­sioen­fond­sen met een under­fund­ing van 410 mil­jard dollar 
  • city- en state teko­rten voor bij­na 150 mil­jard dollar 
  • de niet meer te financieren oor­log in Afghanistan 

Dat is het plaat­je van van­daag. Voor mor­gen ziet het er gegaran­deerd slechter uit. Voor­ma­lig Fed pres­i­dent Paul Vol­ck­er liet zich dan ook ont­vallen: you don’t have to pre­dict a dol­lar cri­sis; we are in the moth­er of all crises’. Hoe goed de voorne­mens van Oba­ma mogen zijn, hij zal niet kun­nen ontkomen aan een zeer pijn­lijke oploss­ing. Hij lijkt hierop al een voorschot te willen nemen met zijn vizier gericht op de voor­ma­lige pres­i­den­ten Lin­coln en Roo­sevelt. Ook zij bleken als nieuw lei­der een his­torische scharnier­func­tie te vervullen!

Goud slaat de klok
Aan­vanke­lijk zal Oba­ma in ver­sneld tem­po alles op alles willen zetten om het tij te keren.
Dat impliceert nog meer schulden mak­en tot­dat het inzicht ontstaat dat dit trekken aan een dood paard blijkt te zijn. De peri­ode Roo­sevelt zou als een soort blauw­druk kun­nen dienen. 

De kern­vraag is hoe het vertrouwen in een nieuw inter­na­tion­aal mon­e­tair sys­teem is te her­stellen. Alleen een sub­stan­tiële opwaarder­ing van het goud kan nog soulaas bieden, maar dan wel bin­nen een nieuwe struc­tu­ur onder lei­d­ing van een mon­di­ale cen­trale bank (een omge­bouwd IMF?) met een nieuwe mon­di­ale munt gekop­peld aan het goud. Zo kun je bijvoor­beeld denken aan Spe­cial Draw­ing Rights of SDR’s (voors­tel van George Soros), met goud als bench­mark. Deze issue geldt als een hot pata­to. Welke politi­cus durft het direct hier­aan inher­ente koop­krachtver­lies voor z’n reken­ing te nemen? Het andere sce­nario is hyper­in­flatie met het­zelfde resul­taat, zij het in ver­traagde uitvo­er­ing. In bei­de gevallen impliceert dat een grootschalige schuldliq­ui­datie en bijgevolg dito verarming!

Hoe betrouw­baar is de Amerikaanse cen­trale bank?
Uit een recent waarschi­jn­lijk gelekt archief­doc­u­ment uit 1961 blijkt dat de Fed des­ti­jds al plan­nen had to sur­rep­ti­tious­ly (op slinkse wijze!) inter­vene in the cur­ren­cy and gold mar­kets to sup­port the dol­lar and fal­si­fy gov­ern­ment records so that inter­ven­tion would not be dis­cov­ered (verko­rt ver­taald: de ver­slaggev­ing van de bank zodanig te ver­draaien dat ont­dekking van markt-inter­ven­tie niet mogelijk zou zijn). Hopelijk zal dit oude’ nieuws veel stof doen opwaaien! 

Amerikaanse zeggen­schap over het goud
Fed pres­i­dent Bernanke heeft verk­laard dat de waarde van de dol­lar under legal juris­dic­tion (onder wet­tig gezag) van de US Trea­sury ligt en niet onder die van de cen­trale bank. Dit vloeit voort uit een oude wet uit 1917. Vol­gens Titel 12 uit hoofd­stuk 2 met sub­hoofd­stuk IV, Sec­tie 95a voortvloeiend uit WO I heeft de Amerikaanse pres­i­dent het recht om te han­de­len in any prop­er­ty in which a for­eign coun­try or nation­al there­of has any interest. 

