...

ONDER DE REGIE VAN DE DOLLAR

10 november 2009, 09:21 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Dat de USD momenteel het ver­loop van veel zak­en aan het bepalen is lijkt nogal duidelijk, onder andere de car­ry trades” zoals ik in een vorige col­umn al heb aangegeven maar ook de pri­jzen van de grond­stof­fen zoals Olie en vooral het Goud. De USD Index die al enkele keren probeerde uit te breken naar boven toe wordt telkens opnieuw omlaag gedrukt door deze omstandighe­den, men tra­cht de bal onder water te houden omdat de lagere USD meer goed doet dan kwaad. Alleen, ik vrees toch het erg­ste wan­neer men die bal los moet lat­en, ofwel de dag dat de USD onder elke omstandighe­den vooruit wil. En dat is het­geen ik toch denk momenteel, daarom bek­ijken we via de grafiek de USD Index. Daar­naast kijk ik ook naar 2 dol­largevoelige grond­stof­fen, het Goud en de Olie.


De USD Index:

De USD Index zoekt opnieuw de 75 op, deze index is een samen­stelling van de USD geme­ten tegen­over andere grote val­u­ta zoals de pond, de euro, de Cana­da dol­lar, de Zwit­serse frank, de Japanse yen en de Aus­tralis­che dol­lar. Bin­nen enkele maan­den zien we dat de dol­lar behoor­lijk aan het verzwakken is tov die andere val­u­ta aangezien we bij het bode­men van de beurs nog rond de 90 ston­den. De dol­lar die zijn laag­ste waarde op aan het zoeken is uit zijn geschiede­nis geme­ten via deze index is dan ook tech­nisch toe aan een behoor­lijke cor­rec­tie omhoog.

Die 75 kan een kan­telpunt wor­den, zek­er als we merken dat de dol­lar daar mid­den okto­ber ook een tijdelijke bodem heeft gemaakt. En, de markt liet daar­door alleen al een goeie LEV­EL 3 cor­rec­tie zien (8 tot 12%). Daarom bli­jft die USD Index belan­grijk om te vol­gen, u kunt het meen­e­men in uw beleg­gingsover­weg­in­gen en/​of richt­ing. Voor traders die naar trends kijken zek­er een aan­rad­er zow­el op de korte als mid­lange ter­mi­jn.

De tech­nis­che details waar ik reken­ing mee hou nu, de mogelijk dubbele bodem rond die 75 en de val­lende WIG welke BULL­ISH zou moeten zijn vol­gens de the­o­rie (het boek­je). Aan de bovenkant merk ik dat er een reeks belan­grijke feit­en wacht­en, de vorige TOP rond de 76,75 en het 50-daags gemid­delde dat rond de 76,5 uitkomt. Dat is nu een zone die we absolu­ut in de gat­en dienen te houden want boven de 77 zou de lucht wel eens op kun­nen klaren voor de USD.

alt

Goud:
Het Goud vol­gt alti­jd al de dol­lar gewoon­tegetrouw omdat de pri­jzen in die munt wor­den afgegeven, daarom is het vaak zo dat een zwakke dol­lar het Goud omhoog stu­urt en ander­som. Toch valt het op dat het Goud even een behoor­lijk oplev­ing kent met zelfs al de 1100 USD op het bord voor 1 troy ounce. Die 1100 zien we ook op de grafiek hieron­der, en daar komt de lijn over de top­pen meteen ook ongeveer uit. Het kan een weer­stand wor­den nu, okto­ber vorig jaar en maart dit jaar zien we het Goud ook top­pen rond deze lijn. Daarom, een terug­val of retest van de 1000 USD zie ik wel zit­ten de komende peri­ode. Zek­er wan­neer mijn verwacht­ing betr­e­f­fende de dol­lar overeind weet te bli­jven. Een korte SHORT posi­tie rond die 1100 pnt heeft wel kans van sla­gen denk ik.

alt

Olie:
De Olie kan door dezelfde rede­nen als bij het Goud wat omlaag, de ste­un­li­jn hier komt uit rond de 72,5 USD lat­er deze maand. De Olie kri­jgt wel nog wat tijd om daar te ger­ak­en, het­geen ik ook verwacht de komende weken. Op de grafiek ziet u via de stip­pel­li­jn ongeveer mijn te verwacht­en ver­loop richt­ing die ste­un­li­jn. Aan de bovenkant wacht de 84~85 USD als weer­stand. Bij de Olie kan het ook behoor­lijk snel gaan, de future­markt is enorm en omvat ongeveer 300 keer het werke­lijke dagver­bruik over de gehele wereld. Het bli­jft een vreemde grond­stof de Olie, en is behoor­lijk spec­u­latief en op de dol­lar gericht.

alt

Con­clusie:
De dol­lar bli­jft afhanke­lijk van vele fac­toren, zow­el fun­da­menteel, maar ook spec­u­latief als we naar die car­ry trades” kijken. De term car­ry trade” staat voor het lenen van een munt die onder druk staat door de lage rente. Men leent die val­u­ta dan om deze om te zetten in andere regio‘s, daar koopt men er dan op los waar­door de waar­den uit deze regio aantrekken. Een strate­gie die Hedge­funds mas­saal toepassen met alle risi­co van­doen.

Als de USD dan plots niet meer te houden is dan is men accu­ut ver­plicht deze waar­den te dumpen zodat de onderliggen­den (meestal de beurzen en ook op bv. de grond­stof­fen) enorm moeten incasseren. Daarom zeg ik vaak, zodra Bernanke roep dat hij de rente waarschi­jn­lijk zal moeten ver­hogen kun­nen we een boost in de USD van jew­el­ste zien, meteen daar­na kun­nen de beurzen en grond­stof­fen door het­geen ik aan­gaf zwaar inlev­eren. Hoe dan ook, die rentestap­pen moeten er mijn inziens vrij snel komen onder de huidi­ge omstandighe­den. De reden? De cijfers van de bedri­jven zijn toch extreem goed en boven verwacht­ing? En de economie her­stelt toch snel in de VS doet men ons geloven? Daar­door kan de USD gewoon­weg niet achterbli­jven als we het logisch bek­ijken, of we begri­jpen maar weinig van wat er zich nu alle­maal afspeelt. Wordt natu­urlijk ver­vol­gd .…

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.