Een opwaarder­ing van het goud ligt dus qua bevoegdheid vooral­snog bij het Amerikaanse min­is­terie van Finan­ciën. Buiten de rentev­er­lagin­gen, de opname van schuld­pa­pi­er en de garanties door de Fed bli­jft er geen mid­del over om te red­den wat er te red­den valt. Of het zou moeten zijn door afscheid te nemen van alle finan­ciële insti­tuten die in de prob­le­men zijn gekomen, de gezonde te ste­unen en te investeren in infra­struc­tu­ur en een groene economie. Dat is de crux of the story!!

Incon­sis­tente sig­nalen te over!
Alle teke­nen wijzen op een naderende implosie van het huidig finan­cieel bestel: 

  • mid­dels gold back­war­da­tion het opzettelijk laag houden van de ter­mi­jn­pri­js op de 
  • COMEX en LME om het wegza­kken van de dol­lar te voorkomen; dit wijst er nog­maals op 
    goud de enige echte wereld­va­l­u­ta is. 
  • voorts het innemen van short­posi­ties op de beurs en de oliemarkt (NEMEX)
    de con­tinu wagen­wi­jd open­staande geldkraan 
  • de giga over­name van nage­noeg waarde­loze schuld­ver­plichtin­gen van financiële 
    insti­tuten door de staat 
  • de onge­brei­delde berei­d­heid om de begrot­ing­steko­rten enorm op te jagen tegen een 
    staatss­chuld die al bij­na 14% van het BBP (VS) bedraagt 
  • de giga opkoop van Trea­sury Bonds (staat­soblig­aties) door de cen­trale bank om 
    de rente laag te houden, ter­wi­jl tegelijk ad libi­tum schuld­pa­pi­er wordt uitgegeven. 

De zek­er­heid van goud
Een kick start voor een nieuwe fase zou ook nu kun­nen begin­nen met de volledi­ge verkri­jging van de con­t­role over de goud­markt. De foute aanzet daar­toe mid­dels het short gaan op de COMEX en LME is reeds gegeven. Papiergeld kan ein­de­loos wor­den bijge­drukt, het­geen alleen bomen kost. Er is echter geen cen­trale bank die méér goud weet te creëren dan de goud­pro­du­cen­ten com­mer­cieel ver­ant­wo­ord uit de bodem zullen halen. Daar­bij komt dat de wereld­goud­pro­duc­tie dal­ende is, ter­wi­jl het dehedg­ing pro­ces (afbouw van goud­verkopen op ter­mi­jn tegen een vaste pri­js door goud­mi­jn­fond­sen) nog niet is beëindigd. Dit houdt tevens druk op de goudvraag. 

Cen­trale banken die nu goud verkopen, gooien het kind met het bad­wa­ter weg! Verder dient reken­ing te wor­den gehouden met een al dan niet aan te kondi­gen stop op de export van goud door niet onbe­lan­grijke goud­pro­du­cen­ten als Rus­land en Chi­na. Dit zou overi­gens navol­ging kun­nen vin­den bij andere goud­pro­duc­erende lan­den. Zojuist is bek­end gewor­den dat de gehele mijn­bouwin­dus­trie de invester­ings­plan­nen dit jaar met ruim 50 mil­jard dol­lar (!) heeft teruggeschroefd. Dat ver­taalt zich eve­neens in aanzien­lijk min­der aan­bod op de gehele grondstoffenmarkt.

Kor­tom, hoewel bij­na geen huisanal­ist (logisch want dan wordt er immers niks ver­di­end!) dit onder­w­erp belicht, is goud onder de onder­hav­ige bizarre macro-finan­ciële ontwik­kelin­gen en omstandighe­den de enig zin­nige beleg­ging om koop­kracht te behouden. Vanaf het moment van de verder oplopende geld­groei in 2001 is de goud­pri­js meer dan ver­dubbeld en onze koop­kracht gehalveerd. Geen enkele beleg­gingscat­e­gorie heeft dat resul­taat zelfs maar benaderd!

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.